Donderdag 20/02/2020

InterviewSonja Kimpen en Kim Van Oncen

‘Ik heb geen schoonmoeder nodig die drie keer per week voor mijn deur staat met zelfgebakken cake’

Sonja Kimpen en Kim Van Oncen.Beeld Bob Van Mol

De oudste is 60, Vlaanderens bekendste ­gezondheidscoach en schrijfster van talrijke boeken. De jongste is 36, speelt Saartje in de Eén-reeks Dertigers en runt een supermarkt. Sonja Kimpen en Kim Van Oncen, ­schoonmoeder en -dochter.

Sonja

“Of Kim mijn hulp nodig heeft bij het omgaan met al die plotse media-aandacht? Ha, dat denk ik niet. (lacht) Kim heeft bewust voor de schijnwerpers gekozen, terwijl het bij mij eerder een gevolg was van de coaching die ik gaf. Kim werkt ook al jaren als presentatrice. Voor haar is het geweldig dat ze de kans heeft gekregen om mee te spelen in Dertigers. Helemaal in het begin vroeg ze me weleens of ik een interview kon nalezen voor het naar de drukker ging. Ze wou er zeker van zijn dat het beeld dat geschetst werd ook overeenkwam met dat van de Kim die ik kende.

“Eisen over de vrouw met wie Niels (haar zoon, SDW) zou thuiskomen, heb ik nooit gehad. Natuurlijk hoop je dat hun kijk op de grote dingen des levens overeenkomt, en dat gevoel had ik bij Kim en Niels meteen. Ik zie ook hoe er langs beide kanten veel respect is voor elkaars dromen. Waar ik vooral heel blij om ben, is dat Kim en mijn andere schoondochter Emilie allebei perfect in de dynamiek van onze familie passen.

“Dat wil niet zeggen dat ik verwacht dat Kim en Niels tijdens hun schaarse uren vrije tijd mijn deur platlopen. Dat ze de tijd die er overblijft maar voor elkaar reserveren. We zien mekaar wel wanneer het past. Want het is toch allemaal niet gemakkelijk: een gezin runnen, een supermarkt uitbaten, een acteercarrière draaiende houden. Na een tijd kom je terecht in een mallemolen waarin het allemaal heel snel gaat. Ja, je moet dankbaar zijn voor de kansen die je krijgt, maar de timing van al die kansen heb je natuurlijk niet in de hand. Soms probeer ik haar daar wat in gerust te stellen. ‘Probeer het allemaal uur per uur te bekijken’, zeg ik dan. ‘En klop jezelf op de borst voor elke afgewerkte brok van de dag.’

“Zeker met jonge kinderen kan het soms lastig zijn om je niét schuldig te voelen over die drukke agenda. Ik denk dat Kim daar ook soms mee worstelt. Ze streeft ernaar om haar kinderen zo vaak mogelijk te zien en om hen zelf op te voeden, maar als moeder denk je toch snel dat ze alle momenten onthouden waarop je er niet kan zijn. Terwijl kinderen, en dat merk ik nu als grootmoeder, net vaak zo heerlijk in het moment leven. Daardoor besef ik met vertraging dat mijn kinderen er vroeger ook wel niet van wakker zullen hebben gelegen als ik eens een avond niet thuis was.”

“Telkens wanneer Kim haar kinderen op vrijdagavond bij ons komt afzetten, herhaalt ze nog eens waar we rekening mee moeten houden. Wat altijd terugkomt, is dat we zeker moeten oppassen dat Jack niet in de buurt van het zwembad rondloopt. Dat vind ik helemaal niet vervelend, want die herhaling zorgt er net voor dat we allemaal alert blijven. Want het is (knipt met haar vingers) zo gebeurd.

“Ik vond het heel belangrijk om ook met de kleinkinderen een band op te bouwen. Om dat goed te kunnen doen, moet je daar wekelijks tijd voor vrijmaken. Mijn man en ik hebben er even over gedacht om een buitenverblijf te kopen. Maar net omdat we er voor onze kleinkinderen willen zijn, hebben we daarvan afgezien. Dat hele familie­gebeuren zou ik niet kunnen missen.”

