Maandag 01/06/2020

Op de fles

Het verschil tussen biologische en conventionele wijnbouw uitgelegd

Beeld rv

Dirk Rodriguez wijst je de weg in de drankenafdeling.

De term ‘biodynamisch’ wordt gelinkt aan Rudolf Steiner (antroposofie) en Maria Thun (zaaikalender). In de praktijk is het echter gewoon een doorgedreven vorm van biolandbouw, waarbij men een aantal extra behandelingen doorvoert in de akker of wijngaard. Die dragen nummers zoals 501, 502, 508... Om er eentje uit te nemen: 503 is een sproeibeurt met een infusie op basis van kamille, een kruid dat natuurlijke sulfiet bevat.

De bedoeling van die infusies is het immuunsysteem van de wijnstok te activeren. Dat is ­meteen het verschil met biologische en conventionele wijnbouw. Terwijl die laatste kalasjnikovs en bazooka’s inschakelt tegen ziektes, zal de biowijnbouw teruggrijpen naar pijl en boog. In essentie wil de biodynamische wijnbouw niet bestrijden, maar de plant zelf sterker maken. Dat vraagt om intense zorg en leidt zelden tot grote producties. Vandaar dat we amper biodynamische wijn ­vinden in de supermarkt. Je herkent de wijn aan het ‘Demeter’- of ‘Biodyvin’-logo.

Afrodisiacum

Even schrikken als de wijn in het glas komt, want dit lijkt een rosé. Inderdaad, de pinot (gris) is een lichtgekleurde druif ­waarvan men rosé kan maken. De wijn is krachtig met een boterneus en stevig op de tong met een retour van gele ­perzik. (13,5%)

Ramoro (Lunaria) pinot grigio (Demeter + Vegan), Terre de Chieti DOP, 2016, Matthys Wines, 11 euro ★★★

Viooltjes

Gulle neus van rijp ­bessenfruit met een lichte houtinvloed (eucalyptus en viooltjes). Sappig, ­genereus en fris in de mond met mooi geschakeerd palet en een retour van cassis. Fijngerasterde tannine. In sommige ­winkels vind je al de 2018. (13,5%)

Château Fougas, Blaye Côtes de Bourg AOC (Demeter), 2017, Colruyt, 8,39 euro ★★★★

Acacia

Goudgeel met roze ­reflecties. Expressieve hints van gele nectarine, peer en acaciabloesem. Lichtjes prikkelend op de tong, mooie diepte, ­fruitconcentratie en een fijne minerale afdronk. Compagnon voor ­zeevruchten en halfharde kaas. (12,5%)

Alois Lageder, pinot grigio (Demeter), Alto Adige DOP, 2018 Licata, 18,97 euro ★★★★

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234