Maandag 14/10/2019

Open kaart

Golden Gai in Gent: een gouden aanrader voor wie houdt van ramen

Beeld rv

Ancien Lene Kemps en jonkie Femke Vandevelde bespreken om de beurt een eetadres. Deze week trekt Femke naar Golden Gai aan de Gentse Dampoort. 

Golden Gai, zo heet de nieuwe zaak van Robin Vande Lanotte, Jesse Den Dulk en Laura Dekeyser nabij Portus Ganda. Met Pony’s & Jigger’s (Robin en Jesse) en De Roos (Laura) hebben deze ondernemende Gentenaars een geschakeerd parcours achter de rug. Deze keer stort het trio zich op traditionele ramen, de weelderige noedelsoep uit Japan. Klinkt goed, maar nog beter klinken de hapjes, zoals wakamé en teriyaki chicken wings.

Tot onze verrassing kunnen we hier ook Zuid-Amerikaanse ceviche (8,5 euro) bestellen. We krijgen een kommetje met uit de kluiten gewassen stukken zalm en koolvis geserveerd. Friszuur opgewerkt met gepekelde radijs, flinterdun versneden ui en shiso (Japanse basilicum). Maar omdat de vis te koud aan tafel komt, blijft er weinig aroma en smaak over.

Terwijl we ons aan de bar verlekkeren op de shio-ramen met zeezout, sherry en kombu zeewier (15 euro), en de shoyu-ramen met sojasaus en kip
 (15 euro), nippen we van een whisky sour (11 euro) en een mushy manhattan (13 euro). Ons goedgemutst gestird door Robin, die als een volleerde samourai de bar voor zijn rekening neemt. Zijn cocktails knipogen subtiel naar de ingrediënten en technieken uit de keuken van Jesse: zo is de whisky in de manhattan geïnfuseerd met gedroogd eekhoorntjesbrood (hello umami!), sake en biersiroop.

Vanuit de open keuken met dampende ketels zet chef Jesse zijn royaal gevulde bowls in. De intense smaak van de soep verraadt de inspanning die in de bouillon is gekropen. Ook in zijn garnering heeft Jesse tijd gestopt: de groenten zijn knapperig gegrild, het buikspek is traag gegaard en het smeuïg gemarineerde eitje on top is uit de kunst. Zelfs de huisgemaakte (!) noedels zijn al dente maar sappig.

Terwijl het drietal net zo goed méér marge had kunnen pakken met goedkope import, staat Golden Gai voor seizoensgebonden producten van lokale spelers als St.-Pierre (vlees), Rawijs (groenten) en Pad en Stoel (shiitakes). Volgden maar meer eethuizen dat voorbeeld.

Natuurlijk is een Japans geïnspireerde ramenbar al lang geen unicum meer. En toch moet je absoluut langs Golden Gai. Met hun uitgesproken visie zorgen Robin, Jesse en Laura voor een onweerstaanbare fusion tussen de authentieke ramen­traditie en de beste smaken van eigen bodem. 

Beeld rv

Golden Gai? Dampoortstraat 11, Gent, 09 329 37 01 (zonder reservatie), gesloten op zondag en maandag, goldengai.be

Vernoemd naar? Een broeierig cafédistrict in Tokio met een knettersympathieke sfeer.

Interieur? Eclectische ramencocktailbar met terras verdeeld over twee verdiepingen, afgewerkt met kitschtoetsen en natuurlijk hout.

Golden geisha/girl? Het naturel van sprankelende gastvrouw Laura doet de Dampoortstraat stralen.

Kindvriendelijk? Golden Gai heeft de juiste spelletjes in huis om de allerjongsten (en sukkels als ikzelf) met stokjes te leren eten. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234