Maandag 14/10/2019

Open kaart

Een vernieuwend, rebels kantje in Hasselt

Beeld rv

In ‘Open Kaart’ bespreken ancien Lene Kemps en jonkie Femke Vandevelde om de beurt een eetadres. Deze week trok Femke naar Osteria Moretti in Hasselt. 

Van alle Italiaanse restaurants schuif ik het liefst mijn voetjes onder tafel in een osteria. Tot in de jaren 60 was dat de uitgelezen plek om wijnen met antipasti te combineren. Vandaag serveert de chef van een osteria een volwaardig menu op basis van lokale producten; minstens even belangrijk is de joviale bediening.

Ook in het Hasseltse Osteria Moretti wordt evenveel tijd gemaakt voor de gasten als voor het eten. Moretti is niet toevallig de achternaam van gastvrouw (en patissier) Tiani. Samen met haar partner, chef Alexander Reniers, wil ze jou van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat verwennen met eenvoudige gerechten. Hun culinaire basis is Italiaans, al is Alexander overduidelijk dol op de frisse smaken van de Noordzee. Daar hoort een glaasje wijn bij. Niet toevallig vind je in het interieur van Osteria Moretti ook heel wat oude wijnkisten terug, waaronder die van de vermaarde Sassicaia-wijn die door kenners als een van de beste Toscaanse wijnen wordt bestempeld.

Te lekker om te laten liggen

Omdat het nog vroeg is, bestel ik een andere Italiaanse specialiteit, de aranciata-limonade van San Pellegrino. Ik doe mijn best om charmant Italiaans te klinken maar de glimlach van Tiani doet anders vermoeden. Ik moet er ook om lachen en zoek dan maar afleiding in de gemarineerde ­olijven die hier elke gast – aan de bar of aan tafel – verwelkomen.

Het zelfgebakken brood is te lekker om te laten liggen en kleurt mijn volgende keuze. Bruschetta al pomodoro is naast een instant vakantiegevoelbrenger een hapje dat vaak veel zegt over de basis van een chef. Heeft hij het broodje goed geroosterd? Zit er voldoende look op? Proef je de volle smaak van de tomaten? Dat het hier vlot mag gaan, doet ook de uptempo playlist vermoeden. Voor er 125 beats per minute voorbij zijn, verschijnen de bruschetta. Terwijl je hier met gemak wat bestek uit een houder kunt grissen, is het gewoon leuker om je handen te gebruiken. De krokante broodjes met ­vlezige tomaten missen hun doel niet.

Beeld rv

Hoewel de focaccia en het visgerecht van de buren er verleidelijk uitzien, wil ik als hoofdgerecht absoluut voor een suggestie gaan. Het wordt een vegetarische salade met burrata waarvan Tiani overduidelijk ook zelf fan is. In een berg van jonge scheuten, gemarineerde aubergines, tomaat, radijs, komkommer en onder een heerlijke lik olijfolie zit een uit de kluiten gewassen burrata verstopt. Opnieuw het bewijs dat een eenvoudig gerecht zeer gelaagd in smaken kan zijn.

Het mes van chef Alexan­der snijdt op essentie. In combinatie met de punch van Tiani heeft onze Vlaamse gastronomie er een vernieuwend en rebels randje bij.

Osteria Moretti: Aldestraat 20, Hasselt, 0470 42 97 70, dinsdag en woensdag gesloten, osteriamoretti.be

Op wieltjes: Als gast word je op geen enkele manier in je keuze beperkt. Dankzij een degelijke voorbereiding loopt de jonge zaak op wieltjes.

Drinks: De wijnkaart is exclusief Italiaans, als digestief bestel je het best een Berta-grappa, trust me. Toch kun je ook lokale jenever in de cocktails, visbereidingen en desserts proeven.

Terugkeren: Ja! ’s Avonds wordt hier een gastronomisch vier- of vijfgangenmenu geserveerd waarin de chef helemaal losgaat. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234