Woensdag 23/10/2019

Open Kaart

Holy Smoke in Sint-Gillis: de hemel voor wie van vlees houdt

Beeld rv

In 'Open kaart' bespreken ancien Lene Kemps en jonkie Femke Vandevelde om de beurt een eetadres. Deze week trok Lene naar Holy Smoke in Sint-Gillis.

Het was mooi geweest als eigenaars Agathe en Gabriel van Paris, Texas waren geweest. Maar ze zijn ‘gewoon’ van Parijs, Frankrijk. Al hebben ze Texas doorkruist, op zoek naar de ideale barbecue, het perfecte stuk vlees, zeldzame whiskey’s (Amerikaanse, dus met ‘e’ geschreven) en authentieke biertjes. Ze gunden zichzelf een leerperiode met hun foodtruck en openden eind 2017 hun restaurant aan de Hallepoort, om de hoek van de bekende Crab Club.

Vijf minuten voor openingstijd staat er een file voor het restaurant, een zeldzaamheid in Brussel. Gezinnen, vriendenbendes en Harley-Davidsonfans die er binnen allemaal erg op hun plaats uitzien. Dit is een ‘ruwe bolster, blanke pit’-zaak met bakstenen muren, een betonnen vloer, onafgewerkt en bruut, maar met de verfijning van zachte leren stoelen, beige hout en de amberkleurige muur van whiskeyflessen.

Blikvanger bij het binnenkomen is de grote stalen barbecue, die nog het meest op een locomotief lijkt. Binnenin ligt het vlees tot 20 uur lang toe te garen, bij een constante temperatuur en vochtigheid, doordrenkt van de geur van eikenhout en kruiden. Je moet natuurlijk van vlees houden, dit is een plaats waar geen vegetariër een voet binnenzet. Maar voor liefhebbers van brisket (puntborst) en pulled pork (draadjesvlees) is dit de hemel.

Het personeel is vriendelijk en spontaan, neemt de tijd om je goed uit te leggen hoe het vlees bereid wordt en loodst je doorheen de porties, zodat je niet met een tafel vol koe en schuldgevoelens blijft zitten. Eén voorgerecht voor twee volstaat: de marrow & bourbon (7 euro), een grote mergpijp, twee uur lang gerookt, geserveerd met toast, grof zout en een passende shot bourbon, die je het liefst uit de lege mergpijp drinkt. Er is een wijnkaart, maar bij dit eten hoort een cocktail, een whiskey of een fris pintje. Ik ga voor de bourbon sidecar (met triple sec en limoen, 8 euro), vriend P voor een bitter Brussels biertje, een Taras Boulba (3,8 euro). Na de sidecar bestel ik – louter voor de naam – een doggie style pale ale (4,8 euro).

Uit de kaart vol worstjes, ribbetjes en burgers kiezen we de Meat Lovers Platter (38 euro): een halve kilo worst, brisket en ribbetjes om te delen. Omringd door koolsla, maïsbrood en pickles. We vragen er aardappels met gerookte boter bij en een witloofslaatje. Het is niet te veel, net genoeg. Voor de eerste keer sinds lang zijn we verbaasd als de rekening komt: 70 euro. Zo weinig? Het is gemeen, maar we ho­pen dat het grote succes van Holy Smoke net iets minder wordt, zodat ze wat vaker een tafeltje voor twee vrij hebben.

Info: Hallepoortstraat 9–10, Sint-Gillis, holysmokebrussels.com

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234