Dinsdag 22/10/2019
Beeld Geert Joostens

Back in Belgium

Een van de fijnste dingen van mijn terugkeer naar België? De kleine, persoonlijke winkels hier

Annelies De Rouck (37) woonde 15 jaar in Londen, Amsterdam en New York. Onlangs verhuisde ze terug naar Brussel.

Er zijn weinig dingen die ik liever doe op een zaterdag dan thuis lekker koken voor vrienden. Twee weken na mijn terugkeer besloot ik om er geen gras over te laten groeien en mijn bescheiden Brusselse posse van zes man meteen eens te inviteren. Ik kook graag, maar ben allesbehalve een keukenprinses, en zonder mijn vertrouwde kookgerei (dat zat in de opslag) was het nog meer improviseren dan anders. Ik wilde een Aziatische kippensoep maken, met lekker veel gember en noedels. Jammer genoeg had ik over het hoofd gezien dat ik in mijn tijdelijke stek geen geschikte kookpot had staan.

Ik kocht mijn kip om de hoek, bij slager Etienne, en vroeg hem of hij een kookwinkel wist in de buurt. “Wat moet je hebben?”, wilde hij weten. Toen ik uitlegde dat ik geen pan had die groot genoeg was voor een hele kip en alle groenten die er nog bij moesten, ging hij even achterin rommelen en kwam hij terug met een enorm exemplaar waar makkelijk vier kippen royaal in rond konden dobberen.

Etienne kende me niet eens bij naam, ik was nog maar enkele keren bij hem boodschappen gaan doen en zonder boe of bah gaf die me zomaar een van zijn potten mee. “Breng maar terug wanneer het past.”

Heel blij werd ik ervan, iemand die met zoveel liefde de meest geschikte kip voor mijn gerecht in de koelkamer ging uitzoeken en me dan ook nog een pan leende. Waar kom je dát nog tegen?

In Brussel heb je op bijna elke straathoek nog een winkel of een café. Fruit- en groentezaken, bakkers, slagers, maar ook schoenmakers en ateliers de retouche. In Amerika is de kleine detailhandel aan het uitsterven. Een slager in Manhattan? Ik zou er niet één weten. Een bakker? De Pain Quotidien en Maison Kayser, beide Europese ketens. Brood, vlees, vis, groenten en fruit: dat kopen Amerikanen in de supermarkt. Versmarkten zoals we die hier kennen, heten daar farmers markets en zijn een hippe bedoening en vaak erg duur.

Dean & Deluca of Gourmet Garage zijn erg dure, uit de kluiten gewassen delicatessenzaken waar je wel nog een cheese counter en zo hebt, maar de gemiddelde New Yorker kan de prijzen niet betalen.

Kleine, persoonlijke winkels worden in Amerika mom-and-popshops genoemd. Familiezaken waar ze je naam nog kennen en vragen hoe het met je werk en je kinderen gaat. In België heb je die nog overal en dat vind ik een van de fijnste dingen aan mijn terugkeer. Niet meer naar al die ketens moeten en eens bediend worden met goesting en persoonlijke aandacht, het doet deugd. Bij Etienne kan ik niet meer zo vaak langsgaan, want ik woon nu niet meer om de hoek, maar met die kip en die kookpan, daar heeft Etienne mond-tot-mondreclame mee verdiend tot het einde van mijn dagen in Brussel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234