Donderdag 08/06/2023
Ella Leyers : 'Ik wil mijn ouders trots maken, dat is voor mij een grote drijfveer. Ik hou mijn hart vast voor de dag dat dat niet meer zou kunnen.'

InterviewDe Vragen van Proust

Ella Leyers: ‘Soms moet ik mij echt bedwingen om de autosleutel niet uit het contact te trekken als ik 120 rijd op de snelweg’

Ella Leyers : 'Ik wil mijn ouders trots maken, dat is voor mij een grote drijfveer. Ik hou mijn hart vast voor de dag dat dat niet meer zou kunnen.'Beeld Stefaan Temmerman

Schrijver Marcel Proust beantwoordde ze ooit in een vriendenboekje, nu geeft De Morgen er een eigenzinnige draai aan. Zevenentwintig directe vragen, evenveel openhartige antwoorden. Vandaag: actrice Ella Leyers (31). Wie is zij in het diepst van haar gedachten?

Ann Jooris en Fernand Van Damme

Luister hier naar De vragen van Proust met Ella Leyers:

1. Hoe oud voelt u zich?

“Ik voel mij best wel jong. Ik ben zeker geen oude ziel, hoewel ik dat wel dacht tijdens mijn puberteit. Ik denk dat ik van al mijn zussen het hardst gepuberd heb. Teksten van Nirvana op de muren schrijven en mijn haar rood kleuren en dwepen met de grote gevoelens. Ja, dat had wel iets pathetisch.

“Dertig worden was voor mij geen mijlpaal. Ik voelde me alleen meer mezelf worden. Het leven is gemakkelijker nu, ik kan meer berusten in de dingen. Ik vind dat wel een aangenaam besef: het leven is wat het is en het is goed zo.”

BIO • geboren op 31 augustus 1988 • volgde van 2007 tot 2012 een theateropleiding in New York • speelde op tv in o.m. Witse, Aspe, Vermist, Zuidflank, Professor T. en Tegen de sterren op • had rollen in speelfilms, o.m. Het vonnis, Halfweg en Pippa, en nu in All of Us • is de nieuwe sidekick in De ideale wereld • is de zus van Olga, Billie en Dorien, en de dochter van Jan Leyers

2. Wat vindt u een kenmerkende eigenschap van uzelf?

“Dat ik goed kan relativeren en de humor van veel situaties kan inzien.

“Ik kan me ook goed amuseren op mezelf. Ik heb niet veel nodig. Iemand zei onlangs nog: ‘Jij kunt echt lachen met een steen.’ Ik denk dat het belangrijk is jezelf niet al te serieus te nemen.

“Ik ben ook geen piekeraar. Piekeren is verloren tijd. Ofwel pak je het probleem aan, ofwel kun je er niets aan doen en dan heeft het ook geen zin om er in je hoofd nog mee bezig te zijn. Al die negatieve energie, al dat getob in bed, dat zijn alleen maar donkere wolken die je met je meeneemt.

“Mijn vader z’n slagzinnetje is: ‘Hoofdzaak, bijzaak.’ Wat verdient je focus en je aandacht en wat niet? Waar moet je je vooral niet mee bezighouden? Dat vind ik wel een goede leidraad in het leven.”

3. Wat is uw passie?

“Mijn passie is acteren. Ik heb het geluk dat ik dat kan doen op tv en in film, maar ik sta even graag op ouderwetse theaterplanken. Ik ben in New York naar de toneelschool gegaan, maar toen ik terug in België was vond ik nu eenmaal sneller de weg naar audities voor film en tv. Ik ben blij dat ik dit voorjaar nog eens op de planken sta. We hernemen de voorstelling Nerveuze vrouwen (voor ‘TeGek?!’, met verder ook Tine Reymer, Inge Paulussen en Eva De Roovere, red.).

“Waarom ik na mijn studie niet in New York ben gebleven? Omdat je daar echt wel een kleine vis bent in een gigantische vijver. Ik had geen zin om daar te waitressen en hele dagen te moeten zeggen (imiteert): ‘I’m not a waitress, I’m actually an actress’, wat het slagzinnetje is van veel artiesten in New York en L.A.. (lacht) ‘I’m not really an usher, I’m actually a writer.’ Je kunt dat zo blíjven zeggen. Als je ondertussen zes jaar niet gespeeld hebt, zullen mensen ook wel denken: ‘Okay, you’re not really a waitress, but I think you’re actually júst a waitress.’ Uiteindelijk wil je gewoon acteren, hè.

