Vrijdag 15/11/2019

Culinair Open kaart

Isabelle Arpin in Brussel: topchef op sneakers

Beeld rv

Ancien Lene Kemps en jonkie Femke Vandevelde bespreken om de beurt een eetadres. Deze week trekt Lene naar Isabelle Arpin in Brussel.

Als ik later groot ben, wil ik Isabelle Arpin worden. Niemand heeft zo veel stijl in een chefsjasje, een jeans en ­sneakers. En ze kan ook nog koken. Door de grote binnenramen zien we haar met het team in de keuken, ontspannen en zelfverzekerd. Baas van haar eerste eigen restaurant, simpelweg Isabelle Arpin genoemd. Het is klassiek met een twist. Met correcte bediening en gesteven ­tafellakens, de allure van een kunstgalerie en ­elementen van een woonkamer.

Arpin ontdekte de keuken pas tijdens haar universitaire studies, toen ze ging helpen in een restaurantje. “Ik was het type dat pasta in een elektrische waterkoker stopte, mijn vrienden herinneren me daar regelmatig aan.” Dat doet ze nu duidelijk niet meer. Arpin heeft de gave om ongewone ingrediënten te combineren, met een saus als bindend element. Het is een luxueuze keuken en daar betaal je voor: vier gangen ­kosten 70 euro (110 met wijnen).

De bediening doet zijn charmante best om Nederlands te praten, maar blijft daardoor karig met informatie. Dus zitten we te puzzelen. Wat zou dit zijn? En wat is dat? De hapjes zijn ­overtuigend: een tartaar van garnaal op Aziatische wijze, gevolgd door een espuma van aardappel met makreel en koffiesaus. Laagjes van smaken, de ene ontdekking na de andere.

Dat gevoel hebben we niet bij het ­voorgerecht: een variatie op tomaat-garnaal met karnemelk. Heirloomtomaten en Oostendse ­garnalen dan wel, fris en zurig, maar de smaak blijft niet hangen. Onder het motto ‘een ei hoort erbij’, storten we ons op een rondje gekonfijt eigeel in een crème van boschampignons, kip en zoethout. Het is een van die Arpin-hoogstandjes waarbij je een ongewone combinatie proeft en denkt: waarom eten we het niet altijd zo?

De zeebaars met beurre blanc en citroengras is een stuk discreter en misschien daarom minder indrukwekkend. In het dessert smelten munt, bessen, selderij en witte chocolade moeiteloos samen.

Wars van trends lijkt Arpin op haar eentje de moderne Franse gastronomie in ere te houden. We hopen dat dit restaurant een klassieker wordt waar we regelmatig naar kunnen terugkeren.

Louizalaan 362, ­Brussel, isabellearpin.com

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234