Woensdag 23/10/2019

Open kaart

Janine's: Concept, topligging en gastvrijheid zijn er al, nu nog het bord

Beeld rv

In ‘Open Kaart’ bespreken ancien Lene Kemps en jonkie Femke Vandevelde om de beurt een eetadres. Deze week gaat Femke Vandevelde naar Janine's in Gent.

Gent-Zuid heeft er sinds de komst van Janine’s ‘a new foodie place’ bij. Zo staat het toch op de website te lezen. Met buren als nachtrestaurant Martino, patissier-chocolatier Joost Arijs en sterrenchef Michael Vrijmoed zijn deze ondernemers stevig omringd.

Wanneer we op vrijdagmiddag het gordijn bij Janine’s opzijduwen, krijgen we een perfect gestylede zaak te zien met een eiken parket, een indrukkend wijnrek aan de muur en een marmeren bar.

Waar is Janine? Terwijl uitbaatster Yasmina de kaart geeft, vertelt ze lachend dat gasten haar vaak aanspreken als Janine. “Dat is de naam van mijn moeder. Mijn broer en ik hebben tien jaar geleden al beslist dat we onze zaak naar mama zouden vernoemen.” Terwijl Yasmina de gasten verder verwelkomt, staat broer Tarek in de half open keuken.

Yasmine en Tarek hebben nog in het legendarische Mondada gewerkt, een zaak in het shoppingcenter waar Gentenaars op elk moment van de dag iets lekkers konden eten of drinken. Eerlijk: zelf ben ik een grote voorstander van keukens die doorlopend open zijn. Ook in Janine’s kun je op zaterdag non-stop van 12 tot 22 uur binnenwaaien.

Naast een correct geprijsde tapaskaart – denk aan mergpijpjes, krokante wonton en inktvis – serveert de keuken voornamelijk internationale pasta’s, burgers en salades. Voor de suggesties op het krijtbord (piepkuiken met tijmaardappelen en griet met risotto) betaal je al snel 25 euro.

Terwijl we op onze wodka sour en bloody mary wachten, kiezen we ‘pescaditos fritos’ en krokante kip als hapjes. In mijn bloody mary zitten tijm en citroen, maar nergens is de selder te bespeuren. De gefrituurde visjes komen in een diep kommetje en de krokante kip wordt kleurrijk gepresenteerd op een bordje. Naast de gekruide kip met spicy dip verbleken de visjes. Door de ingedrongen frituurolie verliezen ze snel hun crunch. Dat ze op een grote hoop liggen, helpt natuurlijk ook niet.

In de hoofdgerechten hoop ik meer product te proeven. Mijn gezelschap bestelt een pittige thai beef salad (23 euro) en ik ga voor de orecchiette met broccoli en iberico (21 euro). Mijn pasta is waterig en daar kunnen de chili en pecorino niets aan veranderen. Dan maar iets uit het bord van mijn vriend pikken. Het rund is mooi geschroeid in een sesamkorst maar wordt overheerst door de bereiding met gember. Ik begrijp dat Tarek no-nonsense gerechten met een eigen twist wil voorzetten, maar een persoonlijke signatuur vraagt meer oefening.

Als ‘foodie’ blijf je hier een beetje op je honger zitten, maar met wat meer precisie kan het laagdrempelige ­concept van Janine’s zeker iets betekenen voor Gent. Het concept, de topligging en de gastvrijheid zijn er al, nu nog het bord.

DM Magazine betaalt zijn etentjes zelf en brengt een eerlijk, ­onafhankelijk relaas.

Janine's, Vlaanderenstraat 82, Gent. Gesloten op zondag en maandag

Concept: Een kosmopolitische brasserie in het shoppend hart van Gent met een tapaskaart voor wie graag iets deelt.

Decibels: De playlist schakelde tussen panfluit-deuntjes en loungebeats, met een storend geluid van fake haardvuur op de achtergrond.

Inrichting: Ondanks de smalle voorgevel is er een sterk gevoel van ruimtelijkheid in de zaak.

Bediening: De frisse vibes tussen Yasmina, Tarek en hun medewerkers zijn erg besmettelijk. Er staat geen dame blanche op de kaart, en toch zet Tarek die voor. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234