Sonja: 'Waar ik vooral heel blij om ben, is dat Kim en mijn andere schoondochter Emilie allebei perfect in de dynamiek van onze familie passen.'Beeld Bob Van Mol

Kim

“Ik had Sonja natuurlijk al op tv gezien nog voor ik haar in het echt ontmoette. Haar programma Je bent wat je eet maakte veel indruk op mij. Hoe ze al dat eten dat ze bij mensen uit de ijskast haalde, op de tafel uitstalde. Ik weet nog dat ik toen dacht: hola, wat een pittig dametje, die moet bij mij niet in mijn ijskast zitten. (lacht)

“Sonja en ik zijn onafhankelijke, zelfstandige vrouwen. Daar ben ik blij om: ik heb geen schoonmoeder nodig die drie keer per week voor mijn deur staat met een zelfgebakken cake. Dat is ook haar ambitie niet. Het werk in de keuken hebben we allebei uitbesteed aan onze mannen. (lacht)

“Mijn man en ik zitten op het hoogtepunt van een carrière en hebben jonge kinderen. Ik ben daar heel dankbaar voor, maar die drukke agenda zorgt ook voor heel wat hectische dagen. Sonja heeft gelukkig ervaring met die jachtige levensstijl. Morgenvroeg moet ik bijvoorbeeld naar een auditie waarvoor ik de tekst pas nét ervoor ga kunnen leren.”

“Aan mijn man merk ik wel dat hij is opgegroeid met een geëmancipeerde vrouw in huis. Als er één van ons twee minder zou gaan werken om voor de kinderen te zorgen, zou dat niet noodzakelijk ík hoeven te zijn. Hij vindt het ook belangrijk dat ik volledig voor mijn carrière ga. Dat is normaal natuurlijk, maar ik zie toch heel wat gezinnen waar dat minder vanzelfsprekend is.

“In 2016 overleed onze tweede dochter, Pippa, tijdens de geboorte. Haar verlies hebben we in het begin heel hard apart verwerkt, zonder er onze ouders of schoonouders te veel in te betrekken. Maar na een paar maanden begin je toch de nood te voelen om er meer over te spreken. Door niet over dat verlies te praten, maak je het alleen maar zwaarder.

“Ik weet nog goed hoe Sonja op de eerstvolgende moederdag zei: ‘Dit zal wel een moeilijke dag zijn voor jou.’ Dat was voor mij echt een breekpunt. De hele dag denk je dat niemand aan dat kindje denkt buiten jijzelf, en plots blijkt dat niet te kloppen. Door die opmerking is alles losgekomen en ben ik in tranen uitgebarsten. Sindsdien praten we meer over haar. Op haar verjaardag en met kerst wordt er ook op haar getoast.

“Door wat er met Pippa gebeurd is, was er ook wel een pak meer bezorgdheid tijdens mijn derde zwangerschap. De twee laatste maanden moest ik plat blijven liggen omdat er risico was op een vroeggeboorte. Iedereen rondom me was erg bezorgd. Toen heb ik weleens moeten zeggen: jullie zijn me allemaal heel zenuwachtig aan het maken. (lacht) Ja, ook tegen Sonja. Tijdens de bevalling van Stella, die nu vijf maanden oud is, heb ik een collectieve zucht van opluchting gevoeld.

“Elke vrijdagavond gaan de kinderen nu naar Sonja en haar man Marc, waar ze blijven tot zaterdagnamiddag. Ik vind Sonja vooral heel goed met grotere kindjes. Wat zij fantastisch doet is de fantasiewereld van kinderen stimuleren. Als Jack bij haar is, verzint ze de meest exotische verhalen om hem bezig te houden. Dan moet hij bijvoorbeeld munten zoeken die zij is gaan verstoppen in het bos. Het is ontzettend vertederend om Jack daar vol verwondering over te horen vertellen wanneer hij thuiskomt.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234