Maandag 24/06/2019

Open Kaart

Eten bij Fons in Antwerpen: een beetje als thuiskomen

Restaurant Fons in Antwerpen. Beeld rv

In 'Open kaart' bespreken ancien Lene Kemps en jonkie Femke Vandevelde om de beurt een eetadres. Deze week trok Lene naar Fons in Antwerpen.

Na negen jaar ‘12, Place du Marché’ veranderde dit modern chique restaurant in ‘Fons’, een gezellige plaats voor comfortfood. Het is wellicht dé evolutie van de ­ laatste vijf jaar. Peruviaans is het nieuwe Thai, roken is het nieuwe bakken, sharing is het nieuwe toverwoord en comfortfood is overal.

Het strakke interieur kreeg een retrohuiskamergevoel met junglebehang en fluwelen banken, en het menu werd een verzameling van hapjes om te delen: small bites ­(butcher’s plate voor twee, 19,50 euro), gecombineerd met klassiekers: vol-au-vent (18,50 euro), ­boerenworst met stoemp (15,50 euro), burgers en pasta; salades en ­broodjes voor de lunch. Het maakt van Fons een ongecompliceerd ­restaurant waar je snel binnenvalt omdat je zelf geen zin hebt om te koken. Geen ingewikkeld gastronomisch gedoe, gewoon lekker eten.

Het is warm, dus we zitten op een tjokvol terras met luidruchtig ­vriendelijke Antwerpenaars, hun vrienden en familie en hun huisdieren. Gezellig en ongedwongen. Het menu is geruststellend en traditioneel, maar nu ook weer niet te saai of voorspelbaar. Moeilijk kiezen dus, maar we hebben een negroni (8 euro) lang tijd om erover na te denken.

Ik ga voor twee voorgerechten: gefruite pladijsreepjes met tartaarsaus (16,50 euro) gevolgd door burrata met gegrilde groentjes (18,50 euro). Vriend L. kiest de garnaalkroket (15,50 euro) en fish-and-chips (18,50 euro). De ­pladijsreepjes zijn heerlijk krokant langs buiten, maar iets te waterig vanbinnen. De burrata wordt als een frisse mengeling geserveerd, met wat brood en ham, en de groentjes door de mozzarella gemengd. Vriend L. is blij met de garnaalkroket, een perfect crispy hoesje met een smakelijk smeuïge vulling. Zijn fish-and-chips volgen het voorbeeld van mijn ­pladijsreepjes, een lekker jasje maar een iets te banale inhoud.

We zijn zeker niet ontevreden. De sfeer en de bediening maken veel goed. Uitbaters Thomas en Charlotte (broer en zus) noemden de zaak naar hun opa Alfons bij wie ze elke woensdag na school gingen eten.

Eten bij Fons is een beetje als thuiskomen, het is zo’n hartverwarmende plaats waar je na de ­maaltijd blij bent en zegt: meer moet dat niet zijn.

fonsantwerp.be

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden