Bier
Hip bier? Niet hier, wel in de VS
Onze biercultuur mag dan sinds kort tot het Unesco-werelderfgoed behoren, op veel vlakken zijn we al lang geen gidsland meer. "De Amerikanen kopieerden vroeger alles van hier, nu gebeurt het omgekeerde."
Er werd flink geklonken, eind november, toen Unesco de Belgische biercultuur erkende als werelderfgoed. "Een erkenning waar we terecht trots op mogen zijn", zegt Luc De Raedemaeker, biersommelier en hoofdredacteur van Bier Grand Cru Magazine. "Op basis van het verleden zijn we ook de nummer één in de wereld."
Maar als we naar het heden kijken, ziet het plaatje er anders uit. "Terwijl Amerikaanse brouwers 25 jaar geleden allemaal naar België kwamen om onze bieren te kopiëren - de zogenaamde Belgian styles - zien we nu vaak het omgekeerde.
IPA
"Denk maar aan de IPA's (Indian Pale Ale) die elke brouwerij tegenwoordig op de markt brengt. Van oorsprong is dat een Engels bier, maar de Amerikaanse craft brewers hebben het opnieuw zo populair gemaakt dat vele Europese brouwers gevolgd zijn. Onlangs heeft zelfs Haacht, een oertraditionele Vlaamse familiebrouwerij, een eigen IPA gelanceerd."
De Belgische biercultuur is eeuwenoud, de Amerikanen hebben amper traditie. Dus zit die ook niet in de weg. "Door de drooglegging waren de VS één grote woestijn geworden in de jaren 70", weet De Raedemaeker.
"Al wat er nog gebrouwen werd, was ordinaire, industriële pils. Maar in de jaren 90 zijn de kleine craft brewers beginnen opkomen. In het begin kopieerden die nog vaak Belgische brouwers, maar tegelijk ontwikkelden ze een heel eigen biercultuur met lokale ingrediënten.
"De hopsoorten uit het noordoosten van de States, bijvoorbeeld, zijn heel aromatisch. Ze hebben een smaaktsunami veroorzaakt in de bierwereld. Al snel gingen ook Belgische brouwers ermee aan de slag."
Ook bij de Amerikaanse consument ontwaart de bierkenner een grotere vernieuwingsdrang. "Een Belg wandelt zijn stamcafé binnen en bestelt steeds dezelfde trappist. Als je in een Amerikaans biercafé aan de toog zit, hoor je mensen voortdurend vragen: 'Welke nieuwe bieren heb je op de tap?'"
Traditie blijft
Dat België niet langer het gidsland is in de wereld van het betere gerstenat, wil De Raedemaeker toch niet gezegd hebben.
"Onze traditie, degelijkheid en knowhow kunnen ze niet afpakken. Maar als het op nieuwe stijlen, ingrediënten en ideeën aankomt, bruist het nu toch vooral aan de andere kant van de Atlantische Oceaan."