Zondag 21/07/2019

Extra geld voor crisishulp en begeleiding van meisjes in jeugdhulp

Beeld thinkstock

Meer investeringen in de jeugdhulp. Dat had Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) beloofd voor 2017. Over de verdeling van een extra budget van 3 miljoen euro bestaat nu alvast meer duidelijkheid. Zo gaat een deel van de middelen naar extra crisisopvang in Antwerpen, extra begeleiding van gezinnen en extra begeleiding van meisjes in de gemeenschapsinstelling van Beernem. Er gaat ook een half miljoen euro naar projecten rond beveiligde plekken voor 25 meisjes in de private sector. Dat heeft het agentschap Jongerenwelzijn vandaag bekendgemaakt.

Van de 3 miljoen euro gaat er 365.000 euro naar een versterking van het crisisnetwerk in Antwerpen. Daar komen er vanaf 1 februari vier plaatsen bij, twee voor -12-jarigen en twee voor +12-jarigen. Op jaarbasis kunnen daarmee zo'n 208 jongeren geholpen worden. De extra middelen voor de crisisopvang zijn geen toeval. Zo is het aantal aanmeldingen bij de crisisnetwerken in 2015 met 20 procent gestegen tegenover 2014.

Daarnaast gaat er 900.000 euro naar 90 modules voor positieve heroriëntering. Concreet wil dat zeggen dat zo'n 270 (kwetsbare) gezinnen gedurende enkele maanden begeleiding krijgen in samenspraak met laagdrempelige eerstelijnshulp zoals bijvoorbeeld de Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB's). Bij positieve heroriëntering ligt de focus niet op de problemen van de jongeren en gezinnen, maar op hun mogelijkheden en oplossingen.

Er gaat ook 1,1 miljoen euro naar 36 modules voor intensieve begeleiding van meisjes in de gemeenschapsinstelling van Beernem. Met dat geld kunnen op jaarbasis zo'n 72 meisjes extra ondersteund worden.

Tot slot gaat er ook 500.000 euro naar projecten in samenwerking met de private sector voor beveiligde plekken voor 25 meisjes. Twee vzw's, De Wingerdbloei en Emmaus Antwerpen, gaan samen met Jongerenwelzijn het concept verder uitwerken en hopen op 1 september van start te gaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden