Vrijdag 18/10/2019

Culinair Open kaart

In De Kruidenmolen in De Haan hou je dat zomergevoel nog even vast

Beeld Eva Vlonk

Ancien Lene Kemps en jonkie Femke Vandevelde bespreken om de beurt een eetadres. Deze week bezoekt Femke De Kruidenmolen in Klemskerke.

Hoe hou je het zomergevoel zo lang mogelijk vast? Kidnap een gewillig persoon en troon die mee richting kust. Vriendin Liesbet en ik glijden richting de polders van De Haan op zoek naar De Kruiden­molen, ons getipt door kenners van het kaliber Peter Goossens, Stéphane Buyens en Geert Van Hecke.

Hoewel er oogcontact is, duurt het even voor gastvrouw Veerle ons bij de deuropening oppikt. Een groep van acht stuurde net z’n kat, blaast ze langs haar mondhoeken weg. We klinken dan maar op betere tijden, Liesbet met een huis­aperitief op basis van saffraanelixir (11 euro), ik met een huisbubbel (9,5 euro).

Met het humeur van chef Stijn zit het wel snor. Zo lezen we dat er ‘véél krokantjes’ bij de rundscarpaccio van angus beef horen en dat de tong hier ‘met dé beste boerebutter’ wordt bereid.

Liesbet gaat van start met een garnaalkroket (18 euro). Ik kies een creatieve interpretatie van vitello tonnato (21 euro) waarbij kalfsvlees wordt gewipt voor kalfstong en tonijn voor makreel. Zo is de chef niet alleen lid van de North Sea Chefs, een chefsbeweging die minder bekende vissoorten zoals makreel promoot, maar is hij ook een fervente liefhebber van orgaanvlees.

In alle glorie

Een vrolijke zaalmedewerker serveert onze voor­gerechten. Liesbets garnaalkroket ‘volgens Brussels recept’ heeft een dunne korst die na een tikje met haar mes in alle glorie openbarst. Een lichtgetomateerde vulling met Oostende-garnalen en cayennepeper is haar deel. De grijzige maar smakelijke kalfstong op mijn bord wordt wijselijk verstopt onder een groentetuin met radijs, steelkappertjes en komkommer. Daarbij doen de vetten van makreel wonderen voor de saus en ontstaat er een smeuïg geheel.

Een suggestie van jonge tarbot meunière (29 euro), tomatensalade en frietjes trekt onze aandacht. De koning van de zee doet mijn zin in steak tartaar verdwijnen en ook Liesbet parkeert haar bouchotmosseltjes met graagte. Wanneer het goudgeel gebakken vlees van de graat danst en we bij onze tarbot van een minerale riesling mogen nippen, is de zomer zelfs even terug.

Bij deze avond hoort een prijskaartje – ­173 euro – maar liever verse kwaliteit in een ­sympathieke setting dan de diepvriesrommel van een tourist trap.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234