Donderdag 18/07/2019

Culinair

Lekker en luxueus, maar je zit wel erg dicht bij je buren: Zet'joe, het nieuwe restaurant van Geert Van Hecke

Na 21 jaar sjette geven, sloot Geert Van Hecke op 30 september de deuren van zijn Karmeliet (***). Tot rust komen? Dan ken je zijn vuur nog niet. Nog geen drie maand later opende Zet’joe, met als slagzin ‘just great friends, fine food and laughter’.

Zet'joe in Brugge. Beeld AS-Deldycke

Toen het jazzcafé verderop in de straat van De Karmeliet verkocht werd, twijfelde hij geen seconde. Het gezellige pand was uitstekend voor het laagdrempelig concept dat hij in gedachten had. De achterkant van het pand grensde bovendien aan de Refter: de bistro van zoon Louis Van Hecke die een uitbreiding goed kon gebruiken. Twee vliegen in één klap.

Zet’joe heeft in tegenstelling tot het paleis van De Karmeliet een gevel waar je zo voorbijwandelt. Tot je (gast)vrouw Mireille naast haar bureau ziet staan. Wanneer we onze jassen afgeven, lijkt het alsof we haar goede zorgen in de plaats krijgen. Meteen wordt er water ingeschonken en ­krijgen we de drankenkaart. Geen wijnarrangement per glas, maar een ­kelderselectie van De Karmeliet in verschillende prijsklasses. Bingo!

Klassiekers in een modern jasje bij Zet'joe. Beeld AS-Deldycke

Het interieur voelt even vertrouwd als huiselijk; de kussens aan de ­banketkant en ook het fluweel op de stoelen maken het ons zo comfortabel mogelijk. Al is de verlichting te koud om van een intiem sfeertje te kunnen spreken. Jammer ook van de krappe tafelschikking, waardoor je ongewild met de buren meeluistert. Het hagelwitte tafellinnen, de zwierige letters op de menukaart en het zilveren bestek zorgen voor luxe. De overvloed aan eigenzinnige kunst aan de muur – een van de werken is gesigneerd door Willem Van Hecke, familie? – verraden dat Geert Van Hecke zo veel meer passies heeft.

Zet’joe heeft naast een beperkte à la carte een vijfgangenmenu aan 125 euro (Brugge die scone) en een meerkeuzemenu à 75 euro (het vlakke land). In het kleine menu kies ik voor lichtgerookte zalm, kabeljauw met kokkels en een dame blanche als dessert. De overkant zwicht voor ­hetzelfde dessert met daarvoor een groentenstoofpotje en konijn royale als hoofdgerecht. Twee keer nostalgie zonder rock-’n-roll.

Toch krijgen de klassiekers een nieuw jasje door Pieter Seynhaeve, Geerts voormalige souschef in De Karmeliet. Zo komt bij onze lauwe zalm een krokantje van algen, bij de kabeljauw gemarineerde venkel en krijgt het vanille-ijs ten slotte een luchtig whisky­schuimpje. Eenvoudige presentaties met rijke smaken die blijven hangen.

Al ben ik erg benieuwd naar wat Zet’joe over zes maanden serveert: de precisie van chef Geert of de brute visie van zijn jong keukengeweld? En Geert, voor je eraan twijfelt, wen leute get/’t was stief geestig.

Langestraat 11, Brugge, zetjoe.be

Concept: De kleinschalige productkeuken van De Karmeliet, geserveerd uit een open keuken.

Prijs-kwaliteit: High-end. We betalen 238 euro voor twee driegangenmenu’s, water, een fles wijn (Allée Bleue Wine Estate, Isabeau 2013) en de kaaskar van Mireille.

Parking: Parkeren doe je in een centrumparking. Dames: onze hakken zijn geen fan van de Brugse ­kasseien.

Fijn detail: Het sauskannetje ­verschijnt op tafel voor je erom kunt vragen. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden