Zaterdag 25/01/2020

Gastronomie

Jeugd loopt storm voor 'culinair Tomorrowland'

► Jonas Haegeman en zijn zus Laurence van De Vijf Seizoenen doen mee aan Jong Keukengeweld. Beeld Joel Hoylaerts / Photonews

Duizenden jongeren die gisteren wilden reserveren in een (sterren)restaurant via Jong Keukengeweld kwamen in virtuele wachtrijen van meer dan een uur terecht. 'Chique dineren is niet meer zo stijf als vroeger.'

Jong Keukengeweld biedt jongeren tussen 18 en 30 jaar de kans om in toprestaurants tegen een voordeelprijs te gaan eten. Voor 49 euro krijg je een driegangenmenu voorgeschoteld met aangepaste wijnen, bier en water, in een (sterren)zaak waar ook de chef onder de 35 jaar oud is.

De allereerste actie klokte negen jaar geleden af op 2.500 inschrijvingen, de laatste editie vulde vorig seizoen bijna 40.000 hongerige magen. Gisterenochtend gingen de inschrijvingen voor oktober 2018 van start, met virtuele wachtrijen van meer dan een uur en een overbelaste website tot gevolg.

Het 'Tomorrowland van de gastronomie', wordt de actie intussen al schertsend genoemd, wat aangeeft dat dineren op niveau bij de jeugd steeds meer in trek is. "Jongeren gaan nu veel vaker naar toprestaurants dan hun ouders vroeger", bevestigt chef Jonas Haegeman (33) van De Vijf Seizoenen in Brakel - goed voor een score van 14/20 in Gault&Millau. "Niet alleen tijdens Jong Keukengeweld, maar ook doorheen het jaar zien we een jonger cliënteel. Ze hechten veel belang aan genieten van het leven, eerder dan aan een goed gevuld spaarboekje. Daarom zullen die jongeren sneller geld uitgeven aan een leuke ervaring. Bovendien primeert kwaliteit op kwantiteit. Liever één keer per maand op hoog niveau gaan eten dan wekelijks naar een matig restaurant."

Daar komt bij dat de kloof tussen een elitaire clubje van gastronomische toprestaurants enerzijds en een grote groep doorsnee brasserieën anderzijds veel kleiner is geworden, vult Haegeman aan. "Vandaag heb je heel wat zaken die het gezellige en gemoedelijke van een brasserie combineren met eten van topkwaliteit. Het hoeft allemaal niet meer zo stijf als vroeger, en dat werkt drempelverlagend."

Seizoensgroenten

Volgens Nils Proost (34) van Le Petit Cuistot in Lier - 14/20 in Gault&Millau - speelt ook het prijskaartje een rol. "Op hoog niveau uit eten gaan is betaalbaarder geworden, ook buiten acties zoals Jong Keukengeweld om. Kaviaar en ganzenlever zijn niet langer de norm om van culinaire top te spreken. Zo zijn originele gerechten met seizoensgroenten bijvoorbeeld erg populair vandaag, en dat is qua inkoopprijs goedkoper."

Verder zien beide chefs een grote invloed van sociale media. "Jonge mensen komen bij ons eten, zetten foto's van gerechten op Instagram en lokken zo ook leeftijdsgenoten naar gastronomische restaurants", legt Proost uit. "Je krijgt een sneeuwbaleffect via sociale media, wat de drempel om ook eens zo'n sterrenzaak te proberen nog meer verlaagt."

Wie onder de 30 is en honger heeft gekregen, kan overigens nog steeds een tafeltje proberen te veroveren via de website van Jong Keukengeweld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234