Maandag 21/10/2019

Open Kaart

La Paix in Anderlecht kreeg van Michelin een tweede ster. Een beloning voor vakmanschap en vernieuwingsdrang

DMM1201 open kaart Beeld rv

Ancien Lene Kemps en jonkie Femke Vandevelde bespreken om de beurt een eetadres. Deze week trekt Femke naar La Paix in Brussel.

Een bord waarop met krijt de prijzen van het vee werden genoteerd en een kleine comptoir met ‘Banque’ erboven herinneren aan de roots van La Paix: een brasserie voor veekooplui, recht tegenover de slachthuizen van Anderlecht.

Gastvrouw Nathalie heeft fijne herinneringen aan die volkse zaak van haar ouders, maar is net zo goed heel trots op de accolades die ze nu als topgastronomisch ­restaurant binnenhalen. David Martin is chef van het jaar (Gault&Millau) en kreeg er van Michelin een tweede ster bij. Niet alleen een beloning voor zijn vakmanschap, maar ook voor zijn voortdurende vernieuwingsdrang.

Martin is een rusteloze ziel, een hyperkinetische zoeker. Hij leidt momenteel Black Pearls in de luchthaven van Zaventem, Lieu in Baisy-Thy, Les Ateliers de la Mer in Neufchâteau en Bastogne, en Classic Croquettes op de Heizel. Tussendoor lanceerde hij Brasserie Bozar en een kookprogramma op tv. Er was ook nog een foodtruck, maar die business is ondertussen stopgezet. Ooit moet je rusten, zelfs David Martin.

La Paix stond al een eeuwigheid op mijn verlanglijstje en dat van ­vriendin M. Dus gaan we enthousiast voor de vier gangen (100 euro). We kunnen niet van het brood afblijven, dat wordt geserveerd met drie soorten boter: traditioneel gezouten, met rozemarijn en met eekhoorntjesbrood. Daarna storten we ons op de hapjes: rillettes van makreel, een geweldige bisque van king crab met koffie en een gegratineerde oester.

Hoewel de geest van de veekooplui er nog ronddwaalt, is de sfeer van La Paix resoluut modern. De tafels staan ver van elkaar, de styling is ­minimalistisch, elk bord is een verrassing. Een warme, vriendelijke en ­deskundige service zorgt ervoor dat het gezellig blijft.

‘De tafels staan ver van elkaar, de styling is ­minimalistisch, elk bord is een verrassing.’ Beeld rv

De eerste twee gangen van het menu werken op ons als een magneet: tartelette Moscovite (Aardappelen! Kaviaar!) en moelleux d’oeuf (Ei!). We worden niet teleurgesteld. Het taartje is dun en krokant, de kaviaar ­ontploft op de tong, de aardappelcrème smelt weg. De moelleux is ­verrassend intens, met de hartige smaak van spek, parmezaan en ­paddenstoelen. Daarna volgt een stukje kalfsschouder dat zes uur lang zacht heeft gegaard met kriekazijn; het valt uit elkaar van smakelijkheid. 

We eindigen met een soufflé van citroen en peer die warm en koud tegelijk is.

Dit is een menu van hoogtepunten. We zijn verbaasd, verbluft en ­verzadigd. Wat een geweldige chef en wat een unieke plaats. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234