Zaterdag 19/10/2019

Open kaart

Fragma in Leuven: alle bordjes gaan leeg terug

Beeld rv

Ancien Lene Kemps en jonkie Femke Vandevelde bespreken om de beurt een eetadres. Deze week gaat Lene naar Fragma in Leuven.

We zijn benieuwd naar het groen. De stadspaleisjes op de Leuvense Bondgenotenlaan hebben prachtige diepe tuinen en vriendin P. verwacht een romantische woestenij. Maar er staan welgeteld nog drie bomen, de rest is ingenomen door tafeltjes en stoelen, wat logisch is voor een restaurant natuurlijk. De tuin klimt in plateaus naar boven en eindigt in een verzameling kruidenbakken. Het loopt op die warme zomeravond vlotjes vol met een mooi publiek.

Binnenin is het oude bankgebouw allesbehalve een klassiek herenhuis. De oorspronkelijke sierlijsten en de imposante marmeren haard werden bewaard, maar gecombineerd met een bruut en grijs interieur, modernistisch en Scandinavisch uitziend, een verrassend mooie combinatie. Achter de grote toog zie je een open keuken met een jong en bedrijvig team.

Fragma, Leuven. Beeld rv

Zo groot als de wijnkaart bij Fragma is, zo beperkt is het menu. Je kiest voor vier (59 euro) of vijf gangen (68 euro), eventueel met aangepaste ­wijnen (23 of 30 euro).

De drie hapjes om te beginnen zijn heerlijk, een ervan bevat gefermenteerd water. We wisten niet dat het bestond, en dus ontgaat de rest ons een beetje, zo druk hebben we het met het googelen van ‘waterkefir’. Ondertussen genieten we van een tempura van broccolischeuten, een krokantje met krab en gepoft brood met feta en aïoli. Een mooi begin, gevolgd door een kommetje peulvruchten met ricotta, fris en groen met de overheersende smaak van dille. Een modieuze ceviche van roodbaars ligt in een saus van zuring en gebrande tomaat. Hoofdgerecht is een stukje kalfsvlees, een picanha of staartstuk, met asperges, courgettes en spitskool. Alle bordjes gaan leeg terug, en we hebben niet de indruk dat we te veel gegeten hebben.

Chef Kevin Gijsembergt werd groot in Luzine van Jeroen Meus en hij zegt niet te willen lijden onder de druk van perfectie. We kunnen weinig fouten ontdekken in zijn gerechten die perfect evenwichtig en licht zijn, zonder valse noot of overbodige tierlantijntjes. Gijsembergt levert een moderne, geruststellende keuken: verfijnd genoeg om het verschil te maken, maar niet pretentieus. Het dessert is een mooi voorbeeld van de Fragma-stijl: de herkenbare en comfortabele smaak van cheesecake gecombineerd met een ­ abrikozencrumble en tonkaboon, en een kommetje ­ chocolademousse. Ik zou het op elk familiefeest geserveerd willen zien.

restaurantfragma.be

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234