Dinsdag 21/05/2019

Open kaart

Je voelt de liefde voor de ingrediënten bij EssenCiel in Leuven

EssenCiel in Leuven. Beeld rv

Ancien Lene Kemps en jonkie Femke Vandevelde bespreken om de beurt een eetadres. Deze week trekt Lene naar EssenCiel in Leuven.

Zo verfijnd en trefzeker als de gerechten zijn, zo weinig sprekend is voor ons de eetervaring bij EssenCiel. Geen idee waaraan dat net ligt. De bediening is informeel, maar deskundig en vriendelijk. Het restaurant is ­piepklein, ongeveer twintig plaatsen, en beslist niet lelijk of ongezellig.

Maar het komt over als generisch. Goudkleurige muren, wit marmer, zwarte stoelen. Snelschrift voor trendy beschaafd restaurant, zonder meer. Het zal aan ons liggen. Slecht geslapen, niet goed gehumeurd. Noem mij vanaf nu gerust Kniesoor Kemps.

Genoeg gezeurd en muggen gezift. De belangrijkste boodschap: het eten is super. Gezien het beperkte aantal stoelen begrijp je dat je hier voor de vaste formule moet gaan van 5 gangen (75 euro) of 6 gangen (85 euro). “Ik begin graag fris en bouw op naar iets stevigere smaken”, zegt chef Niels Brants op de site van Jong Keukengeweld.

Wij zijn alvast overtuigd door de vier hapjes. Ze zetten de toon: complex en verfijnd, met een perfecte beheersing van de techniek. Gesouffleerd brood met een crème van blauwe kaas en artisjok; gerookte paling met yoghurt en komkommer; een aardappelcrème met spek en kaas en een heerlijke sepia in een tomatensausje.

Het is een keuken van crèmes en ­dotjes, maar met duidelijk herkenbare smaken die je bijblijven. De hamachi tonijn met pikante mango en ­ponzu-saus is fris en aangenaam zuur. De bloemkool met beurre noisette en ­eekhoorntjesbrood heeft een langzaam gegaard eitje bovenop, dat het geheel moeiteloos laat samensmelten tot een zachte smaak in je mond. De gelakte spiering met rode biet is een verrassende, maar vanzelfsprekende combinatie, zoet en aards. De bosduif met aardpeer, kool en zoete ui is een prachtig rustiek prentje, en smaakt vol en vers. Met cheesecake en ­chocolade als dessert kan er nog weinig fout gaan.

Beeld rv

Zoals veel jonge avant-gardechefs goochelt Brants wat in het bord, en maakt hij kleurige en esthetische composities. Ook dat zou generisch ­kunnen zijn. Maar hij blijft nauwkeurig en gedisciplineerd, en je voelt zijn liefde voor de ingrediënten. 

essenciel.be

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.