Vrijdag 15/11/2019

Culinair Snelkookplan

Eiergerechten saai? Probeer deze pittige shakshuka eens

Beeld Hannes Vandenbroucke

Een ei bereiden is lang niet zo eenvoudig als volksgezegden beweren. Leer dit nederige basisvoedsel tot in de perfectie klaarmaken, en je hebt te allen tijde een lekkere maaltijd.

Ik heb mijn liefde voor eieren nooit onder ­stoelen of banken gestoken. Een ei is een van de meest nederige en veelzijdige ingrediënten die je in huis kan hebben. Ze hebben de gave om op een snelle en goedkope manier een simpele bereiding tot een volwaardige maaltijd te pimpen. Met een half dozijn heb je altijd een maaltijd in huis. Deze proteïnebom maakt fried rice compleet, geeft een eenvoudige lunchsalade body en hoort bij een gezellig en vullend zondags­ontbijt. Eieren passen bij elke maaltijd en elke keukenstijl, of je nu Thais, Mexicaans of oer-Belgisch kookt.

Hoe eenvoudiger het ingrediënt, hoe belangrijker de kwaliteit. Want geloof me, het ene ei is het andere niet. Tot die conclusie kwam ik toen mijn schoonmoeder kippen begon te houden en ze ons een kakelvers exemplaar van haar vrije-uitloopkippen voorschotelde. Wat een revelatie! Zo hoort een ei te smaken. De intens gekleurde dooier is rijk en romig, in se zoals een supermarktei, maar dan maal honderd qua intensiteit. Sindsdien vind ik eieren van legbatterijkippen en de zogezegde vrije-uitloopkippen van de winkel een flauw afkooksel van de real deal.

Het mooie aan een ei is zijn veelzijdigheid. Aziaten bakken een spiegelei in flink wat olie zodat je een lekker, crispy randje krijgt. De Fransen zweren dan weer bij een romige ­omelet met flink wat fijngehakte bieslook en een scheutje room, en in Japan is een perfect al dente gekookt eitje bovenop een kom ramen dan weer een onmisbare topping.

Ondanks het gezegde ‘Hij kan nog geen ei bakken’ is een perfect ei bakken eigenlijk helemaal niet zo gemakkelijk. Zo kan een omelet in luttele seconden van een lekker smeuïg ontbijt naar een overgare, rubberachtige bereiding gaan.

Altijd prijs

Timing is alles! De gouden tip is om je eieren al van het fornuis te halen, nog voor ze helemaal gaar zijn. De warmte van de pan zorgt ervoor dat de eieren nog even rustig een minuutje verder garen en dus perfect zijn tegen de tijd dat je aan tafel zit. Maak dit soort bereidingen dus altijd à la minute en dien ze onmiddellijk op. Laat je ze nog tien minuten staan, eindig je gegarandeerd met van die uitgedroogde ei-brokjes die je vaak in de warmhoudschalen van goedkope hotelbuffetten vindt.

Beeld Hannes Vandenbroucke

Geen eiergerecht dat vandaag populairder is dan shakshuka. De Israëli’s gaan dan wel met alle ­pluimen lopen, deze pittige eierbereiding met ­tomaten leerde ik tien jaar geleden al in de bergen van Marokko kennen.

In Noord-Afrika wordt ­shakshuka in een tajine ­klaargemaakt, maar de basis is dezelfde: ­gepocheerde eieren in tomatensaus. Experimenteer gerust met allerlei specerijen en verse kruiden. Of voeg eens wat groenten zoals spinazie, bonen of paprika toe. Er kan echt niets mislopen, shakshuka smaakt altijd, of je het nu als ontbijt, brunch, lunch of avondmaal eet. 

DIT HEB JE NODIG VOOR 4 PERS.

olijfolie / 1 ui, versnipperd / 2 tenen knoflook, tot moes geplet / ½ tl komijnpoeder / 1 tl ras el hanout / 1 tl harissa / 2 zoete puntpaprika’s / 1 kg tomaten, in stukken (of 800 g tomatenstukjes uit blik) / 1 tl suiker / 1 blik bonen, gespoeld en uitgelekt / 4 grote eieren / handje koriander,gehakt / peper en zout / stokbrood of boerenbrood, om te serveren

ZO MAAK JE HET

Tip: het tomatenseizoen loopt ten einde, gebruik deze maand nog heerlijk zoete, verse tomaten voor dit recept, maar vanaf november zijn tomatenstukjes uit blik een betere optie.

1. Verhit wat olie in een pan (gebruik voor 2 personen een kleine, en voor 4 personen een grote pan).

2. Stoof de ui 1 min., over een ­middelhoog vuur, aan en voeg de knoflook toe.

3. Roerbak 1 min. en voeg de ­specerijen en harissa toe. Laat 1 min. meegaren alvorens de paprika­stukjes aan de pan toe te voegen. Roerbak 2 min. en doe er dan de ­tomatenstukjes en suiker bij.

4. Zet een deksel op de pan en laat 15 min. (5 min. als je tomatenstukjes uit blik gebruikt) pruttelen over een laag vuur. Draai het vuur wat hoger en voeg de bonen toe. Laat de ­tomatensaus goed heet worden. Kruid met peper en zout.

Beeld Hannes Vandenbroucke

5. Breek een ei in een kopje. Maak met de achterkant van je houten ­lepel een kuiltje in de saus en giet er ­voorzichtig het ei in. Werk zo alle ­eieren op.

6. Kruid de eieren met peper en zout. Laat 5 min. pruttelen en zet dan nog 1 à 2 min. een deksel op de pan, maar hou de eieren goed in de gaten, de dooiers zijn het lekkerst als ze zacht blijven. De kooktijd hangt af van de grootte van de eieren, hoe hevig het vuur staat, type pan… Blijf ze dus goed in het oog houden en haal ze van het vuur zodra het eiwit bijna helemaal gestold is.

7. Besprenkel met koriander en ­serveer onmiddellijk met stokbrood of zuurdesembrood. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234