Maandag 17/02/2020

ColumnJohn John & Missy

Je zoon weet al waar de klepel hangt. En wat het verschil is, als er geen klepel hangt

Beeld Damon De Backer

Bart Eeckhout is hoofdredacteur bij De Morgen en papa van John John (10) en Missy (6).

Wanneer je de lettercombinatie ‘verl…’ intikt, suggereert je telefoon automatisch het woord ‘verlieft’. Dat wil veel dingen tegelijk zeggen. Het betekent dat a) je zoon weet hoe je gsm te gebruiken, b) hij een bijzondere interesse in de liefde begint te vertonen en c) hij nog altijd last heeft met de dt-spellingregels.

Over de liefde gaat het maar zelden tussen jou en je zoon. Geregeld vraag je hem of hij al ‘met’ dan wel ‘op’ iemand is. Missy luistert met gespitste oren, want hier valt wat op te steken. Je dochter houdt niet van #LikeMe, maar ze kijkt verdacht vaak naar clipjes van dat ­programma. Zij, nog goudeerlijk, zegt: “Daarin wordt veel gekust. Dat vind ik spannend.”

John John toont amper interesse voor het onderwerp. Er is in zijn wereld voorlopig nog geen tijd om verliefd te worden, of het nu met d of t is. Eerst samen trampoline springen, de rest zullen we dan wel zien.

Het is niet dat de liefde hem koud laat. Als een wat meer ondernemend klasgenootje op bezoek komt, gaat het plots vaker over ‘seks’ en ‘kussen’. Sluipend wordt een ontdekkingsreis ingezet naar de ouderlijke slaap­kamer om moeders kleerkast aan een nader onderzoek te onderwerpen.

Ook naar De dokter Bea Show – belangrijk programma – wordt met buitengewone belangstelling gekeken. Op school mocht je zoon een boek uitlenen over seksuele opvoeding. Dat heeft hij, blijkens zijn enthousiaste ­verslag, met meer interesse en ijver bekeken dan de Grote geïllustreerde kinderatlas die jij hem laatst cadeau deed, toen hij zei dat wetenschap wel zijn ding was.

John John weet nu al meer over zijn eigen en het andere geslacht dan jij toen je vijf jaar ouder was dan hij nu is. Jij moest het destijds als snotneus onvoorbereid ­stellen met een even schematische als ­versleten diashow. In een rotvaart haspelde de gegeneerde onderwijzer de les af voor een eenzijdig publiek van een klas vol ­jongetjes. Een verduisterd sportlokaal op bosklassen, met stoelen met ijzeren poten die over de vloer knerpten als de kwelling voorbij was en jullie eindelijk weer buiten mochten gaan voetballen, is alles wat je je nog herinnert. Niets, wisten jullie. Je zoon weet intussen al wel waar de klepel hangt. En wat het verschil is, als er geen klepel hangt.

Dat scheelt bij het opgroeien. In jouw herinnering waren er enkel haantjes-de-voorste en bedeesde ­kinderen. Terwijl de haantjes al met hun eerste liefje rondfietsten, was jij druk doende met het in bedwang houden van het schaamrood op je wangen. Dat blijft je zoon alvast bespaard. De taboeloze kennis stelt hem in staat een geïnteresseerde middenpositie in te nemen.

De wereld wordt misschien diverser en soms lastiger, hij wordt op veel gebieden ook complexlozer. Dat lijkt je, in tijden waarin enkel apocalyptisch over onderwijs en opvoeding gesproken mag worden, toch een signaal van vooruitgang. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234