Zondag 19/01/2020

Hier shoppen de topchefs hun producten bijeen

Beeld rf

Een subliem gerecht start met een al even krachtige basis. Logisch dus, dat topchefs resoluut voor kwalitatieve producten en hoogwaardige ingrediënten kiezen. Wat zijn daarvoor hun geheime adresjes? Goesting vroeg het aan negen culinaire toppers. Volg Goesting Magazine op Facebook voor meer culinaire nieuwtjes!

Michaël Vrijmoed van Vrijmoed*, Gent

Eetwinkel Van Cauwenberghe
Hier snuif je de sfeer op van een oude overdekte markthal, maar dan in een strak en industrieel kader. Alle delicatessen werden met zorg uitgekozen door Vincent Van Cauwenberghe en zijn vrouw: zo lokaal mogelijk en biologisch, en met oog voor topkwaliteit. Je vindt er gerijpt vlees, fijne charcuterie, kazen, vers gebakken brood, bereide gerechten en producten van hun eigen boerderij in Oudenaarde. Dendermondsesteenweg 238, Destelbergen. ­
www.van-cauwenberghe.be/eetwinkel.

Het Mekka van de Kaas
Bij Het Mekka van de Kaas vind je tot 400 soorten boerderijkazen uit heel Europa, in het hartje van Gent. Je wandelt er binnen door een houten staldeurtje, net als op een boerderij. De kazen worden allemaal geselecteerd en geproefd door Dina en Dominique zelf. Ze gaan regelmatig kazen uitzoeken op de vroegmarkt van Rungis in Parijs, en maken jaarlijks een reis naar Italië en Engeland, om de lekkerste kazen te ontdekken.
Koestraat 9, Gent. www.hetmekkavandekaas.be.

Beeld Eetwinkel Van Cauwenberghe
Beeld Het Mekka van de Kaas

Filip Claeys van De Jonkman**, Brugge

Delicatessen De Westhoek
Je kan hier niet enkel je ogen de kost geven, met de worstjes die overal hangen te drogen, maar het ruikt ook heerlijk naar kaas en charcuterie. Zaakvoerder Benny snijdt graag voor jou plakjes af van een van zijn acht soorten rauwe ham, waaronder verschillende soorten Pata Negra. Of neem een huisgemaakte pizza of quiche mee.
Noordzandstraat 39, 8000 Brugge.

Bakkerij Painture
Alle producten in deze bakkerij van bakker Brecht krijgen dezelfde toewijding en liefde: het grote assortiment brood wordt op artisanale manier gemaakt, met eigen bloemmengelingen en zuurdesems, en de 'echte boterkoeken' worden met goede hoeveboter gemaakt. De prachtige collectie patisserie bestaat uit hedendaagse kunstwerkjes, die haast te mooi zijn om op te eten.
Bruggestraat 27, 8730 Oedelem. www.painture.be.

Beeld Bakkerij Painture
Beeld Bakkerij Painture

Seppe Nobels van Graanmarkt 13, Antwerpen

Wiviprim
Dit kleine familiebedrijf schuimt de veiling af en onderhoudt connecties met lokale boeren. Hun groenten zijn zo vers dat je er vaak zelfs nog ochtenddauw op terugvindt. De uitbaters doen alles bovendien met hart en ziel: ze herinneren je aan groenten die slechts erg tijdelijk beschikbaar zijn en inspireren je voor nieuwe gerechten.
Verlatstraat 34-36, Antwerpen (aankopen kan enkel met btw-nummer). www.wiviprim.be.

Beenhouwerij Vermeulen-Dom
Met kop en schouder steekt het lamsvlees van Benny Vermeulen er bovenuit, volgens Seppe. "Nergens anders vind je het met zo'n uitgesproken smaak." Ook voor wild en gevogelte moet je in de Criée zijn, want hun expertise is groot en ze hebben connecties met jagers in de Kempen en de Ardennen.
Criée, Van Schoonhovenstraat 21, Antwerpen.
www.beenhouwerij-vermeulen.be.

Beeld Wiviprim
Beeld Beenhouwerij Vermeulen-Dom

Jeroen Meus

Slagerij Rondou
"Filip Rondou beent elk karkas nog zelf uit en is een pure vakman", vertelt Meus. "Ik serveer geen enkel stuk vlees meer dat niet door zijn handen is gegaan." "Samen met hem heb ik voor Würst een topsaucisse ontwikkeld, die voor 100 procent uit varkens- en rundvlees bestaat. Geen broodkruim, geen additieven, geen E-nummers, alleen maar het beste vlees, gebakken op een houtskoolgrill."
Pensstraat 5, 3000 Leuven. www.beenhouwerijrondou.be

Beeld Slagerij Rondou

Olly Ceulenaere van Publiek*, Gent

Jan D'Hauwe
Jan D'Hauwes grootvader was al slager in de Tweede Wereldoorlog. Onder­tussen staat zijn kleinzoon Jan aan het roer, en kan je er alle soorten wild vinden: waterwild, kleinwild zoals hazen, konijnen en fazanten, everzwijn, allerlei soorten hert en volgens Jan "het beste wild ter wereld": ree. Het grootste deel van het wild komt uit België, maar ook uit Polen en Hongarije, landen met een rijke jagerstraditie en voorlopig nog niet zo veel industrie. Jan heeft zelfs een kleine selectie aan Afrikaans wild. Probeer zeker eens de huisbereide wildpastei!
Antwerpsesteenweg 384, St-Amandsberg. www.dhauwe.com.

