Woensdag 24/07/2019

Open kaart

Geen gedempte stemmen bij de ingang van Cantine Copine. Je krijgt een opgewekt “hallo” of “goeie­middag”

DMM1111 openkaart Beeld rv

Met de intrede van de herfst vallen niet alleen de bladeren maar ook de Michelinsterren. Onlangs nog offerde de Franse topchef Sébastien Bras zijn drie Michelinsterren op om een burn-out te voorkomen. In ons land hingen chefs als Geert Van Hecke, Kobe Desramaults, Sergio Herman en Thomas Locus hun sterren aan de haak om de passie voor het koken te kanaliseren richting een laagdrempelig concept.

Minder stress, meer plezier. Dat had ook topchef Karen Keygnaert voor ogen toen ze de deuren van A’Qi sloot en anderhalve maand later die van Cantine Copine opende. Daarmee verruilde ze een klassiek ingerichte villa voor een gezellige locatie aan de rand van de stad. Aan de Brugse Steenkaai moeten copines en copains er zich thuis voelen.

Karen kookt al 23 jaar en is met Cantine Copine allerminst aan haar proefstuk toe. Vandaag gaat ze volop voor toegankelijke producten en minder circus. Haar Franse productkeuken houdt ze spannend door Aziatische intermezzo’s. Geen gedempte stemmen bij de ingang van Cantine Copine. Onderweg naar je tafel kun je kiezen tussen een opgewekt “hallo” of “goeie­middag” terwijl je de keuken achter glas passeert.

Omdat ik voor de lunch kom, kan ik niet – behalve op woensdagmiddag – à la carte eten. Dat is een voorrecht van de avondgasten. Nu goed, de lunch met West-Vlaams rood en zeebaars klinkt helemaal oké. Toch ziet de vinnige gastvrouw mijn goesting naar meer en stopt ze een hapjeskaart in mijn handen. Kiezen tussen vleeskroketjes met kimchi, een vegetarische focaccia en een hapje met krab en bloemkool is poepsimpel. Voor mij toch. De tartaar van krab is afgewerkt met dotjes guacamole en er wordt een kommetje – tot mijn plezier – warme nacho’s bij geserveerd. Comfortfood zonder meer. De portie is zo flink dat ons voorgerecht sowieso te snel volgt. Op ons bijzonder elegante bord – Karen schildert als hobby – ligt een cannelloni van West-Vlaams rood met daarin een vulling van komkommer en sojascheutjes, opgepept met koriander. Het gerecht is loepzuiver en verfrist mijn palet. Bij het hoofdgerecht toont Karen zich opnieuw meester van de kruiding met een vleugje citroengras op de korst van onze zeebaars. Wat eronder ligt, mist binding; de zelfgemaakte pasta is zwaar en was vooraf beter opgewerkt met de saus die nu jammer genoeg zijdelings het bord dresseert.

Karen Keygnaert staat zonder het keurslijf van Michelin gemoedelijker en vrijer in haar keuken en dat kunnen we alleen maar ­toejuichen. Al heeft ze ­zichzelf nog niet creatief ­heruitgevonden.

DM Magazine betaalt zijn etentjes zelf en brengt dus een eerlijk, onafhankelijk relaas.

Beeld rv

Cantine Copine: Steenkaai 34, Brugge, 0470 97 04 55. Gesloten op maandag, donderdagavond, zaterdagmiddag, zon- en feestdagen, cantinecopine.be
Diner: ’s Avonds kun je een tiental gerechten als volwaardig gerecht of als proevertje bestellen.
Borstelfabriek: Als voormalige studente architectuur heeft Karen het industriële karakter van het pand bewaard. De kruidenmuur en de Perzische tapijten zorgen voor een gezellig accent in de structuur met hout, baksteen en gietijzer.
De rekening alstublieft: Met een vaste lunch-formule à 30 euro p.p. schrik ik van 108 euro op de rekening. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden