Mijn stad
Het Moskou van DJ Nina Kraviz: ‘Hier heb ik jaren een dubbelleven geleid’
Maanden aan een stuk vliegt ze met haar dj-sets van metropool naar metropool, gieren de beats door haar lijf en slaapt ze niet voor zonsopgang. Even ontsnappen aan die gekte doet de Russische technokoningin Nina Kraviz in haar thuisstad Moskou.
EERSTE KEER
“Ik ben opgegroeid in Irkoetsk, een stad in het oosten van Siberië. Na onze jaarlijkse vakantie in Bulgarije hielden we altijd even halt in Moskou. Ik was toen al onder de indruk van de avondzon die op het Kremlin reflecteert, maar ik ben pas van de stad gaan houden toen ik er tijdens mijn studies tandheelkunde echt ben gaan wonen. Ik heb er jaren een dubbelleven geleid: overdag stond ik tanden te trekken in een ziekenhuis voor oorlogsveteranen, ’s nachts draaide ik platen in clubs.”
MIJN BUURT
“Ik woon in Patriarshiye Ponds, een redelijk residentiële wijk. De naam verwijst naar de gigantische vijver die je er vindt. Niet zo indrukwekkend als het Baikalmeer, het diepste meer van de wereld, uit mijn jeugd in Siberië, maar goed genoeg wanneer de nood naar natuur hoog is. (lacht) Als ik thuis ben, maak ik er elke dag een wandeling.”
ARCHITECTUUR
“Ik hou ervan om vrienden op sleeptouw te nemen door de stad. Dan gids ik ze langs de kleurrijke Basiliuskathedraal op het Rode Plein of het classicistische Bolsjojtheater. Moskou kent geen eenduidige architecturale esthetiek. In één straat kun je een allegaartje van stijlen tegenkomen. Van art deco tot constructivisme en brutalisme. Voor Europeanen kan het ogen als een rommeltje, maar ik vind het prachtig hoe je de hele Russische geschiedenis van de gevels kan aflezen.”
MOOISTE METRO’S
“Ook onder de grond kijk je je ogen uit. De metrostations in Moskou zijn architectonische meesterwerken. Je kan makkelijk een hele dag vullen door van het ene station naar het andere te reizen en er gewoon de pracht te aanschouwen. Elke halte is uniek. In het Majakovskaja station, met haar rondbogen en marmer, beland je in een art-decobalzaal. In Elektrozavodskaja waan je je, door de gebeitelde afbeeldingen in de muur, dan weer in een museum.”
RUSSISCHE KEUKEN
“Wanneer ik reis, mis ik, meer nog dan mijn eigen bed, een bord shuba. Dat is een salade van haring, rode biet, wortelen, ui en aardappel, gemengd met mayonaise. Niet moeilijk om zelf te maken, maar het liefst eet ik het in Café Pushkin, een van de oudste en meest iconische restaurants in Moskou (vernoemd naar de Russische schrijver Aleksandr Poesjkin, IVO). De menu’s zijn met de hand geschreven, er speelt klassieke muziek en het barokke interieur katapulteert je eeuwen terug in de tijd. Het doet misschien vermoeden dat er ook nu nog enkel aristocraten over de vloer komen, maar ik ben hier al meermaals beland na een stevig nachtje stappen voor een portie ‘kater-eten’. Het café is namelijk 24 uur op 24 open.”
WELLNESS
“Russische vrouwen houden ervan om zichzelf te verzorgen en goed voor de dag te komen. Ja, misschien zijn we wel een beetje ijdel. (lacht) Op zowat elke hoek van de straat vind je een nagelsalon. En denk dan niet aan een snelle ‘mani-pedi’, maar aan een twee uur durende wellnessverwennerij. Wil ik echt all the way gaan, dan ga ik een dag naar Sanduny, een badhuis met prachtige setting. Zeker na een lange vlucht snak ik naar een sessie zweten in de banja – een traditionele sauna. Ik kom er telkens herboren buiten.”
PLATENWINKEL
“Overal waar ik kom, duik ik een platenwinkel in. In Moskou is dat Sound Barrier. Daar kocht ik ook mijn eerste exemplaar, Leave in Silence van Depeche Mode. De winkel is van boven tot onder gevuld met tweedehandsplaten. De hemel voor vinylfreaks. Ondertussen heeft mijn collectie buitengewone proporties aangenomen met platen uit alle uithoeken van de wereld.”
NACHTLEVEN
“Club Propaganda is een vaste waarde in de undergroundscene van Moskou. Elf jaar geleden kreeg ik de kans om er wekelijks te draaien. Sindsdien is mijn dj-carrière in een stroomversnelling geraakt. Deze plek blijft dus speciaal voor mij. Recent opende ook Mutabor, een club net buiten de stad in een opgeknapt industrieel pand. De feestjes beginnen vrijdagavond en gaan door tot maandagochtend. Het is er nu al legendarisch.”
SHOPPEN
“Moskou is geen modestad zoals pakweg Parijs. Hier vind je vooral geïmporteerde merken. Het is een waardeloze tip voor Belgen, want jullie hoeven er niet voor naar Moskou te komen, maar mijn favoriete designers zoals Dries Van Noten, Ann Demeulemeester en Maison Margiela shop ik het liefst bij Leform. Ze hebben drie winkels in het centrum van de stad.”
IK VOEL ME VAN MOSKOU OMDAT...
“... Moskovieten heel vastberaden zijn. De meeste inwoners zijn hier niet geboren en getogen, maar komen naar Moskou om het te maken. We gaan recht op ons doel af en zitten er niets mee in om daar heel hard voor te werken. Maar eerlijk, eigenlijk zou ik in eender welke wereldstad kunnen aarden. Soms voel ik me eerder een kosmopoliet dan een Moskoviet.”