“Een andere passie is comedy. Wat ik graag doe is in een kleine week in New York of Los Angeles zoveel mogelijk stand-upshows gaan bekijken. Ik noem dat een shortcomedy. Zoals een shortski. Vroeger dacht ik altijd dat shortski skiën was met korte ski’s, maar dat is het niet, het is blijkbaar gewoon een korte skivakantie. (lacht)

“Ik hou enorm van Amerikaanse en Britse comedy. Hoe die taal werkt als muziek, die oneliners, heel gevat.

“Ik ben trouwens blij dat Friends intussen cult is geworden. Hoewel ik onlangs zoiets las van (met sullige stem): ‘Is die serie wel oké?’ Ik denk: als elk personage politiek correct moet zijn, dat is toch boring as fuck, niet? De journalist zei dat er werd gebodyshamed en gefatshamed – maar dat zijn toch maar uitlatingen van personages? Als alle personages juist en correct moeten handelen, dan wil ik geen films meer bekijken, hoor.

“Bon, dit even terzijde.”

4. Is het leven voor u een cadeau?

(resoluut) “Het leven is zeker een cadeau! Ik leef heel graag. Ik heb allesbehalve te klagen. Eigenlijk voel ik me een zondagskind. Natuurlijk heb ik soms ook tegenslag, maar ik weet dat altijd wel te plaatsen. Er is altijd wel een silver lining.”

5. Welke kleine, alledaagse gebeurtenis kan u blij maken?

“Als ik op straat naar iemand lach en die persoon lacht terug. Maar evengoed kan ik heel lastig worden als ik naar iemand glimlach en die persoon nors terugkijkt.”

6. Wat is uw zwakte?

“Traagheid. (lacht) Ik zou wat vaker actie mogen ondernemen. Ik zou willen zeggen dat ik een inherent lui persoon ben, maar dat is ook niet helemaal waar. Toch heb ik vaak een shot onder mijn gat nodig. Als er geen deadline is, is de kans groot dat ik onderweg begin te slabakken of dat ik afhaak.”

7. Welke geluksscore geeft u zichzelf?

“Een acht. Het klinkt zeemzoet, maar ik ben wel gelukkig. Ik ben goed omringd, ik ben gezond en heb veel om blij mee te zijn. Ik denk trouwens dat mijn geluksscore verhoogd is sinds ik een wekkerradio van onder het stof heb gehaald. Ik word nu wakker met radio Minerva. Crooners elke ochtend. (lachje)

“Hoe laat ik opsta? Laten we zeggen tussen zes en twaalf.”

8. Waar hebt u spijt van?

“Van niets. Alleen mis ik het theater soms wel wat. Mijn moeder vergelijkt me altijd met een jachtluipaard. Ik kan daar blijkbaar heel rustig zitten, met bijna dichtgevallen ogen, maar plots: rawww, komt er een oerkracht in mij los! Theater is daarvoor een goede uitlaatklep.”

9. Wat is uw grootste angst?

“Een levensbedreigende ziekte krijgen.”

'Als elk personage politiek correct moet zijn, dat is toch boring as fuck, niet?' Beeld Stefaan Temmerman
'Als elk personage politiek correct moet zijn, dat is toch boring as fuck, niet?'Beeld Stefaan Temmerman

10. Bent u ooit door het lint gegaan?

“Vaak. Ik wind me vaak op, vooral in het verkeer. Maar een uitschieter was toch wel een tiental jaar geleden, toen we met het hele gezin in Italië op reis waren. Ik herinner me niet meer precies wat er gebeurd was, maar laten we zeggen dat het iets met Pictionary te maken had.”

11. Wanneer hebt u het laatst gehuild?

“Daarnet, toen ik besefte dat jullie naar hier gingen komen. (lacht) Ja neen, ik huil geregeld. Ook bij films of bij een nummer dat ik mooi vind. Maar ik weet eigenlijk niet wanneer de laatste keer was. Ça passe gewoon, zoals al de rest.” (lacht)

12. Welk boek zou u iedereen aanraden?

Het ei van oom Trotter van Marc de Bel. (lacht)

Conversations with Friends van Sally Rooney heb ik graag gelezen, (met Brits accent) and it struck a chord. Dat studentenleven, die gesprekken, ik kon er mezelf wel in herkennen.”

13. Hebt u ooit een religieuze ervaring gehad?

“Echt religieus niet. Ik herinner me wel dat ik eens voor Gas van Edward Hopper stond, in het Whitney (Museum of American Art in New York, red.), de tranen sprongen mij toen in de ogen. Ik voelde mij licht en triest tegelijk. Ik zag verschillende momenten uit mijn leven aan mij voorbijtrekken. Dat was een zotte ervaring, waar ik nog weleens aan terugdenk.

