Whisky
Dreigend tekort aan Schotse whisky door toenemende vraag
Er dreigt een tekort aan Schotse single malt, dat stelt de Amerikaanse nieuwszender CNN. De stokerijen kunnen de vraag naar whisky niet bijhouden.
"Het tekort aan oude, zeldzame single malt is al begonnen, en het zal alleen maar erger worden", waarschuwt Rickesh Kishnani, de oprichter van het eerste investeringsfonds voor whisky. Reden daarvoor is de stijgende vraag naar Schotse whisky. De wereldwijde verkoop van single malt steeg met liefst 159 procent tussen 2004 en 2014, zo blijkt uit cijfers van de Scotch Whisky Association.
Vooral in Azië groeit de dorst naar whisky. Het continent is goed voor een vijfde van de export van Schotse whisky. In 2014 bracht de export van Schotse whisky 3,9 miljard pond (5 miljard euro) op. Maar ook de VS lusten de single malt wel. Tussen 2002 en 2015 is de verkoop van Schotse whisky in de VS bijna verdriedubbeld.
De stokerijen kunnen de vraag niet bijhouden, maar tegelijk kunnen ze hun productie ook niet ineens drastisch opdrijven. Een single malt moet volgens de wet minstens drie jaar rijpen voor hij verkocht mag worden, maar de meeste kwaliteitswhisky's zijn nog een pak ouder.
Bovendien hebben de stokerijen er totaal geen zicht op hoe groot de vraag zal zijn wanneer hun whisky voldoende gerijpt is, waardoor ze vasthouden aan een vaste hoeveelheid. In de jaren 80 gingen heel wat stokerijen nog over de kop, en amper tien jaar geleden stagneerde de verkoop.
"Geduldig zijn"
"We werken momenteel op volle capaciteit, zeven dagen per week, 24 uur per dag. We moeten gewoon geduldig zijn en de vaten hun werk laten doen", verklaart Charlie Whitfield van whiskybedrijf Macallan aan CNN Money.
Volgens experts zal het tekort dan ook nog zeker tien tot vijftien jaar aanhouden, met een aanzienlijke prijsverhoging tot gevolg. De waarde van zeldzame, oude whisky's ging vorig jaar al met 14 procent naar omhoog, zo blijkt uit de Investment Grade Scotch Whisky Index.
Schotse stokerijen zijn overigens niet de enigen die overstelpt worden door de vraag naar whisky. Ook Amerikaanse distilleerderijen die bourbon maken kunnen de vraag niet volgen.