ReizenMijn stad
Het Seoul van singer-songwriter Sioen: ‘Ze zijn hier net zo gastvrij en extravert als in Italië’
Hij is geboren en getogen in Gent, maar meer dan tien jaar geleden verloor Frederik Sioen zijn hart aan Seoul. En het was nota bene zijn eigen muziek die het vonkje deed overslaan.
DOORBRAAK
“In 2009 ontdekte ik dat mijn liedje ‘Cruisin’ gebruikt werd in een Zuid-Koreaans reclamefilmpje waarin de Amerikaanse actrice Gwyneth Paltrow de hoofdrol speelde. Uit een zoekrondje op Twitter bleek dat duizenden Koreanen mijn muziek al enkele jaren enthousiast deelden. Ik viel compleet uit de lucht. Wat het verhaal nog absurder maakt en je haast gaat beginnen geloven in het lot: op dat moment was ik een jaar samen met mijn vriendin, die geadopteerd is uit Zuid-Korea. Door uiteindelijk zelf contacten in de muziekbusiness aan te spreken, vertoef ik sindsdien jaarlijks drie à vier maanden in Seoul. Ik trad er al ontelbare keren op en bracht er vier albums uit.”
FAVORIETE BUURT
“Zuid-Korea heeft de afgelopen 70 jaar een heel positieve evolutie doorgemaakt, van derdewereldland en dictatuur naar een welvarende staat en wereldspeler. Maar daar hangt ook een schaduwzijde aan vast: veel wijken met hun authentieke huisjes moesten plaatsmaken voor wolkenkrabbers. Behalve dan in Mangwon in het hart van Seoul, een buurt waar je naast moderne appartementsblokken ook nog kleine steegjes vindt die je onverwacht leiden naar lokale winkels en restaurants. De sfeer is er volks en gemoedelijk. Hier praten de mensen op straat nog met elkaar.”
RITUEEL
“Je zou het niet verwachten, maar Zuid-Koreanen zijn zot van de fiets. Ik ben zelf een amateurcoureur en rij in Seoul vaak met een amateurploegje mee. Meestal trekken we de bergen in, maar ook langs de Han Gang, de rivier die door de stad kronkelt, liggen uitgestrekte fietspaden waar wij hier alleen maar jaloers op kunnen zijn. Op die route liggen ook veel parken waar je even op adem kan komen.”
STREET FOOD
“De Zuid-Koreanen leven van maaltijd naar maaltijd. Hun lunch is nog niet verteerd of ze zijn al aan hun avondeten aan het denken. Voor specialiteiten als mandu (dumplings), naengmyeon (noedelsoep) en tteokbokki (pikant rijstcakeje) moet je bij de eetstalletjes van Gwangjang Market of Mangwon Market zijn. Je smaakpapillen weten niet wat ze overkomt.”
ARCHITECTUUR
“De meest fantastische plek van de stad is Dongdaemun Design Plaza, een groot plein met in het midden een futuristisch, sculpturaal gebouw ontworpen door architecte Zaha Hadid. Er is een designmuseum, maar je kan er ook gewoon doorheen kuieren. Uiteraard wil iedereen mee profiteren van het toeristische succes, waardoor de winkelpanden rondom ingepalmd worden door de grote merken. Toch is de clash tussen oud en nieuw ook hier aanwezig, want er is wekelijks een grote rommelmarkt.”
PARKEN
“In de Han-rivier ligt een eiland waar vroeger een waterzuiveringsstation stond. Inmiddels werd het domein getransformeerd tot park, dat de naam Seonyudo kreeg, vrij vertaald: ‘plek van schilderachtige schoonheid’. De architecturale resten van de fabriek kun je weliswaar nog zien, maar ze zijn helemaal verweven met de natuur. Het is dé plek waar iedereen heen gaat om even aan de stadsdrukte te ontsnappen.”
FEESTEN OP VRIJDAG
“Zoals wij op vrijdagavond een frietje gaan steken, wordt hier het weekend culinair ingezet met Korean BBQ. Vooral in de uitgaanswijk Hongdae zijn er veel restaurants waar je op ronde grilltonnetjes je vlees of vis kan bakken. Op de pleinen zijn er altijd wel optredens aan de gang van beginnende muzikanten of K-popgroepjes. Maar uiteindelijk belandt iedereen in de club. Met de band eindigden we regelmatig dansend op tafel tussen wilde Koreanen in Gopchang Jeongol LP Bar (2), een oude vinylbar waar ze alleen maar Koreaanse muziek uit de sixties en seventies draaien. Ze noemen het niet voor niets bulguem ofwel Friday on fire.”
HIKEN
“Wie op zondagnamiddag een bende vijftigjarigen dronken en in een fluo sportoutfit op de metro tegenkomt, hoeft niet raar op te kijken. Zuid-Koreanen zijn harde werkers, maar in het weekend gooien ze alle remmen los. De oudere generatie gaat dan meestal hiken in de uitgestrekte bergketen van Bukhansan National Park (3)
in het noorden van Seoul. Eens de top bereikt, wordt er gevierd met soju, een Koreaanse sterke drank, waarna ze dan aangeschoten weer afdalen. De metro ligt gelukkig aan de voet van de berg.”
HISTORISCHE PALEIZEN
“De oude stadsmuur rond Seoul is goed bewaard gebleven en kan nog steeds beklommen worden. Vooral langs de noordzijde heb je magistraal zicht, onder andere op het Blue House waar de president woont. Het oude paleiscomplex Gyeongbokgung met zijn glinsterende dakpannen kun je van dichterbij bekijken en bezoeken. Het dateert uit de 14de eeuw en heeft een ‘secret garden’ die prachtig onderhouden is.”
IK HOU VAN SEOUL OMDAT…
“...de mensen zo gastvrij en extravert zijn. Je wordt er meteen opgenomen aan de familietafel en het lukt je niet om er zomaar onderuit te muizen. Nee, je zal en moet mee-eten. Op dat vlak hebben ze meer gemeen met Italianen – bij wie eten, familie en een flinke portie drama ook de boventoon voeren – dan pakweg met Japanners die veel afstandelijker zijn.”
Het nieuwe album van Sioen, Messages of Cheer & Comfort, is nu uit, info en concertdata via sioen.net