Vrijdag 09/06/2023

Feesten in Stijl

Little Black Dress: 's avonds meer een camouflagetenue dan elegant

null Beeld THINKSTOCK
Beeld THINKSTOCK

Ook de modegoden weten het beter dan wat hun eigen commercie predikt. "Elegantie, dat is niet hetzelfde als een nieuwe jurk aantrekken", zo vond wijlen Coco Chanel. Veel meer dan wat u eigenlijk al had, heeft u voor kerst en nieuw dus niet nodig.

Els De Pauw

Coco Chanel had nog meer doorrookte uitspraken in haar zijden mouwen zitten. Ze meende dat luxe comfortabel moest zijn, anders was het geen luxe. En dat luxe niet het tegenovergestelde was van armoede, wel van het vulgaire. Wie zichzelf in deze donkere dagen wat luxe wil gunnen, hoeft daar dus niet per se voor op boetiekstrooptocht te gaan. Misschien wel gewoon in bad, met fijne zeep. Dat het turbulente tijden zijn, hoeft ons niet te weerhouden van ware feestvreugde en enige ijdelheid. Wel integendeel. Klinken op de vriendschap en de liefde maakt mensen weker naarmate de crisis zompiger wordt. Feesten moeten we. Het liefst in de meest stralende versie van onszelf. Een feestelijk tenue bedenken is een onderdeel van de pret.

Wat trekt u dus straks aan, ter ere van de kalkoen of van de twaalf klokslagen? Uw deftige sollicitatiejurk? Uw schoonmoederlijke pantalon? Uw diepste veroveringsdecolleté?

null Beeld Mayken
Beeld Mayken

Het verdomde zwarte jurkje

Christian Dior, de Franse ontwerper die een korte maar zeer krachtige periode regeerde over de hele modewereld, verkondigde het al in de jaren 50. "Je kunt altijd zwart dragen", zo vond hij. "Je kunt zwart op gelijk welke leeftijd aan. Je kunt het haast bij elke gelegenheid dragen. Une petite robe noire is onmisbaar in de garderobe van elke vrouw." Iedereen blijft sindsdien het nut van een zwart jurkje elk jaar en elk seizoen van de daken en van alle redactionele pagina's schreeuwen. Maar ís een kleine zwarte jurk ook werkelijk onmisbaar?
Is het werkelijk de oplossing voor elke gelegenheid, voor elk feest?

Wij beweren: nee. Met een zwart jurkje komt u weliswaar met gemak alle feestdagen door. Anders gezegd: u hoeft er niet te veel bij na te denken. Rukt u een zwart jurkje uit uw kast, dan verzint u er binnen de drie minuten vast zonder verpinken iets anders bij dan vorig jaar. Nieuwe schoenen, andere accessoires, een ander kapsel en desnoods een ander lief. Een klein zwart jurkje is zo gemakkelijk, mevrouw. "One is never over-dressed or underdressed with a Little Black Dress", aldus nog Karl Lagerfeld.

null Beeld Mayken
Beeld Mayken

Welnu, dat maakt een LBD misschien een geschikt onderdeel van een gemiddelde garderobe, maar tegelijk blijkt het in de praktijk ook zo saai als de pest. In een kamer of zaal vol feestelijk opgedirkte vrouwen en stemmig gedimd licht is er namelijk niemand meer die opvalt. De menigte wordt één zwarte vlek. Het kleine zwarte jurkje is des avonds meer een camouflagetenue dan een uitdrukking van elegantie en glamour. Het maakt van elke vrouw een onopvallend schimmig pionnetje in een zwart leger van vrouwen die een paar uur tevoren voor de spiegel net hetzelfde prima idee hadden: laat ik maar mijn LBD aantrekken. Christian Dior had dus géén gelijk.

Zwart met een twist

Moet u dan zwart maar meteen afschrijven? Nee. Zolang u maar ver van dat verdomde kleine zwarte jurkje wegblijft - dat het overigens wel prima kan doen als schoonmoederbezoekjurk of vergaderjurk.

Zwart blijft als kleur (of non-kleur) om te beginnen verrukkelijk. "Voor mij is zwart perfect", verklaarde Ann Demeulemeester ooit. "Je kunt zwart invullen met elk gevoel dat je zelf wilt uitdrukken." En Yohji Yamamoto poneerde: "Zwart is bescheiden en arrogant tegelijk. Zwart is lui en makkelijk, maar mysterieus. Zwart zegt ook: ik val jou niet lastig en jij valt mij niet lastig." Ergo. Een zwarte jurk schept in het beste geval bewondering en afstand, als het maar de juiste jurk is. Alleen een majestueuzere jurk, een met enige zwier, zal u van de onopvallendheid kunnen redden. Hang uw LBD dus maar aan de wilgen, ga voor lang, voor een rug-decolleté, voor een zwarte jurk met een enorme strik, een split of een sleep desnoods. Ga voor een broekpak. Val op in stijl.

Geniet u daarentegen van de onopvallendheid, wilt u het liefst van al in een menigte verdwijnen en is net dát uw eigen kleine luxe, dan mag u gerust uw oude vertrouwde zwarte ding aan. Zorg er evenwel voor dat uw LBD'tje tenminste toch nog in goede staat verkeert. Coco Chanel beweerde namelijk ook, vast nadat ze even heel erg met haar ogen had gerold: "Kleed je je onverzorgd, dan zullen ze zich je jurk herinneren. Kleed je je vlekkeloos, dan zullen ze zich de vrouw herinneren."

Kleur en glamour

Kiest u liever voor extravagante kleren vol stras en pailletten? Dan riskeert u nu enigszins uit de toon te vallen, want helaas zijn glitters en blingbling niet meer in de mode. We hebben vanaf het begin van dit millennium namelijk elk jaar zo veel tonnen glitter te verteren gekregen, louter dankzij de succesvolle marketingmachine van de firma Swarovski, dat een overdosis stras heeft geleid tot een algemeen verlangen naar iets simpelers. Wat te veel flikkert, is met andere woorden alleen nog goed voor uw komende elektriciteitsvrije avonden, kwestie van het kaarslicht volop te laten renderen. Torn dus gerust die strasversieringen los en en haal die paillettenboorden van uw kleren. Ook Lagerfeld heeft het onlangs verkondigd: "Bling is voorbij. Een rode loper bedekt met stras bestaat niet meer. Ik noem het de nieuwe bescheidenheid."

null Beeld EPA
Beeld EPA

Lagerfeld bedoelde geenszins dat vrouwen zich nu moeten hullen in een pij. Nee. Het is niet omdat de tijden nijpender zijn geworden dat de mode ingetogen wordt. "Harde tijden wakkeren een verlangen naar authenticiteit aan", zo wist Coco Chanel al. Naar echtheid, originaliteit, geloofwaardigheid. En die zit niet in stras of pailletten, maar veeleer in mooie materialen als zijde en kasjmier, in een uitzonderlijke snit en afwerking. Kortom: in schoonheid die zal blijven.

Authenticiteit

Hoe kunt u uw verlangen naar authenticiteit botvieren? Door beter te kiezen en minder te kopen, en door naar originaliteit te streven. Liever in één prachtige zijden feestjurk investeren om elk jaar één keer aan te trekken, dan elk jaar de betaalbare en bedenkelijke middelmatigheid in huis te halen. Ook dat kan een nieuwe vorm van luxe zijn. Tom Ford, die pragmatische Amerikaan, die ziet het heil van de mode niet in de avant-gardekleren of in het verleggen van vormelijke grenzen, maar veeleer in het heruitvinden van successtukken: "Ik hou van kleren die vrouwen echt lang kunnen dragen, tien, twintig jaar. Kleren die ze aan hun dochter kunnen doorgeven. Waarom zou je vintage gaan kopen als je je eigen kleerkast maar hoeft te openen?"

Moet u dan per se een jurk of een pak van een duur designmerk in huis halen? Nee. U koopt wat u mooi vindt, en waarin u zichzelf over tien jaar nog graag zult zien, gesteld dat uw weegschaal u al die tijd gunstig gezind blijft. Ook minder bekende ontwerpers en getalenteerde beginners maken prachtige stukken die u jarenlang satisfactie kunnen geven. Een merk kopen omwille van het merk blijkt toch geen goede investering.

Miuccia Prada weet alles van klanten die alleen maar Prada kopen omwille van het etiket: "Het is verschrikkelijk wanneer mensen alleen maar geïnteresseerd zijn in het kopen van merknamen, omdat het hen toch niet het geluk zal brengen dat ze ervan verwachten".Wat is het dan, dat u wel een gelukzalig gevoel kan geven op kerstavond, of wanneer u de eerste januari in de vroege uren elegant maar niettemin stomdronken in een taxi duikelt? Wat trekt u aan dat de glamour van weleer terugbrengt en u tijdelijk een sterrenstatus geeft?

Vintage

Misschien wel de kleren van iemand anders. Tweedehandse oude creaties. Vintage. Wie de meest fantastische oude feestjurken niet in de eigen kleerkast heeft zitten, kan altijd gaan snuisteren in die van vriendinnen, oma's, moeders en tantes of de betere vintagewinkels. Eén goede raad is evenwel geboden. De jaren 70 hebben prachtige lange jurken opgeleverd, in flamboyante coupes en kleuren, maar veelal in niet al te fraaie en licht ontvlambare materialen. Wees dan ook zeker deodoraal voorbereid voor u zich naast de kerstboom te pletter transpireert, en ga vooral niet te dicht bij kaarsen en vuurkorven staan.

Een andere mogelijkheid bestaat erin om een dergelijke unieke seventiesjurk uit elkaar halen en na te maken in een betere stof dan lelijk nylon of oud polyester. In zijdejersey of viscose, bijvoorbeeld. Kunt u het zelf niet, dan laat u de klus over aan een handige buurvrouw of een geroutineerde naaister. In ieder geval heeft u straks, mits een kleine investering, een originele feestjurk waar u nog jaren plezier aan kunt beleven. En na u uw dochters, of die van uw vriendinnen.

Fijne feesten!

null Beeld THINKSTOCK
Beeld THINKSTOCK

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234