“Ik ben niet religieus, maar ik geloof wel in astrologie. Als ik met vragen zit bel ik met mijn nonkel Pascal, die astroloog is en in Spanje woont, om nog eens naar mijn kaart te kijken. Afhankelijk van datum, uur en plaats van je geboorte en de stand van de planeten kun je berekenen in welke periode je zit en daar allerlei betekenissen uit afleiden. Het klinkt voor sommigen misschien als kwakzalverij, maar ik vind dat heel boeiend.”

14. Hoe voelt u zich in uw lichaam?

“Goed, maar ik ben niet zo’n sportieve. Ik ben al vaak steunend lid geweest van een fitnessclub. Ik ben ooit wel begonnen te tennissen, maar toen brak ik mijn teen. Dat vind ik stiekem eigenlijk wel tof. Overmacht, weet je wel.”

15. Wat vindt u erotisch?

(lacht) “Wat vind ik erotisch? Een blik voelen van iemand die naar me aan het kijken is. Uit onverwachte hoek. Dan maakt mijn hart een sprongetje.

“Wat ik níét erotisch vind, is stoeien met eten in bed. Huid met slagroom erop gespoten, ik vind dat een beetje wansmakelijk.”

16. Wat is uw goorste fantasie?

“Soms moet ik mij echt bedwingen om de autosleutel niet uit het contact te trekken als ik 120 rijd op de snelweg. Ik rijd met een Saab, de contactsleutel zit tussen de stoelen. Ik vraag mij echt af: is er een beveiliging? Vast wel, maar soms zou ik het eens willen proberen. Dat is zo creepy, want dan verschiet ik van mezelf. Dan moet ik even diep in- en uitademen, met mijn twee handen op het stuur: neen, dat gaan we niet doen.

“Ik kan dat ook hebben als ik een brug over rijd, goesting om eens goed mijn stuur naar rechts te snokken. Of om niet mee te draaien in de Craeybeckxtunnel die zo lichtjes wegbuigt. Gevaarlijk. Ik raad jullie aan om niet met mij mee te rijden.” (lacht)

17. U belandt in de gevangenis, wat zou de reden kunnen zijn?

“Sowieso moord. (lacht) Een passiemoord kan ik perfect begrijpen. Dat de liefde zo overweldigend is, dat je in een vlaag van waanzin, van onweerstaanbare drang, iets doet waarvan je niet dacht dat je ertoe in staat was.”

18. Hoe is de relatie met uw ouders?

“Heel goed, heel open. Als ik iets gedaan heb waar ik fier op ben, zijn zij de eersten naar wie ik bel. Ik wil mijn ouders trots maken, dat is voor mij een grote drijfveer. Ik hou mijn hart vast voor de dag dat dat niet meer zou kunnen. Ik vind het ook heel maf om te beseffen dat zij dat niet meer kunnen, want ik heb geen grootouders meer. De dag dat mijn ouders er niet meer zijn, daar mag ik echt niet over nadenken.”

'Als ik een brug over rijd, krijg ik soms goesting om eens goed mijn stuur naar rechts te snokken. Of om niet mee te draaien in de Craeybeckxtunnel die zo lichtjes wegbuigt. Gevaarlijk!' Beeld Stefaan Temmerman
'Als ik een brug over rijd, krijg ik soms goesting om eens goed mijn stuur naar rechts te snokken. Of om niet mee te draaien in de Craeybeckxtunnel die zo lichtjes wegbuigt. Gevaarlijk!'Beeld Stefaan Temmerman

19. Bent u een goede vriend?

“Ik denk van wel, maar ik denk niet dat ik de eerste hulplijn ben als mensen met een emotioneel probleem zitten. Gewoon omdat ik vrienden heb die het allemaal veel beter kunnen uitleggen dan ik. Hoewel ik daar al beter in geworden ben.”

20. Hoe definieert u liefde?

“Voor mij is dat toch vooral bewondering, hoor. Ik heb een grote bewondering voor mijn zussen, voor mijn ouders, voor mijn goede vrienden. Bewondering is de rode draad, maar ik vind liefde op zich wel moeilijk te definiëren.”

21. Hoe hebt u uw eerste liefde ervaren?

“Als onvoorwaardelijk, groots, allesinnemend. Na ongeveer anderhalf jaar heb ik het uitgemaakt omdat ik vond dat ik nog zo jong was. Ik was nog maar achttien, wat viel er nog allemaal te beleven? Maar als ik nu terugkijk op die allereerste verliefdheid, was er eigenlijk geen vuiltje aan de lucht. Misschien enkel dat ik een beetje minder verliefd was dan in het begin. Toen besefte ik nog niet dat die relatie toch wel waardevoller was dan ik dacht. Maar ja, de kans is natuurlijk klein dat je samen in dezelfde richting blijft evolueren.

