Dinsdag 15/10/2019

Mannen lopen vaker in hun ongeluk door mooie vrouwen

Beeld UNKNOWN

Het cliché van de bloedmooie maar levensgevaarlijke femme fatale wordt bewaarheid: mannen lopen meer risico op ongelukken als er een mooie vrouw in de buurt is. Kijken naar een mooie vrouw spoort mannen aan om meer fysieke risico's te nemen. Hiermee hopen ze de aanwezige schoonheden te imponeren, maar vaak resulteert zulk gedrag in genante mislukkingen of zelfs verwondingen. Dat blijkt uit een psychologisch onderzoek van de universiteit van Brisbane, in Australië, gepubliceerd in vakblad 'Social Psychological and Personality Science'.

Skaters op hun bek
De onderzoekers kwamen tot hun besluiten nadat ze het gedrag van jonge mannelijke skaters bestudeerden. De jongeren haalden beduidend gevaarlijkere manoeuvres uit als ze werden bewonderd door een mooi meisje dan wanneer er andere jongens stonden toe te kijken. Het hogere risicogedrag leidde tot meer successen, maar ook tot meer valpartijen.

Speekseltesten wezen uit dat de jongeren 'verhoogde testeronniveaus' haalden als ze in het gezelschap waren van een knap meisje, een ontdekking die allicht geen enkele puber zal verbazen.

Genen doorgeven
Professor Bill von Hippel, leider van het onderzoeksteam, ziet een evolutionaire reden voor het gedrag van de jonge skateboarders. "Het is een seksuele strategie die erop gericht is om indruk te maken op een potentiële partner", zegt hij. "Doorheen de geschiedenis streden mannen met elkaar om vruchtbare vrouwen: degenen die die strijd winnen, kunnen zich voortplanten en hun genen doorgeven aan volgende generaties."

"Risico's nemen is een cruciale factor in zo'n omgeving", vervolgt von Hippel. "Jezelf in fysiek gevaarlijke situaties brengen wordt ingegeven door de hormonen. Het is een bewijs van gezondheid, kracht en durf. Indukwekkend voor potentiële partners, en afschrikwekkend voor liefdesrivalen."

Hoewel dergelijke mechanismen ook in de 21ste eeuw hun nut bewezen, steekt de prof nog een waarschuwende vinger op. "Risicogedrag dat soms een dodelijke afloop kent - denk bijvoorbeeld aan te snel rijden of vechtpartijen uitlokken - wordt net zo goed ingegeven door een hogere testosteronspiegel. En dat valt uiteraard af te raden." (tw)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234