Dinsdag 25/06/2019

Aangeboden door

Wat is dit?

'Aangeboden door ...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciele afdeling van de Persgroep. De journalisten van De Morgen zijn hier niet bij betrokken.

Foodblogger Ellen Charlotte Marie overtuigt met een vegan versie van mac ’n cheese

Beeld Ellen Charlotte Marie

Steeds vaker kiezen mensen voor een plantaardige maaltijd. Ook foodie Ellen Charlotte Marie: “Het is niet alleen beter voor onze planeet (naar beneden met die voetafdruk), het heeft ook tal van voordelen voor je gezondheid”. Zij overtuigt je met haar eigenzinnige, 100% plantaardige versie van de oerklassieker: mac ‘n cheese.

Zo’n vijf jaar geleden heb ik de klik gemaakt. Als jonge mama zat ik niet goed in mijn vel. Zo had ik vaak last van een opgeblazen gevoel, was ik dodelijk vermoeid en kampte ik met migraine. Het was pas toen ik bepaalde voeding, zoals gluten en lactose, uit mijn dieet schrapte dat ik mij beter en energieker begon te voelen.
Ik ging meer en meer experimenteren met gezonde ingrediënten en deelde die feel good-recepten op instagram. In mijn zoektocht naar voedzame en gezonde gerechten kwam ik eigenlijk automatisch bij een plantaardig eetpatroon terecht. Ik eet 99% van de tijd vegan. In eerste instantie om gezondheidsredenen, maar mijn kleinere ecologische voetafdruk is natuurlijk mooi meegenomen.
Pas op, ik geniet nog wel eens van een eitje als ik exact weet waar het vandaan komt, en als er op restaurant iets in boter is gebakken, dan ga ik daar heus niet moeilijk over doen.
Voor mijn kinderen bak ik af en toe zelfs een stukje vlees. Mijn kinderen zijn helaas geen goede eters. Het is best een uitdaging om hen iets gezond te laten eten. Creatief uit de hoek komen is dus de boodschap, zoals met deze plantaardige en 
groentenrijke versie van mac ‘n cheese.

Dit heb je nodig voor 4 personen:
Voor de pasta
500 g volkoren speltpasta of glutenvrije pasta
- 1 broccoli, al dente gekookt
- Een handvol kerstomaatjes, gehalveerd
150 g fijngesneden gekookte boerenkool (harde nerven verwijderd)

Voor de saus 
- 300 g silken tofu (1 pakje)
- 1 teentje look
- 1 el citroensap
- 3 el edelgist
- 2 el pijnboompitten
- ½ kl curcuma
- 1 à 2 kl kruidenzout (herbamare)
- ½ kl versgeraspte nootmuskaat
- 2 el olijfolie
- 100 ml haverdrink (ongezoet)
Peper en zout

Voor on top
Glutenvrije broodkruimels
Fijngesneden basilicum

Zo ga je aan de slag:
1. Kook de pasta en verwarm de oven op 175°C
2. Mix alle sausingrediënten in de blender tot een gladde saus
3. Meng de saus onder de pasta en voeg de broccoli, de tomaatjes en de boerenkool toe
4. Schep de macaroni in een ovenschaal en bak 25 min
5. Strooi wat eetlepels broodkruimels over de pasta en zet nog enkele minuten onder de grill
6.Serveer met een extra scheut olijfolie en veel verse basilicum.

TIP: Kaas vervangen? Ellen Charlotte Marie zweert bij edelgist als plantaardig alternatief. Erg voedzaam en het creëert een soort Parmezaans effect.

Wie is Ellen Charlotte Marie?
Alias én instagram account (143k volgers!) van Ellen De Meulemeester
Passie & job: foodie, foodfotografe en kookboekauteur
Doet het liefst: creëeren, samenstellen, fotograferen, opeten
Afkomst: Brugge
Leeftijd: 39
Persoonlijk: mama van twee : Corneel (8) en Achilles (6) en plusmama van twee tieners.
Volg Ellen via instagram @ellencharlottemarie, check haar 2 kookboeken (One Healthy Kitchen & One Healthy Family) of download haar app ‘Effortlessly Healthy’ met meer dan 100 recepten.

Beeld Ellen Charlotte Marie

De journalisten van De Morgen zijn niet betrokken bij en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden