Donderdag 21/11/2019

Culinair Weekendrecept

Koken zonder boodschappen te doen? Het kan

Beeld Hannes Vandenbroucke

Ogenschijnlijk niets in huis? Met een handvol ingrediënten die je toch altijd nog ergens hebt staan, maak je in een handomdraai een voedzaam en lekker avondmaal. 

Afgelopen zomer zijn we op vakantie in de Algarve in het zuiden van Portugal. We logeren er in een prachtig gedecoreerd huis van vrienden met een zalig uitzicht en een leuke buitenkeuken. U hoort het: alles erop en eraan. Het huis ligt aan de rand van een klein dorp, hoog op een berg. Geen kat te bespeuren, met enkel het zwaluwkoppeltje dat een nest bouwt aan het ­terrasplafond, om ons gezelschap te houden. Totale rust.

Maar een serene plek vraagt ook om enige ­organisatie en voorbereiding, want even snel naar de winkel lopen om ingrediënten voor ons eerste avondmaal zit er niet in. Ik ben zodanig onder de indruk van ons vakantieverblijf dat pas tegen de tijd dat de zon onder is mijn knorrende maag me vertelt dat er vanavond ook nog gegeten moet ­worden. Normaal gezien is dat ons teken om in de auto te springen en de lokale restaurantscene te ontdekken. Maar we zijn voor het eerst met onze baby op reis en die ligt ondertussen rustig te ­snurken in zijn bedje.

Een snelle scan door de keuken en de koelkast stelt me echter meteen gerust. Ik zie een mandje met sjalotten, knoflook, gedroogde wilde oregano en een arsenaal aan gedroogde chilipepers (de eigenares houdt van spicy en heeft à la Beyoncé te allen tijde een doosje chiliflakes in haar handtas). Op het schap spot ik een restje spaghetti, net genoeg voor twee, én – halleluja – de vorige huurder liet een klein doosje sardienen in tomatensaus (hét culinaire ingrediënt van Portugal) achter. In de quasi lege koelkast vind ik nog een verdwaald potje kappertjes. Zelf heb ik een halve fles witte wijn mee, prioriteiten weet u. Oké, hier kan ik iets mee! En ik doe wat ik het beste doe: koken met ogenschijnlijk niets. Geef me een volle koelkast en ik sla in paniek. Te veel keuze maakt me besluiteloos. Maar ­voorraadkastkoken is de leukste uitdaging die er is en ligt volledig in mijn comfortzone.

Beeld Hannes Vandenbroucke

Vaak draaien deze geïmproviseerde gerechten uit in verrassend lekkere avondmalen die ik jaren later nog geregeld klaarmaak. Het geeft enorm veel voldoening om met een handvol ingrediënten lekker te koken, maar er zijn cruciale regels aan verbonden. Zo moeten de weinige ingrediënten waar je mee werkt, van de allerbeste kwaliteit zijn en correct klaargemaakt zijn. Degelijke pasta die perfect al dente gekookt is, maakt het verschil in dit soort supereenvoudige gerechten. Geef ingrediënten ook de tijd om hun smaak ten volle prijs te geven. Laat sjalotten over een laag vuur in een royale geut olijfolie traag stoven, zonder dat ze bruin kleuren. Zo worden ze zalig zoet en rijk van smaak. Onderschat ook nooit de kracht van pastawater. Dat zetmeelrijke, zoute water is letterlijk de bindende factor van een pastasaus. Slechts enkele lepels brengen het geheel samen en zorgen ervoor dat de saus mooi aan je spaghetti blijft kleven. Het lijken onbelangrijke zaken, maar, zoals designer Charles Eames ooit zei: “The details are not the details. They make the design.” Wel, dat geldt ook voor voorraadkastkoken. 

Voorraadkastpasta met sardines

Ingrediënten

250 g spaghetti / geut olijfolie

1 sjalot, in ringetjes gesneden

snuf chiliflakes 

1 el gedroogde oregano

2 tenen knoflook, tot moes geplet

1 blikje sardines in tomatensaus  (of sardines in eigen nat + 1 el ­geconcentreerde tomatenpuree)

50 ml witte wijn 

 1 el kappertjes

30 à 50 ml pastawater (beetje per beetje toevoegen)

peper en zout

Beeld Hannes Vandenbroucke

Zo maak je het

1. Kook de pasta, in royaal gezouten water, al dente. Vertrouw nooit de verpakking, maar proef regelmatig. Niemand houdt van platgekookte pasta.

2. Verhit een flinke geut olijfolie in een sauspan en stoof de sjalot 5 à 10 min. aan over een laag vuur.

Voeg de chiliflakes, gedroogde oregano en de knoflook toe en stoof 2 min. verder. Let op, de sjalot en knoflook mogen niet bruin kleuren.

3. Voeg de sardientjes toe en prik de vis met een vork uiteen. 

Blus met witte wijn en laat 2 min. verdampen. Voeg de kappertjes toe gevolgd door het pastawater.

Voeg 1 eetlepel per keer toe.

Het is niet de bedoeling dat je een dunne, lopende saus verkrijgt.

Kruid met peper en zout.

4. Giet het water van de pasta af en voeg de slierten toe aan de sauspan. Meng goed dooreen, proef en kruid indien nodig bij met peper en zout.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234