Woensdag 16/10/2019

Open kaart

Hop-gastrobar in Leuven: goeie sfeer, sympathieke zaak, veelbelovend concept

Beeld rv

In 'Open kaart' bespreken ancien Lene Kemps en jonkie Femke Vandevelde om de beurt een eetadres. Deze week trok Lene naar Hop-gastrobar in Leuven.

Geef mij een plas met drie bootjes, ik noem het een jachthaven en het doet me meteen aan vakantie denken. Het ziet er mooi uit aan de Vaartkom in Leuven. We ruiken het optimisme van een nieuw begin, we voelen de energie en we bewonderen de resultaten van de stadsvernieuwing. Luxueuze appartementsgebouwen kregen het gezelschap van trendy restaurants en cafés, en zelfs op een regenachtige avond zijn we overtuigd: hier is het fijn, laten we terugkomen wanneer de zon schijnt.

We hebben gereserveerd bij Hop-gastrobar, een simpel en strak getekend restaurant, met grote ramen, gezellig licht en een zacht industrieel design. Je kunt kiezen voor een tafeltje of een zitje aan de toog. Maar overal heb je zicht op de bedrijvigheid van chef Bram Verbeken en zijn personeel. Het publiek is divers en jong die avond. Een lange tafel vol collega’s – of zijn het studenten – vriendengroepjes, en enkele koppels.

De bescheiden kaart van Hop biedt vier bites (hapjes) en drie hoofd­gerechten. Je neemt twee of vier bites, een hoofdgerecht en een nagerecht (38 of 45 euro). We starten met een Chimay Dorée van de tap (3,5 euro) en dat is zo verfrissend dat we er de hele avond bij blijven.

De amuse van vlaswijting in bierkorst zet op een of andere manier de toon voor de ‘beet’ van de bites. Haast alle hapjes hebben dezelfde zachte en smeuïge structuur. De ­tartaar van black angus is lekker als je alle elementen tegelijkertijd neemt: het vlees, de zure room, de gefermenteerde koolrabi en vooral de citroen. De gerookte schelvis-crème valt ondanks de aardappelchips een beetje plat. Ik ben dol op geroosterde bloemkool, dus blij met bite drie waar de groente gecombineerd wordt met koffie. De gelakte vleesrib met gefermenteerde spitskool valt zacht uit elkaar.

Beeld rv

“We hadden dit allemaal zonder gebit kunnen eten”, merkt de tafel­genoot droogjes op. Zij neemt als hoofdgerecht de skrei met schuim van mais, spinazie en een popcornkorstje. Ik heb behoefte aan iets ‘hards’ en krijg dat met de jonge wortel met masalakruiden, kikkererwten en hazelnoot. Dessert is een decadent heerlijk paasei gevuld met mango en ananas.

Het was een fijne avond, al ben ik niet volledig overtuigd van alles wat op het bord kwam. Maar de sfeer is goed, de zaak sympathiek en het concept veelbelovend. Als de zon schijnt, gaan we terug.

Info: hopgastrobar.be

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234