Zaterdag 24/08/2019

Update

Eén Nederlander op vier heeft last van winderigheid

Nederlanders winden heel wat af. Een op de vier Nederlanders heeft last van winderigheid. Scheten veroorzaken bovendien lichamelijke klachten als misselijkheid, een opgeblazen gevoel en buikkrampen. Dat blijkt uit een onderzoek van TNS NIPO dat vandaag werd gepubliceerd.

Inhouden is niet gezond
Vooral mensen die hun scheet inhouden, hebben klachten (88 procent). Een wind zorgt bovendien voor veel schaamte. Bijna 70 procent geneert zich voor het laten van een windje. Vrouwen schamen zich het meest. Ruim een kwart van alle ondervraagden zegt meer dan twintig scheten per dag te laten.

Hulp zoeken
"Het is normaal om tien tot twintig windjes per dag te laten", aldus een woordvoerster van de website www.hetluchtop.nl. "Maar als je echt dagelijks hinder ondervindt, ga dan hulp zoeken." En dat gebeurt nauwelijks, zo blijkt uit het onderzoek. Van de ondervraagden heeft 76 procent nog nooit met een huisarts gepraat over de scheetklachen. En 58 procent is dat ook niet van plan. "Sommige mensen laten dagelijks wel vijftig windjes en durven daardoor bijvoorbeeld niet naar een vergadering. Terwijl de oplossing zo simpel is."

Rustig eten
Volgens de Maag Lever Darm Stichting zijn scheetklachten te verminderen door rustig en regelmatig te eten en goed te kauwen. Bovendien is het onverstandig om veel te kletsen tijdens het eten. "Dan neem je happen lucht", aldus een woordvoerster van de stichting. Roken, stress, drinken door een rietje, kauwgom kauwen en een slecht zittend kunstgebit zorgt ook voor luchthappen waardoor gasvorming in de darmen ontstaat.

Stank
Ook voedsel zorgt voor veel winderigheid. Wie graag peulvruchten, uien, koolsoorten, fruit en lightproducten neemt, heeft de meeste kans op scheten. Een scheet ruikt door een hoeveelheid 'stinkende gassen' in de darmen, die vrijkomen bij de afbraak van bepaalde eiwitten. Een combinatie van darmflora en voedselresten zorgt er onder meer voor dat het gas stinkt. (anp/eb)

Beeld UNKNOWN
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden