Maandag 06/07/2020
Beeld Sven Franzen

Bijzondere bijstand

Hoe gedraagt u zich best bij toevallige ontmoetingen?

Katrin Swartenbroux helpt een lezer met een issue.

Hoe zit dat eigenlijk met toevallige ontmoetingen? Vanaf wanneer moet je een knikje upgraden naar een goeiedag? En wanneer mag dat knikje uitsterven? Waarom moet dat toch altijd zo ongemakkelijk zijn? Dennis, Mechelen

Beste Dennis, 

Ik ben blij dat je me dit vraagt. Het is noodzakelijk dat mensen op de hoogte gebracht worden van de gedragsregels der geforceerde menselijke interactie. Het doseren van glimlachjes, hoofdknikjes en ­gesproken woord is van essentieel belang, en slechts weinigen beheersen de kunst om het slappe koord tussen beleefdheid en opdringerigheid te bewandelen. Wat volgt, is dus een levensbelangrijke lijst. Druk hem af, kopieer hem, tatoeëer hem ­desnoods op je voorhoofd, maar verspreid de boodschap. De overtreffende trap der ­toevallige begroetingen gaat als volgt:

Voor hele vage ­kennissen, onenightstands die je niet hebben doen klaarkomen en de ­persoon van wie je ooit eens een ­strijkijzer hebt overgekocht op tweedehandspuntbe volstaat het om je mondhoeken lichtjes op te trekken. Of een kort knikje met je hoofd te geven. Voor een ex-collega van het bedrijf waar je een half jaar gewerkt hebt en onenightstands die je wél hebben doen klaarkomen, zitten we toch al aan het knikje én de mondhoeken lichtjes optrekken. Naar de neef van je ex en de vrouw naast wie je af en toe staat te zweten tijdens de zumbales: die lip je een tandenloze glimlach toe en een woordenloze ‘Hey!’ Naar je vaste groenteboer die eens niet in zijn ­groentekraam staat en het lief van een vriendin met wie je ooit eens een namiddag op een terras hebt gezeten, lip je dan weer een glimlach mét tanden en een woordenloze ‘Hey!’

Mensen die je heel vaak tegenkomt, maar van wie je de naam vergeten bent, krijgen een ‘Derde keer is trakteren hè!’, in combinatie met een groen lachje. Mensen die je zelden ziet, maar die wel elke foto op Instagram liken krijgen een ‘Oh my god hey zo lang geleden’ en een glimlach. Mensen die nooit je foto’s op Instagram liken krijgen niks. Zelfs al is het familie.

Je beste maatje uit het middelbaar met wie je ­contact verloren bent en je barista zijn een luidop ­uitgesproken ‘Hey!’ in het voorbijgaan waard. Terwijl je de moeder van het klasgenootje van je zoontje en die ene vriend die je enkel tijdens de festivalzomer ziet, wel moet benaderen, een luchtzoen moet geven en een haastige ‘Hey, ça va?’ moet toewerpen. Het ­antwoord hoef je gelukkig niet af te wachten. Huidige collega’s, vrienden die je toch meer dan vijf keer per jaar ziet en je kapper (besef: die man of vrouw doet wel je háár!) verdienen dan weer een ‘Hey, ça va?’ waarvoor je daadwerkelijk moet blijven staan om het antwoord te aanhoren. Vergeet ook niet te vermelden dat jullie ‘zéker héél snél’ nog eens moeten afspreken. Zeker met je kapper – dode ­haarpunten zijn slechte punten.

Bovenstaande regels vormen een schijnbaar grillige, maar toch afdwingbare ­leidraad, Dennis. Het is belangrijk dat je ze met ­stelligheid naleeft en je jezelf niet vergaloppeert. Besef: eens je één keer iemand te midden van een drukke winkelstraat hebt gevraagd hoe het écht met hem of haar gaat, is er geen weg meer terug.

Gekwelde lezer, blijf niet langer zitten met dat probleem, maar mail naar katrin.swartenbroux@demorgen.be

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234