Het Hinkelspel
Het Hinkelspel is een kleine, ambachtelijke kaasmakerij en -winkel. Ze zijn bekend van hun eigen kazen, zoals Pas De Bleu, Pas De Rouge en Dulses, een kaasje met zeewier, maar verkopen ook quiches en biodynamische wijnen. Alle kazen zijn biologisch en worden met de grootste zorg met rauwe melk bereid.
Lousbergskaai 33, Gent. www.hethinkelspel.be.

Beeld Johan Martens

Gert de Mangeleer van Hertog Jan***, Zedelgem

't Schottenhof
De heerlijke hoeveboter bij Hertog Jan komt van 't Schottenhof, een hoeve waar je rechtstreeks bij de boer zuivelproducten kan kopen. Proef zeker hun karnemelk, verse kaas, yoghurt, huisgemaakte choco en versgelegde eitjes. Of boek een rondleiding op de hoeve om de oorsprong van de zuivelproducten te leren kennen.
Damsesteenweg 32, 8380 Dudzele. www.onthaalopdeboerderij.be.

De Olijfboom
Een walhalla voor al wie van de Mediterraanse en Midden-Oosterse keuken houdt. Naast 80 soorten olijfolie vind je er ook de gegeerde handgerolde M'Hamsa couscous, geurige specerijenmixen en een uitgebreid aanbod azijnen en Japanse producten.
Smedenstraat 58, 8000 Brugge. www.deolijfboom.be.

Beeld De Olijfboom
Beeld De Olijfboom

Viki Geunes van 't Zilte**, Antwerpen

Verbiest
Viki Geunes haalt zijn vis resoluut bij de Antwerpse gevestigde waarde Verbiest. "Hun gamma is enorm en ze spelen kort op de bal", licht Viki toe. Dat bevestigt ook hun slogan: 'If it swims, we have it.' Dankzij hun internationale contacten stellen ze hun klanten nooit teleur in aanbod en kwaliteit."
Kielsbroek 27, Antwerpen. www.verbiest-vis.be.

Cook and Herb
Voor groenten is Cook and Herb een topper. Uitbater Wim is een culinaire encyclopedia, die je nieuwe soorten doet ontdekken en tips geeft om groenten ten volle te benutten. En ook voor kruiden gaat Viki er langs. "De intensiteit van de kruiden van Wim vind je nergens anders", vertelt Viki. "Zo'n volle smaak. En hij volgt de seizoenen. Het is nu eenmaal eigen aan natuurproducten dat die er niet altijd zijn."
park Vordenstein, Schoten (enkel na afspraak of op lokale markten zoals MARTA). www.cookandherb.be.

Beeld Verbiest
Beeld rf

Sofie Dumont

De Groentelaar
Sofie Dumont steunt maar al te graag ambitieuze culinaire nieuwkomers. "Sander en Tijs, twee jonge kerels uit Gooik, hebben De Groentelaar opgericht. Ze kweken vergeten en andere groenten op een duurzame en biologische manier", zegt Dumont. "En ze hebben kruiden en eetbare bloemen die een zachte of pittige toets aan je gerecht geven. Spreek je met hen over patatjes, dan val je meteen op je gat: zoveel soorten hebben ze."
De Groentelaar, sites.google.com/site/ degroentelaar/home (momenteel liggen ze even stil omdat ze op zoek zijn naar een nieuwe locatie).

Dubbeldoel
De tv-kok haalt ook haar vlees in Gooik, bij Dubbeldoel. "Ze sturen me telkens een sms als ze een koe geslacht hebben, en dan kun je een bestelling plaatsen", zegt Dumont. "Dat is super, want dat is heerlijk vlees van dieren die buiten gestaan hebben, die gras gegeten hebben, een goed leven gehad hebben, en waar geen crap in zit. Echt, nooit haal ik nog verse producten in de supermarkt."
Zwartschaapstraat 5, 1755 Gooik.

Beeld Tim Vandewiele
Beeld rf

Ran Van Ongevalle van cocktailbar The Pharmacy

Wine and Spirits Bacchus
Bacchus is niet je klassieke wijnhandel. Er zijn sommeliers die je uitleg geven en naast een zeer uitgebreide selectie aan wijnen, zijn ze ook gespecialiseerd in sterke dranken. Er zijn oude Madeira's, exclusieve gins, vermouth en saké. Kortom, alles wat de hobby-cocktailshaker tot professionele barman nodig heeft.
Lippenslaan 13-15, 8300 Knokke. www.bacchus-knokke.be.

Le Pain de Sebastien
Bakker Sebastien doet alles ambachtelijk: hij heeft zijn eigen tarweakkers, maakt zijn eigen zuurdesems en laat zijn brood lang rusten. En hij gaat verder dan klassiek brood met meel en water: hij maakt ook, afhankelijk van het seizoen, brood met wijn, sap van tomaten of duindoornbes. Dat móét je gewoon proeven.
Smedenstraat 31, 8000 Brugge. www.lepaindesebastien.be.

Beeld Le Pain de Sebastien
Beeld Le Pain de Sebastien
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234