Dinsdag 22/10/2019

Open kaart

Les Soeurs Louise in Maarkedal: beloftevolle keuken, familiale sfeer

Beeld rv

Ancien Lene Kemps en jonkie Femke Vandevelde bespreken om de beurt een eetadres.

Niets zo subjectief als smaak. Recensenten die honderd procent objectiviteit claimen, moet je wantrouwen, zij lijden aan grootheidswaanzin. Toch is er voor mij één gouden regel bij het beoordelen. Een goed bord vertrekt vanuit het product naar de bereiding en via de garnituur richting presentatie; nooit omgekeerd.

In Louise-Marie, een gehucht bij Maarkedal, verwelkomen de tweelingzussen Ann en Katrien Vandenheulen je in hun taverne. De ligging in het romantische hart van de Vlaamse Ardennen is in staat om de koppigste kuitenbijter te laten muteren tot een weekdier.

De overige gasten op het terras zetten vrolijk de toon met een vilten hoed of een flamboyante zonnebril. Kortom, dit is een setting waarin al eens een glas wijn wordt gedronken.

De originele drankenkaart (van aperitieven tot wijnen en digestieven) leest dan weer als die van een gastronomisch restaurant, met opties van 5 euro per glas huiswijn, tot 715 euro voor een magnum Bordeaux. We plukken de sappige riesling van Johannes Geil (35 euro).

Warme familiesfeer

Terwijl we klinken, wordt een krijtbord aan onze tafel neergepoot. In een zwierig handschrift worden een zevental voor- en hoofdgerechten gepresenteerd en krijgen we enkele dagverse suggesties opgesomd. Bereidingen met escargots, kalfsniertjes en zeetong verraden een eenvoudige maar klassieke basis.

Omdat grillgerechten de specialiteit van het huis zijn, bestel ik drie knapperige op houtskool gegrilde gamba’s (25 euro). De kwaliteit en het formaat verantwoorden de prijs. Mijn manschap smult van een diep bord vongole (16 euro) in een kruidige bereiding met sjalot en witte wijn.

Mijn côte à l’os van het varken (29 euro) met een krenterig likje pickelssaus is een flink uit de kluiten gewassen stuk – mooi gekorst, met de vetrand en het been er nog aan – dat in sappigheid en presentatie de originele ‘blackwell’-kotelet het nakijken geeft. Naast mij is het enthou­­siasme ietwat getemperd: zijn roggevleugel (29 euro) valt klein uit, de frietjes arriveren lauw.

En toch laten we het ons smaken. Het fiere en gastvrije Soeurs Louise staat garant voor een beloftevolle productkeuken in een warme familiesfeer. Dat voorbeeld mag gerust door meer restaurants gevolgd worden.

tavernelouise.be

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234