Dinsdag 21/05/2019

Gezondheid

Hoe natuurlijke suiker uw metabolisme en geheugen aantast

Beeld thinkstock

Fructose - of vruchtensuiker - veroorzaakt niet alleen obesitas en diabetes. Het kan ook zorgen voor een slechtere stofwisseling en een minder goed functionerend geheugen. Dat onthult een Amerikaanse studie aan de National Institutes of Health.

Nooit eerder nam een studie over de invloed van suiker op het menselijk lichaam het volledige netwerk van genen (meer dan 20.000 genen in totaal) onder de loep.

De onderzoekers bekeken hoe fructose inwerkt op onze hersenfuncties en welke invloed de stof heeft op ons metabolisme. Daarvoor focusten ze op 200 genen in de hippocampus - een gebied in de hersenen dat een cruciale rol speelt voor de werking van ons geheugen - en 700 genen in de hypothalamus - het centrum in de hersenen dat onze stofwisseling aanstuurt.

Uit de resultaten blijkt dat een (langdurig) teveel aan fructose de functie van de genen in onze hersenen verstoort. En dat kan gevaarlijke gevolgen hebben voor onze gezondheid.

Xia Yang, co-auteur van de studie en assistent-professor integrative biology aan de UCLA, zegt dat het op termijn tot Parkinson, depressie, bipolaire stoornis of andere hersenziektes kan leiden.

Verstoorde communicatie

Andere onderzoekers zeggen dat fructose de aanwezigheid van toxische moleculen in de hersenen verhoogt. Die moleculen verstoren de communicatie tussen cellen. Wanneer het lichaam voor lange tijd met een teveel aan fructose geconfronteerd wordt, kan die verstoorde communicatie chronisch worden. Met nefaste gevolgen voor de hersencapaciteit om zaken te te leren of te onthouden.

Beeld thinkstock

Tot slot wisten de wetenschappers ook de vinger te leggen op de manier waarop fructose erin slaagt de genen aan te tasten. Doordat fructose één van de vier nucleotides, de organische moleculen waaruit ons DNA is opgebouwd, weet te veranderen, hebben ze ook een invloed op de aan/uit-knop ervan. Een verandering in de aan/uit-knop van de genen, wijzigt ook de rol die ze kunnen spelen voor het lichaam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.