Woensdag 20/11/2019

Open kaart

Lewis, Antwerpen: schoon volk op het Antwerpse Zuid

Beeld rv

Ancien Lene Kemps en jonkie Femke Vandevelde bespreken om de beurt een eetadres.

Schoon volk op het Antwerpse Zuid op een doordeweekse avond. In een culinair verwende stad werd er blijkbaar toch nog gewacht op Lewis. Toen Hoogstraten te klein werd voor Thomas Snijders, maakte hij een ommetje langs Mesa, het Tomorrowland-res­taurant, om daarna zijn eigenste Lewis te ­heropenen, in een oud rendez-voushuis bij het Museum. Het zal de geest van de oude minnaars zijn, maar er zitten opvallend veel koppels, en er hangt een warme, positieve sfeer.

Ruwe bakstenen, metalen buizen, een rood neonlicht en houten tafels. De inrichting is als de kookstijl: puur en ruw. Je kan bij Lewis à la carte gaan (steak tartaar met kropsla, 22 euro; entrecôte BBQ, 34 euro) of je laten verrassen door de chef met een medium of large Lewis (4 of 5 gangen; 45 of 55 euro).

Medium, dat zijn we. Middelmatig en ­gemiddeld in alle opzichten. Lewis is dat niet. Er worden risico’s genomen. Thomas liep stage bij Albert Adrià (broer van) in Barcelona en Relae Kopenhagen, het restaurant van twee ex-Noma-chefs, en dat zal je geweten hebben.

De hapjes zijn van het lekkere modieuze soort: rilettes van zalm, tartaar, een krokantje. Daarna volgen verrassende bereidingen en combinaties die je op z’n minst eigenzinnig kan noemen. Schouderham met tomatenvinaigrette en gele courgettes bijvoorbeeld. Onverwacht, maar het smaakt zoals je dacht: het fris zoetzure van de tomaat rijmt mooi met het zoute van de ham.

Beeld Geert Joostens

Ik kan me niets voorstellen bij pasta met melkstremsel, boekweit en mosterdblad. En ik kan de smaak ook moeilijk beschrijven: alsof je in melk hapt, met een nootachtige beet die verslavend werkt. Superzacht Kintoa varkensvlees wordt omringd door granen: spelt, quinoa en kamut; met een yoghurtdip. Normaal zou ik daar gillend van weglopen, wegens te gezocht en gezond, maar het is best lekker.

We zijn heel blij dat we zijn blijven zitten als de twee desserts komen. Drie eigenlijk. Een duo van aardbeien: een ricottacrumble en een versie met basilicum. Gevolgd door ongetwijfeld het lekkerste mapletaartje ooit: kleverig en kauwerig, met vanilleroom bovenop, een traktatie. Een dozijn to take away, aub.

Schildersstraat 25, Antwerpen, lewis-antwerp.be

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234