Dinsdag 07/07/2020

"Hele euthanasiewet in vraag stellen door één spijtig voorval kort door de bocht"

Beeld Photo News

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) zou het "kort door de bocht" vinden om omwille van "één spijtig voorval" de hele euthanasiewetgeving in vraag te stellen. Dat antwoordde De Block in de Kamer op vragen naar aanleiding van de veelbesproken reportage in TerZake. Indien er een debat in het parlement komt, moet dat volgens haar met open vizier verlopen, al waarschuwde ze "het kind niet met het badwater weg te gooien".

Karin Jiroflée (sp.a), Els Van Hoof (CD&V) en Carina Van Cauter (Open Vld) wilden het standpunt van de minister kennen na de reportage over de 38-jarige Tine Nys, die vijf jaar geleden euthanasie kreeg op basis van psychisch lijden. Haar zussen stellen zich vragen bij de rol van de artsen die ze had ingeschakeld, en het amateurisme van de uiteindelijke uitvoering.

Indien uit onderzoek blijkt dat de aanpak bij de uitvoering dermate verkeerd is gelopen, dan is dat "ontoelaatbaar en onaanvaardbaar", stelde De Block. Ze wees erop dat de Federale Controle- en Evaluatiecommissie elke twee jaar met een rapport komt. De Kamer of de Senaat zouden dat kunnen aangrijpen om het uitgebreider te bespreken en te bekijken wat er misgaat. Ze merkte ook op dat de Kamer een vertegenwoordiger heeft in het Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) en daaraan een onderzoek kan vragen.

Van Hoof herhaalde dat haar partij een evaluatie van de euthanasiewet vraagt. Ze onderstreepte dat CD&V niet tegen euthanasie is bij ondraaglijk, ongeneeslijk lijden ten gevolge van ziekte. "Wij hebben wel een aantal vragen. Wetten worden gemaakt om ook zwakke patiënten te beschermen en om misbruiken tegen te gaan. Zij dienen niet alleen om de artsen te beschermen", aldus Van Hoof. "De veiligheidskleppen van de huidige euthanasiewet lijken niet sterk genoeg te zijn of ze lijken niet te werken".

"Onze fractie zet de hakken in het zand wat het recht op zelfbeschikking betreft, maar steekt daarvoor het hoofd niet in het zand", reageerde Van Cauter. Zij wil luitseren naar alle problemen die op het terrein de kop opsteken. "Wij moeten uiteraard de procedure evalueren en de begeleidende wetgeving bekijken, maar wij moeten ook durven te luisteren naar diegenen op het terrein aan wie vandaag het recht op zelfbeschikking wordt ontnomen", bijvoorbeeld wilsonbekwamen.

Jiroflée maakte het onderscheid tussen het ethische debat enerzijds en de procedure anderzijds. "Dat voor ons ook bij ondraaglijk psychisch lijden euthanasie een recht blijft, staat buiten kijf. Maar wij kunnen ons vinden in het gegeven dat er misschien eens van heel dichtbij naar de procedures in dat verband moet gekeken worden", aldus de Vlaamse socialiste.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234