Donderdag 01/06/2023

Reizen

Lonely Planet-reistip: waarom Istrië (Kroatië) op uw reislijstje moet

De Brioni-eilanden zijn een groep van veertien eilanden, uitgeroepen tot Nationaal Park vanwege de vele archeologische en geologisch-paleontologische vondsten.  Beeld BELGAIMAGE
De Brioni-eilanden zijn een groep van veertien eilanden, uitgeroepen tot Nationaal Park vanwege de vele archeologische en geologisch-paleontologische vondsten.Beeld BELGAIMAGE

Nog late vakantieplannen? Lonely Planet heeft zijn absolute topbestemmingen in Europa in een handig lijstje gegoten. Op nummer 9: Istrië. Vier redenen waarom dit Kroatische schiereiland zo aanlokkelijk is.

Joanie de Rijke

TRUFFELS

Het zonnige Istrië heeft een kustlijn van 400 kilometer en ligt op slechts 50 kilometer van Italië. Met zijn glooiende heuvels, wijngaarden, olijfboomgaarden en middeleeuwse stadjes wordt het Kroatische schiereiland dan ook vaak vergeleken met het Italiaanse Toscane. Ook de keuken heeft een uitgesproken Italiaanse smaak.

Voor foodies is de regio een waar paradijs, zegt Lonely Planet-auteur Anna Tyler: “Ik was bij een familie die al drie generaties lang op truffeljacht gaat. De dochter traint haar honden van jongs af aan om de specifieke geur en smaak van truffels te waarderen, zodat ze de scherpe schimmels kunnen opsnuiven zodra die ondergronds beginnen te rijpen.”

Truffels werden per ongeluk ontdekt in Istrië, toen boeren hun groenten uit de aarde trokken. Behalve zwarte truffels worden ook de kostbaardere witte truffels op het schiereiland gevonden, als enige plek buiten Italië. Je kunt zelf het hele jaar door op jacht naar zwarte truffels, voor de witte variant kun je tussen oktober en december terecht.

In restaurant Zigante in Livade maken de chefs elke dag zes truffelgerechten die met veel tamtam en een bijpassende wijn worden geserveerd.

In restaurant Zigante in Livade maken de chefs elke dag zes truffelgerechten. Beeld Alamy Stock Photo
In restaurant Zigante in Livade maken de chefs elke dag zes truffelgerechten.Beeld Alamy Stock Photo

VIS EN WIJN

Een schiereiland omarmd door de Adriatische Zee: dan moeten er wel massa’s vis op het menu staan. De belangrijkste vissershavens aan de westkust zijn Fazana, Novigrad en Rovinj, waar dagelijks ansjovis, sardines, scampi, garnalen, spinkrabben, octopussen en nog meer lekkers worden binnengehaald. De vis in Istrië wordt eenvoudig bereid: gegrild met een scheutje olijfolie. “In Konobia Astarea in Brtonigla is de vis zo vers als maar kan”, zegt Anna Tyler. “En wil je het wat verfijnder, dan is Konoba Batelina aan de rand van Pula een aanrader. Vader Danilo is visser, en meer dan de helft van de vis in het restaurant is die ochtend door hem gevangen.”

De huidige wijnindustrie in Istrië is ontstaan als tegenreactie op de voormalige bulkproducties door staatscoöperaties, die kwantiteit belangrijker vonden dan kwaliteit. Inmiddels hebben de lokale wijnboeren een inhaalbeweging gemaakt door wijn te maken waarbij de nadruk ligt op een natuurlijk, traditioneel proces.

Tyler ging op bezoek bij wijnmaker Mladen Rozanic: “Hij gelooft sterk in het verouderingsproces, waarbij hij zo min mogelijk ingrijpt. Zijn nieuwe wijnboerderij Roxanich ligt verstopt in de heuvels bij Motovun en is via een tunnel verbonden met een designhotel van 32 kamers en een gastronomisch restaurant met uitzicht over de Mirnavallei.”

Als we dan toch in de drank zitten, ga dan ook eens langs bij Destilerija Aura, waar de lokale bevolking aan komt zetten met zakken vol bladeren of wilde appels en peren. Is Istrië weten ze er wel weg mee. In het familiebedrijf worden de wilde vruchten – vaak zien ze eruit alsof ze meteen de vuilbak in kunnen – gebruikt om de sterke dranken mee op smaak te brengen. Blijkbaar hebben de wilde vruchten meer smaak dan de gecultiveerde, zoals dat met andere vruchten ook vaak het geval is.

Er wordt onder andere rakija van gemaakt: voor 40 liter van dit spul met een alcoholpercentage van 50 procent worden 400 kilo appels, peren, druiven of pruimen met gist gefermenteerd en vervolgens gedestilleerd. De wilde vruchten worden tot zes maanden in de alcohol gedrenkt om de drank smaak en kleur te geven. Živjeli!

OLIJFOLIE

Volgens Anna Tyler is Istrië een gastronomisch paradijs waar je niet omheen kunt zonder de lokale gerechten en dranken uit te proberen. Behalve truffels is ook de olijfolie niet te versmaden. Sinds 2015 werd Istrië vier keer na elkaar tot beste olijfproducent ter wereld verkozen door de Flos Olei, de bijbel van de olijfwereld.

Olijfbomen in Istrië. Sinds 2015 werd het schiereiland vier keer na elkaar tot beste olijfproducent ter wereld verkozen. Beeld BELGAIMAGE
Olijfbomen in Istrië. Sinds 2015 werd het schiereiland vier keer na elkaar tot beste olijfproducent ter wereld verkozen.Beeld BELGAIMAGE

Bij veel olijfproducenten kun je vooraf boeken om langs te komen voor een proeverij. Je leert onder andere hoe je de olie in een glas met je handen opwarmt en hoe je fruitige en kruidige noten kunt onderscheiden. In Museum Olei Histriae kun je olie van verschillende producenten uitproberen. Er is ook een olijfoliemuseum en een winkel. Als je een fles koopt, neem er dan een van donker glas, dan gaat de olie langer mee.

DINOSAURUSPOTEN

Geen betere manier om truffels en olijfolie te verteren door een trip langs de talrijke baaien en stranden, de wijngaarden, Romeinse ruïnes en pittoreske dorpjes. Ideaal te doen met de fiets of de auto. Stop zeker eens in Vodnjan, omringd door wijngaarden en bekend om zijn middeleeuwse straatjes en kerken. In de Sint-Blaisekerk liggen trouwens zes gemummificeerde heiligen.

Onderweg naar Vodnjan passeer je de kustplaats Pula, waar een van de best bewaarde amfitheaters ter wereld ligt. De stad zelf is drieduizend jaar oud en staat vol monumenten uit de Romeinse tijd.

Vanuit Pula kun je met de boot naar de Brioni-eilanden, een groep van veertien eilanden, uitgeroepen tot Nationaal Park vanwege de vele archeologische en geologisch-paleontologische vondsten. Zo vind je er meer dan tweehonderd afdrukken van dinosauruspoten. Ook voor natuurliefhebbers zijn de eilanden de moeite, je kunt er fantastisch wandelen met zicht op het altijd azuurblauwe water van de Adriatische Zee.

Bereikbaarheid

Er zijn meerdere vluchten per week naar Pula. Je kunt ook met de auto: van Brussel tot Pula is het 1.300 kilometer rijden.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234