Woensdag 16/10/2019

Culinair

In dit vleeswalhalla komen vegetariërs ook aan hun trekken: Black Smoke in Antwerpen

DMM2306 openkaart Beeld rv

In 'Open kaart' bespreken ancien Lene Kemps en jonkie Femke Vandevelde om de beurt een eetadres. Deze week trok Femke naar Black Smoke in Antwerpen.

Black Smoke is de gebalde vuist van mastermind Kasper Stuart, die dankzij zijn opleiding in Londen en kilometers in de (inter)nationale horeca perfect de tijdgeest aanvoelt. Het is geen toeval dat ­herinneringen aan Berlijn en Soho voorbijflitsen in deze horecatoren van zes verdiepingen hoog met ­restaurant, bar én rooftop.

Go big or go home, weet Kasper. Nu je het zegt: op ­vrijdagavond mag de riem eraf – hallo proteïnen! Op de zesde verdieping bestellen we bij bartender Donald Simons een moscow mule (10 euro) en een bloody mary in een fat-wash van brisket (15 euro), of in mensentaal: een fantastische infusie van gerookte puntborst. De ­geoxideerde rand van de koperen beker zorgt helaas bij elke slok voor een wrange smaak. Gelukkig wordt het ene lachsalvo na het andere over de rooftop gekatapulteerd. De zon doet het altijd.

Voor het teamwerk van chefs Vadim Vesters en Matthias Jacobs verkassen we naar de derde ­verdieping. Om de authentieke Texaanse familiekeuken naar Antwerpen te brengen, kruiste Kasper de degens met vriend én wereld­kampioen BBQ, Jord Althuizen. Voor Black Smoke bedacht deze pitmeister de low and slow recepturen naast de smokers, kruiding en sauzen.

Beeld rv

Bij een Zuid-Afrikaanse Pinotage (5,50 euro) pairen we twee voor­gerechten: met whiskey gelakt beenmerg en pulled beef (15 euro) en een Where’s the Beef (21 euro). Dankzij de Bretoense artisjokken in combinatie met een bruschetta van op kersenhout gerookte geitenkaas, salsa en pesto komen de vegetariërs toch perfect aan hun trekken in dit vleeswalhalla.

Met meer hoofdgerechten dan vingers ligt keuzestress op de vloer, maar gelukkig is er een BBQ Bonanza met koolsalade en wedges (29,50 euro p.p.). Traag gegaard, maar snel geserveerd. Zelfs het personeel in opleiding in de zaal snort je naadloos door de bereiding (net onder 100°C en tot zestien uur gegaard) van onder meer varkensschouder, ribbetjes en gepekelde groenten. Proef zeker de rookworsten met Duvel’s Wild Joe. Alleen mijn suggestie-Barolo (11,50 euro) wordt te koud (14°C) geserveerd. Zonder probleem krijg ik een nieuw glas dat zich wel laat drinken.

Op mijn reuzenservet – geen overbodige luxe – prijkt: ‘Wipe your mouth, there’s still a tiny bit of bullshit around your lips’. Wie hier stoïcijns onder blijft, moet zijn of haar zuurtegraad laten nakijken. Tegen kwaliteitsvlees in een degelijk concept kun je ­weinig hebben, en zeker al niet met zo’n attitude. Liever snel naar de hel dan traag naar de hemel. 

blacksmoke.be

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234