Vrijdag 09/06/2023

Tournée Minérale

Een maand zonder alcohol: dit zijn de effecten op je gezondheid

Minder drinken heeft positieve effecten op je lichaam: zelfs een maand niet drinken levert voordelen voor je gezondheid op. Beeld AP
Minder drinken heeft positieve effecten op je lichaam: zelfs een maand niet drinken levert voordelen voor je gezondheid op.Beeld AP

Plannen om mee te doen aan Tournée Minérale? Vorig jaar lieten bijna 1 op de 5 Belgen alcohol staan in februari, en dat willen ze dit jaar massaal opnieuw doen. Geen slecht idee, want de gezondheidsvoordelen van een maand zonder alcohol zijn enorm. Ontdek hier wat alcohol met je lichaam doet. En wat de gevolgen van een maand zonder alcohol op je gezondheid zijn, op korte én op lange termijn.

Redactie

Een maand zonder alcohol, heeft dat al effect? Research toont aan van wel. Zelfs op korte termijn zijn de gevolgen voelbaar, blijkt uit Brits onderzoek:

• je lever herstelt
• je bloeddruk daalt
• je cholesterol vaart er wel bij
• je gewicht daalt
• het risico op kanker en diabetes type 2 daalt
• de kwaliteit van je slaap is beter
• je kan je beter concentreren

Wie drinkt, moet een maand alcohol laten staan om in zijn latere leven ernstige ziektes te vermijden, zei coauteur professor Kevin Moore (London Royal Free Hospital) al in 2015, na een studie over het onderwerp.

Onthouding geneest de lever en verlaagt zowel de bloeddruk als de cholesterolwaarden. Wie het vier weken zonder alcohol deed, bleek minder gevaar te lopen op de ontwikkeling van kanker en diabetes type 2.

“De resultaten zijn onthutsend”, zei Moore. “We zagen een daling van 40 procent levervet, de proefpersonen verloren gemiddeld drie kilogram en hun cholesterolwaarden verbeterden.”

(Lees verder onder de video)


Bloedtests en leverscans

In een van de studies werden 102 gezonde mannen en vrouwen onderzocht. Het ging om veertigers die deelnamen aan de Britse versie van ‘Dry January’, en die dus een maand lang geen alcohol dronken. De vrouwen dronken voordien een gemiddelde van 29 eenheden per week, bijna het dubbele van de ‘gezonde’ richtlijn. De mannen dronken voordien gemiddeld 31 eenheden per week, tien meer dan de richtlijn.

De proefpersonen kregen bloedtests en leverscans en beantwoordden vragenlijsten. Vier weken later begon de schade door jarenlang hevig drinken zich te herstellen. Hun ‘leverstijfte’, een indicatie van leverziekte, bleek gemiddeld 12,5 procent gedaald. Hun insulineresistentie, een aanwijzing van het risico op diabetes type 2, was 28 procent gezakt.

Concentratie en slaapkwaliteit na maand zonder alcohol

De proefpersonen waren ook vermagerd, hun bloeddruk was gedaald en de meesten stelden dat hun concentratievermogen en hun slaapkwaliteit er wel bij had gevaren.

Gautam Mehta, een leverspecialist die de studie begeleidde: ‘Deze studie is belangrijk omdat ze de voordelen van een maand zonder drank aantoont. Wat we voorlopig niet weten, is hoe duurzaam deze voordelen zijn.”

De resultaten van deze en andere studies leidden al tot nieuwe richtlijnen inzake veilig drinken. In het Verenigd Koninkrijk zijn er bijvoorbeeld als sinds 2016 nieuwe adviezen voor aanvaardbaar alcoholgebruik. De oude maximumhoeveelheden alcohol per week werden er gehalveerd. In plaats van de 28 eenheden raadt de overheid er nu maximum 14 per week aan. Dat komt neer op zeven ‘pints’ of vijf glazen wijn.

In ons land geeft de Hoge Gezondheidsraad als advies je alcoholgebruik te beperken tot tien eenheden per week.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234