Dinsdag 18/06/2019

Open kaart

Grade in Gent: veel passie, te weinig diepgang en creativiteit

Piet Rogiers van Grade in Gent . Beeld rv

In 'Open kaart' bespreken ancien Lene Kemps en jonkie Femke Vandevelde om de beurt een eetadres. Deze week trok Femke naar Grade in Gent.

Aan de Gentse Charles de Kerchovelaan draaide Grade sinds 1986 als een tierelier, geliefd bij jong en oud. Je belandde er op zomerdagen spontaan in de tuin, om ’s winters na een ribeye bearnaise richting loungebar te verkassen. Tot Grade in 2016 de deuren sloot. Een gevolg van de witte kassa? Het circulatieplan? Joost mag het weten. Of Piet Rogiers, in dit geval; al meer dan 30 jaar chef (met ervaring in De Karmeliet) én trotse bezieler van Grade.

Een half jaar geleden maakte Grade een comeback in een kleiner pand in Ledeberg. Door fiere buurtbewoners vrijelijk het Shoreditch van Gent genoemd, wegens ‘jong’, ‘betaalbaar’ en ‘toegankelijk’, door de ­ligging bij de op- en afrit van de snelweg.

‘Altijd parking voor de deur’ blijkt relatief op dinsdagavond, blaast mijn gezelschap voor de avond Vince wanneer ik over een nat terras door het brasseriegordijn glip. Gebakkelei over weer of verkeer staat gelukkig niet op het menu. De stevige negroni’s waarmee we de avond openen, bezorgen ons de juiste kopstoot om de kaart te bestuderen. Hoewel ik niet graag in het bord van mijn ­gezelschap peuter, bestellen we miniballetjes (7,50 euro) en een plankje charcuterie met coppa, chorizo en Italiaanse ham (12 euro) om te delen. Na de pikant getomateerde (maar bijna rulle) gehaktballetjes brengt de finesse van de prosciutto ons gesprek op dreef.

Beeld rv

Voor zijn hoofdgerecht hoeft Vince niet lang te dralen – de kreeften van Piet zijn oerklassiekers. Uit de drie kreeftbereidingen op de kaart kiest hij de natuurversie uit de oven met dillesaus en rijst (21 euro voor een halve kreeft). Van de suggesties die ober Maurice zorgvuldig toelicht, spreekt de kabeljauw met tartaar en verse frietjes (26 euro) me het meest aan.

De tijd overbruggen we met een extra voorgerecht. Op een kramiek­toast komt de huisgerookte zalm (16,50 euro), die al van de eerste Grade meegaat. Op een overzoete toast paradeert de verse zalm, in mooie tranches versneden. Hoewel de lavendelmayonaise op de toast uitblinkt in overbodigheid, slaag ik er niet in de zalm los van de lavendel te proeven.

Bij mijn hoofdgerecht brengt de tartaarsaus bij mijn correct gebakken visfilet redding. Toch zijn mijn frietjes te slap gebakken om van een mooi geheel te kunnen spreken. De kreeft bij Vince is lekker, maar moet constant op haar hoede zijn voor de overaanwezige dille. Het dessert skippen we, in plaats daarvan gidst de last call bij het naburige Rokkebolle ons ­huiswaarts.

Dat Piet met passie in zijn keuken staat, betwijfelt ­niemand. Toch blijf ik bij een chef die in zijn leven zo veel jonge talenten heeft gevormd op mijn honger zitten qua creativiteit en diepgang.

grade.be

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden