Vrijdag 23/08/2019

Opvoeding gevraagd

Hoe vermaak ik mijn kinderen tijdens de zomervakantie?

Buitenspeeldaag in Gent. Beeld BAS BOGAERTS

Twee maanden vrijheid, blijheid. Op papier dan. Hoe voorkom je dat je als politieagent of entertainer moet optreden?

Ook gemengde gevoelens over de zomervakantie? Een moeder van drie ziet er behoorlijk tegenop. "Mijn man maakt lange werkdagen, ook in de zomer. We gaan een weekje met z'n allen weg, maar meestal sta ik er alleen voor. Dat is met drie kinderen van 2, 5 en 7 jaar zeker niet elke dag een feest. Als we de deur uitgaan, naar de dierentuin of een museum, lukt het nog wel. Maar tijdens de dagen thuis gaat het vaak mis. De kinderen zeuren dat ze niet weten wat ze moeten doen en vooral de twee oudsten maken veel ruzie."

Moeder wil niet elke dag een programma in elkaar draaien, dus ze vraagt zich af hoe de kinderen zichzelf kunnen vermaken. "Af en toe een uurtje spelen zonder ruzie moet toch kunnen? Ik voel me nu een soort politieagent en entertainer tegelijk." Als iemand als een berg tegen de schoolvakantie opziet, is de kans groot dat het daadwerkelijk zwaar gaat worden. "Het zou al schelen als moeder er wat meer ontspannen in staat", denkt kindercoach Annita Lameris van 'Balans in je Gezin'.

"Je moet met elkaar een vakantieritme zien te vinden. Veel kinderen zijn gewend dat er altijd aanbod en vermaak is. Hun ouders draaien een hele planning in elkaar. Maar dat hoeft niet. Laat je kinderen zichzelf gerust even vervelen, dat is goed voor ze. Kinderen zijn veerkrachtig en creatief en bedenken vanzelf wat ze willen doen, maar dan moet je ze dat wel laten ontdekken. Hoe meer relaxed moeder zich voelt en het loslaat, hoe makkelijker dat zal gaan."

Drie kinderen spelen in de zomervakantie tussen het mais in een weiland in de Achterhoek, Nederland. Beeld Hollandse Hoogte / Amber Beckers

Dus moeder kan gerust met haar kop koffie in de tuinstoel een boek lezen en de kinderen gaan zich vanzelf vermaken zonder ruzie? Akse: "Tot op zekere hoogte. Ik raad ouders wel aan om in het begin van de vakantie rond de tafel te gaan zitten met hun kinderen. Door enige structuur in te bouwen, krijgen ouders meer vrije tijd. Spreek bijvoorbeeld af dat je kind dagelijks in elk geval vijf dingen doet: buiten spelen, lezen, iemand anders helpen met een klusje, samen met mama iets doen en alles opruimen waar je mee hebt gespeeld."

Daarnaast kun je een pot met briefjes neerzetten of een prikbord met kaartjes maken met daarop allerlei speelopties. Zoals bouwen, knutselen of kleuren, met water spelen, of een spelletje doen. "Daar kunnen de kinderen naar hartenlust uit kiezen en ze moeten er minimaal 20 minuten mee bezig zijn", zegt Akse. "Soms komen kinderen dan helemaal in hun spel en zijn ze uren zoet. Of ze dat samen of alleen doen, maakt niet uit. En een beeldscherm of computer mag ook best tijdens de vakantie, zeker nadat de kinderen volop hebben gespeeld."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden