Maandag 17/06/2019

Binnenkijker

Een oude koeienstal werd omgebouwd tot een paradijs op het platteland

Vanuit de open bureauruimte kijk je uit op de serre. De cosy corner uit de jaren dertig vond Yusuf Yaman in een oud industrieel pand in Waterloo. Beeld Luc Roymans

Eten doet het gezin in de serre, koken naast de koeien en slapen op de hooizolder. Yusuf Yaman transformeerde een oude stal tot een paradijs op het Oost-Vlaamse platteland.

Wanneer we Yusuf treffen in zijn tuin, of beter: op zijn erf, is hij rabarber aan het planten. Op klompen, in een versleten tuinbroek en met de handen onder de aarde. Niet onmiddellijk de look die we van een vastgoedontwikkelaar verwachten (voor de foto trok hij even een andere outfit uit de kast), maar Yaman behoort tot een aparte categorie, zo blijkt. Eentje met een liefde voor verkommerde gebouwen en sites waar hij liever een nuttige herbestemming aan geeft dan ze te slopen. En iemand die niet vies is om mee de handen uit de mouwen te steken.

De oude hooizolder werd opgedeeld in verschillende niveaus. De dakstructuur van de stal blijft ook duidelijk zichtbaar. Beeld Luc Roymans

Dat deed hij zowel bij een van zijn grootste projecten, PAKT in Antwerpen, als bij zijn eigen huis. Een boerderij die al sinds de 16de eeuw in handen was van dezelfde familie. Tot hij zijn kans zag. “Ik woon al vijftien jaar in deze buurt, dus ik kende de boerderij. Jef De Wree is de laatste die hier gewoond heeft. Hij overleed op zijn 93ste. Zijn kinderen waren al lang het huis uit en hadden nooit echt de ambitie om hun vader op te volgen, maar ze waren wel bekommerd om de gebouwen. Ze hadden schrik dat alles zou worden platgegooid.”

Het huis waar boer Jef woonde, wordt nu verhuurd aan bioboeren Karel en Tinne. Die onderhouden ook de gemeenschappelijke pluktuin en binnenkort ook het dierenpark dat in aanbouw is. Yusuf en zijn gezin namen in september hun intrek in de voormalige koeien- en paardenstal.

De keuken werd een kruising tussen een restaurant- en boerenkeuken. Nieuwe materialen als inox matchen wonderlijk goed met ruw hout en baksteen, gerecupereerd uit de stal. Beeld Luc Roymans

“Bewoonbaar was de stal uiteraard niet. We hebben een jaar serieus verbouwd. Het was van nul beginnen: van de elektriciteit en leidingen tot de vloer en het dak. Hiervoor hebben we Roel Vermeesch en MAN Architecten onder de arm genomen. We delen dezelfde filosofie en er zijn maar weinig architecten die zo goed om kunnen met mijn intensief gemoei. (lacht) Het was voor iedereen een zeer boeiende creatieve samenwerking.”

De structuur van de stal bleef grotendeels behouden: een gelijkvloers en een grote verdieping die dienstdeed als hooizolder. Op zich niets bijzonders, maar ze gaven er wel hun eigen draai aan. Yusuf: “Een deel van de hooizolder, waar de zitruimte is, brachten we een niveau lager: daardoor zweeft die tussen de benedenverdieping en de eerste verdieping. Van daaruit kun je naar de slaap- en badkamer en de bureauruimte. Die splitlevels en trapjes cre­­ëren meer dynamiek in huis, maar ook een doorzicht. Je kan van de ene kant van het huis los naar de andere kijken. Gooi ik ’s morgens mijn gordijnen open, dan kijk ik recht op de serre met daarachter de velden.”

Yusuf Yaman

Doet aan vastgoedontwikkeling / transformeert industriële sites tot creatieve hubs, maar integreert ook zijn passie voor urban farming in zijn projecten / bekendste voorbeeld: PAKT in Antwerpen / woont met zijn vrouw en kinderen in een ­verbouwde koeienstal in Elversele bij Sint-Niklaas

MAN architecten

Interieur- en architectuurbureau in Sint-Niklaas / werkt vaak voor particulieren, maar bouwt ook meer­gezinswoningen, werkt aan overheidsopdrachten, ontwerpt meubels en verzorgt de inrichting van winkels en ­restaurants / man-architecten.be

Circulair verbouwen

Naast de structuur wilden Yusuf en de architecten ook de ziel van de boerderij behouden. Herinneringen aan wijlen Andrea en Vina (de koeien) en boer Jef kom je al tegen in de inkomhal, in de vorm van voederbakken, die nu fungeren als schoenenrek, en een houten egge die als kapstok dienstdoet.

“Zelfs het muurtje met gaten (waar de koeien aten, red.) hebben we laten staan en vormt de scheiding van de hal met de keuken. Ik vind het belangrijk om je bij een verbouwing de vraag te stellen: moet dit echt afgebroken worden, en zo ja, kunnen we er dan iets anders mee doen? Stenen die gekapt werden, hebben we herbruikt om de keukenkastjes mee op te bouwen. De fronten van de keukenkastdeurtjes zijn gemaakt van hout uit het kippenhok. De eettafel was vroeger de poort van de stal. Aan de oude waterbak van de dieren poetsen wij nu onze tanden.” En vond hij het niet op de boerderij, dan neusde Yusuf wel in de gebouwen van zijn andere projecten. De trappen recupereerde hij van PAKT in Antwerpen. Zelfs de radio in de keuken, een retro Philips die de werkmannen na de verbouwing achterlieten, gaf Yusuf met veel plezier een nieuwe thuis. “Ik krijg het niet over mijn hart spullen weg te gooien. Het is zoveel boeiender om creatief te zijn met de materialen en spullen die voorhanden zijn.”

De oude stal loopt naadloos over in de nieuwe serre. Beeld Luc Roymans

Eén ding is wel compleet nieuw: de serre. “Ik heb ooit van mijn moeder een tomatenplant gekregen en sindsdien is dat wat uit de hand gelopen. Kijk maar naar de

200 m2 grote serre die we op het dak van PAKT hebben neergepoot. In onze vorige woning stond onze serre wat verderop in de tuin, ik wilde ze dichter bij huis. Uiteindelijk hebben we ze op het huis laten aansluiten en is het een volwaardige leefruimte geworden. Toch geen betere plek om te koken en te eten dan tussen de tomatenplaten en bananenbomen?”

De eettafel, de voormalige stalpoort, wordt omringd door tomatenplanten, bananenbomen en kruiden. Beeld Luc Roymans
Oude elementen van de koeienstal werden bewaard. De kleur van de vloer is een knipoog naar de bak­stenen. Beeld Luc Roymans
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden