Woensdag 19/06/2019

Open Kaart

Eed in Leuven: strak en eenvoudig, inventief en verfijnd

Beeld rv

In 'Open kaart' bespreken ancien Lene Kemps en jonkie Femke Vandevelde om de beurt een eetadres. Deze week trok Lene naar Eed in Leuven.

Wat een verrassing. Zo’n discreet, stijlvol en modern restaurant. Hoewel we in Leuven ondertussen culinair wel wat gewend zijn – Rossi, Taste, Merkat – worden we van Eed toch weer aangenaam warm vanbinnen. Al is het maar omdat ik twee zaken die me nooit iets hebben gezegd – kurk en kool – plots in een heel ander licht zie.

De kurk is zwart en plakt op de muur, als een mooie achtergrond van een sober, ruim en warm interieur, en hij zorgt voor een aangename ­akoestiek. De kool ligt op het bord, in allerlei vormen en met een verfijning die ik nooit voor mogelijk had gehouden.

Als aperitief kiezen we een natuurlijk parelende wijn: rouletabulle (12 euro), een ontdekking. We gaan voor het driegangenmenu (45 euro), ik met aangepaste wijnen (14 euro), vriendin P met de mocktails (14 euro).

De twee hapjes vooraf smaken veelbelovend. Het soesje met rode biet verdwijnt in één keer in de mond met een welgemeende ‘mmm’. Maar het tweede hapje met linzen, maggikruid en aardpeer is zo sensationeel dat we de bodem van het kommetje leegkrabben. Het is fris en helder van smaak, en toch krachtig. De verwachtingen zijn plots hooggespannen. Het voorgerecht: strookjes gerookte paling in een velletje koolrabi gerold, geserveerd als een paling-panfluit, is alvast licht en lekker. Ik krijg een grüner veltliner van Steinberg, vriendin P een sapje van selder en appel.

Het hoofdgerecht zijn twee stukjes zwartpootkip, sappig met een ­krokant velletje, geserveerd met raapjes, spitskool, en bovenop spikkels van gebrande prei. Het is zo lekker dat ik meteen aanval en het gerecht ­vergeet te fotograferen. Gelukkig neemt haast iedereen het menu, dus kan ik voor beeld nog bij de buren terecht. Ik krijg een glas Mon Ross, Barbera d’Asti. Vriendin P drinkt spitskool en appel.

We sluiten af met wat een van de lekkerste desserts ooit moet zijn. IJs van veenbessen en geroosterd brood; schuimig en krokant, als je het niet hebt geproefd, geloof je het niet. Ergens in het dessert zit vermout, en ik krijg een drankje dat er prima bij aansluit. Vriendin P wil liever kaas, en een passende mocktail wordt ter plekke bedacht: peer en veenbessen. Het wordt snel geschreven: licht en lekker koken, met respect voor seizoensingrediënten; in Eed wordt het op z’n best gedemonstreerd. Strak en eenvoudig, inventief en verfijnd en – kom, als uitsmijter mag het – creatief met kool.

Eed, Vaartstraat 14, Leuven, eedleuven.be

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden