Zaterdag 16/11/2019

'Iedereen atleet' moet Belgen meer aan het sporten zetten

Vandaag hebben de Vlaamse Atletiekliga (VAL) en de Waalse tegenhanger (LFBA) hun project 'Iedereen Atleet' voorgesteld. Het doel is de Belgen via een ruim atletiekaanbod meer aan te zetten tot sporten en te tonen dat ze dat ook in clubverband kunnen doen.

"We stellen vast dat de atletiekclubs vooral competitieatleten aantrekken, terwijl er nog een grote groep van vrije sporters en niet-sporters bestaat waarvoor we een aanbod willen creëren", aldus Ludwig Petroons, algemeen directeur van de VAL. "Op dit moment tellen de atletiekfederaties twee derde competitiesporters en slecht een derde recreanten, terwijl dat eigenlijk net omgekeerd moet zijn. Met dit project willen we die verhouding omkeren."

Gevaert ambassadrice
Kim Gevaert wordt de ambassadrice van het "Iedereen Atleet"-project. Met dat project willen de Vlaamse (VAL) en de Waalse Atletiekliga (LFBA) de Belgen via een ruim atletiekaanbod meer aan het sporten zetten. "Beweging is belangrijk en de mensen moeten nog steeds veel meer aan sport doen", aldus Gevaert, die in 2008 een punt achter haar carrière zette. "Als ex-topsporter en kind van het huis blijf ik verbonden met de VAL. Toen ik het doel van het project hoorde, heb ik dan ook niet lang getwijfeld."

"We willen niet-sporters in de eerste plaats aanzetten om meer te bewegen. Daarnaast willen we vrije sporters tonen dat ze zich als recreant ook kunnen aansluiten bij een atletiekclub. Mensen denken vaak dat de competitiedrang in die clubs vaak de bovenhand haalt, maar uit eigen ondervinding weet ik dat dat niet het geval is. Je kan er in groep sporten en sociale contacten leggen. Bovendien beschikken die clubs over de knowhow om sporters perfect te begeleiden."

"Draad opnieuw oppikken"
"Ik ben zelf vooral de spreekbuis van het project en natuurlijk zal ik ook geregeld deelnemen aan de activiteiten", verduidelijkt de 35-jarige Gevaert. "Zelf probeer ik nog af en toe te sporten, maar met drie kleine kinderen is dat niet eenvoudig. Misschien kan 'Iedereen Atleet' mij aanzetten om de draad opnieuw op te pikken."

Rond het project 'Iedereen Atleet' zullen ook enkele evenementen worden georganiseerd. Zo werd in januari met de steun van de Vlaamse Overheid al het FitFree-project opgestart. "Met FitFree gaan we een sportaanbod creëren voor jong en oud", zegt coördinator Paula Vanhoovels. "Zowel financieel als materieel willen we de drempel om te sporten verlagen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234