“Misschien is dat wel het ding met de eerste liefde: dat ze in de herinnering zo mooi en zo puur blijft. Er is op dat moment ook weinig anders van tel. Je moet zorgen dat je slaagt voor je examen chemie, maar dat is het zo’n beetje.”

22. Hoe zou u willen sterven?

“Mensen antwoorden vaak: ‘Niet alleen.’ Maar eigenlijk maakt dat mij niet veel uit. Ik zou dan wel willen dat het toevállig alleen is. Dat ik niet alleen sta in het leven. Ik zie mezelf al op een bed liggen, beseffend dat mijn tijd gekomen is, terwijl mijn leven in een flits voorbijtrekt. Ik hoop dat ik dan een gelukzalig gevoel zal hebben en content zal zijn met wat ik meegemaakt heb.

“Maar voor mij hoeft dat niet per se met twaalf vrienden. Hey, waarom zeg ik twaalf? Zoals de twaalf apostelen? Misschien ben ik toch religieuzer dan ik denk. (lacht)

“Wat ik zou wensen als laatste avondmaal? Kalkoengebraad met champignonsaus, airellekes (veenbessen) en kroketten van mijn moeder. Ik vind dat een heel gezellig gerecht. Wij eten dat vaak, maar niet met Kerstmis. (lacht) Ik ben nogal een sausmens. Die laatste kroket nog eens goed door dat restant vleesjus, airellen en champignonsaus draaien, dat is het beste wat er is. Dus voor mij géén eenpansgerecht.”

23. Wat zou u nog graag willen doen?

“Zelf iets schrijven. Een onewomanshow misschien? Ik heb een schriftje waarin ik quotes en losse gedachten opschrijf, maar ik zou er weleens iets samenhangends van willen maken. Ik voel de hete adem van mezelf in m’n nek. Ik kan me ook heel schuldig voelen omdat ik nog altijd niet tegoei begonnen ben. Mensen uit mijn omgeving spreken mij daarop aan. Het komt wel.”

24. Waarover bent u de laatste tijd anders gaan nadenken?

“Over publieke perceptie. Onlangs zei een regisseur mij dat ik gewoon moet doen waar ik plezier uit haal. Die houding had hem al fel vooruitgeholpen, zei hij. Je moet omarmen wat je zelf wilt doen. En daar geloof ik wel in.”

25. Is de mensheid op de goede of de slechte weg?

“Wanneer ik hoor dat een meisje van zestien een minikoelkast voor haar beautyproducten op haar wishlist zet, dan denk ik: op de slechte weg. Tieners zijn precies alleen nog maar bezig met de vorm. Het zal de invloed van de Kardashians zijn, zeker? Hoeveel tieners zijn er niet met psychische problemen omdat ze die maatschappelijke druk niet aankunnen? De verwachtingen liggen zo hoog. Iedereen moet nu roem kunnen vergaren, want de wereld ligt aan je voeten. ‘The world is your oyster.’ Je kunt alles op YouTube, TikTok of Snapchat zetten, en als je niet meedoet, als je je dromen niet verwezenlijkt, ben je een nietsnut.

“Ik denk dat veel kinderen daardoor gedesillusioneerd achterblijven. ‘Oei, ik zal dan wel een loser zijn. Want Billie Eilish is net 18 geworden en heeft haar eerste 25 million dollar deal getekend. Waarom ontdekken ze mij niet?’ Die onrealistische spiegel die je hele dagen voorgehouden wordt, maakt alleen maar ongelukkig. Het feit alleen al dat de Kardashians de grootste vedetten van hun tijd zijn. Het gaat niet meer om talent. Dat vind ik een deprimerende gedachte. Waarom wil dat meisje van zestien geen canvas en een verfkit? Dan denk ik: oei, we zijn op de slechte weg.”

26. Welke episode uit uw leven zou een goed filmscenario opleveren?

“Goh, ik heb wel een heftig verhaal met een ex-lief. Mag het een rampenfilm zijn?” (lacht)

27. Wat is de titel van uw biografie?

Ella Leyers: dan toch uit haar bed geraakt. Of Ella Leyers: de wakkere momenten.” (lacht)

Ella Leyers speelt in de film All of Us, nu in de bioscoop. Sinds 14 januari is ze de nieuwe sidekick in De ideale wereld, op Canvas. Met Nerveuze vrouwen tourt ze vanaf 19/3 door Vlaanderen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234