Donderdag 22/08/2019

Lezers helpen lezers

Dit zijn uw favoriete Dagen Zonder Vlees-recepten

Beeld THINKSTOCK

Dagen Zonder Vlees is bijna halfweg. Dat het initiatief inspireert om creatief en vleesloos aan de slag te gaan in de keuken, mag blijken uit de inzendingen die onze redactie na een oproep ontving. Dit zijn uw lievelingsrecepten.

Beeld Pieter Jegers

Groentenschotel met feta

Pieter Jegers en zijn vriendin Katrien gaan zo bewust mogelijk om met voeding. "Tijdens Dagen Zonder Vlees wilden we nagaan of we volledig vegetarisch konden leven. Het bevalt ons zeer: we gaan creatiever om met onze maaltijden, eten gezonder en ontdekken originele recepten die meer dan smaken." Dit is hun recept voor een groentenschotel met feta.

Ingrediënten voor 2 personen:
1 aubergine
1 grote courgette
Fetablok van 250g
Kerstomaten
Handvol walnoten
Olijfolie
Oregano/rozemarijn
Zwarte peper
Grof zeezout

Bereiding:
Vet een ovenschotel in met wat olijfolie. Snijd de aubergine en courgette in dunne plakjes.

Leg een laag aubergineplakjes in de ovenschotel, kruid met peper en zout en doe er wat olijfolie over. Verkruimel de helft van de feta over de aubergine.

Doe hetzelfde met de courgetteschijfjes en de overige feta.

Eindig met een laag gehalveerde kerstomaatjes en fijngehakte walnoten. Kruid af met peper en zout, leg de verse kruiden bovenop en besprenkel met olijfolie.

Dertig minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden.

Beeld Conny Vandroogenbroeck

Asperges met roerei, truffel en aardappelpuree

Conny Vandroogenbroeck baat in Sint-Amandsberg een versmarkt uit. Met haar trouwe klanten wisselt ze recepten en ideeën uit. "Ik wil mijn groentenkennis graag delen en anderen overtuigen dat veggie heel lekker en simpel kan zijn." Dit is haar creatieve bereiding van asperges met roerei.

Ingrediënten voor 4 personen:
1 bussel witte Belgische asperges
1 bussel groene asperges
6 à 7 eieren
1 potje truffeltapenade
1 kleine verse truffel (of verse morieljes)
5 grote bloemige aardappelen
200g doperwtjes
200g zongedroogde tomaten + de olie
Vers lavaskruid (of platte peterselie)
Parmezaanse kaas
Postelein of rucola

Bereiding:
Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en kook ze gaar.

Schil de witte asperges. De groene hoef je niet te schillen. Breek het onderste stukje eraf. Stoom of kook de asperges naargelang van de dikte 10 à 15 minuten en kruid af naar smaak.

Pureer de aardappelen met de olie van de zongedroogde tomaten en eventueel wat extra olijfolie. Kruid met peper en zout.

Blancheer de doperwtjes en vermeng ze samen met het fijn gesneden lavaskruid onder de aardappelpuree. Gebruik niet té veel lavaskruid, want het is zeer sterk van smaak.

Klop de eieren los en meng de truffeltapenade eronder. Kruid met peper en zout en bak in een pan.

Serveer de asperges met de puree en de eieren en werk af met postelein of rucola, parmezaanse kaas en wat vers geschaafde truffel of gebakken morieljes.

Beeld THINKSTOCK

Okra's in een pittig sausje

Trainingsconsultant Irena De Saedeleer was vroeger een overtuigd carnivoor. "Het was erg wennen voor mij, toen ik door een medische aandoening nog maar weinig vlees kon eten." Ze kookt graag met okra's, een exotische groente die we in België nog niet zo goed kennen. Dit is haar recept voor okra's in een pittig sausje.

Ingrediënten voor 4 personen:
20 okra's
3 tenen knoflook, gehakt
1 grote ui, in blokjes
3 verse tomaten, in blokjes
3 takjes koriander
4 eetlepels olijfolie
1 antilliaanse peper, rood of oranje
1 eetlepel geraspte verse gember
50cl groentebouillon
Thaise rijst

Bereiding:
Was de okra's en dep ze droog. Verwarm twee eetlepels olijfolie en bak ui, knoflook en koriander even aan. Voeg nog een eetlepel olijfolie en de okra toe.

Voeg nadien ook de tomaat en de gember toe. Laat even stoven op een middelmatig vuur. Doe de bouillon en het pepertje erbij en laat pruttelen op een laag vuur.

Kook de rijst en bak nadien even aan in een scheutje olijfolie, met zout en een halve ui.

Dien samen op wanneer de okra's zacht zijn.

Beeld Zuzana De Jonghe

Pannenkoeken van selder, komkommer en spinazie

Blogster Zuzana De Jonghe schrijft over koken en voeding. Zelf eet ze minstens twee keer per week zonder vlees; een deel van de recepten op haar blog zijn dus vegetarisch. Dit is haar recept voor pins van selder, komkommer en spinazie.

Ingrediënten voor 4 personen:
1 ruwe knolselder, geraspt
300g gehakte spinazie
1 geraspte, verse komkommer
4 losgeklopte eieren
olie om te bakken
peper en zout

Bereiding:
Klop de eieren los en meng er de geraspte groenten onder. Breng op smaak met zout en peper.

Verhit olijfolie in een antikleefpan en giet een deel kop van het eiergroentenmengsel in de pan. Bak beide kanten bruin, zoals je zou doen met een pannenkoek.

Doe hetzelfde met de rest van het mengsel.

Beeld THINKSTOCK

Romige paddenstoelenlasagne

Astrid Snoeys is webredacteur bij De Morgen. Gedurende twee jaar at ze vlees noch vis, maar een half jaar geleden gaf ze de strijd even op. Dagen Zonder Vlees inspireerde haar om haar oude gewoonten weer op te nemen. Dit is haar favoriete gerecht: romige paddenstoelenlasagne.

Ingrediënten voor 6-8 personen:
225g lasagnevellen
2 el olijfolie
1 grote rode ui, in ringen
3 teentjes knoflook, geperst
500g gemengde verse paddenstoelen, in plakjes
2 kleine preien, alleen het witte deel, in repen
2 tl gedroogde tijm
1,25 dl droge witte wijn
1 el tamari
zeezout en zwarte peper
bechamelsaus (60g boter, 60g bloem, 1 liter melk, peper, zout, nootmuskaat)
3 el voedingsgist
100 g parmezaanse kaas

Bereiding:
Kook de lasagne volgens de aanwijzingen op de verpakking. Is het een variant die niet vooraf gekookt moet worden, blancheer hem dan 2 minuten in kokend water. Giet de vellen af en leg ze op een theedoek of op bakpapier.

Verhit intussen de olijfolie in een pan en fruit de ui in 5 minuten zacht. Voeg de knoflook, paddenstoelen, prei en tijm toe en bak tot de paddenstoelen gaar zijn.

Zet het vuur hoger, voeg de wijn toe en laat 2 minuten borrelen.

Neem de pan van het vuur, roer de tamari en zout en peper naar smaak erdoor.

Maak de bechamelsaus en roer de voedingsgist erdoor.

Schenk een dun laagje van de saus op de bodem van een ovenschaal, bedek met een laag pasta, schenk daarover een derde van de bechamelsaus, gevolgd door de helft van de paddenstoelen en strooi er dan een derde van de parmezaanse kaas over. Herhaal en eindig met een flinke laag kaas.

Verwarm de oven voor op 175 graden. Bak de lasagne 30 minuten, zet de oven dan op 200 graden en bak het gerecht tot het goudbruin is.

Beeld THINKSTOCK

Curry met quinoa

Pauline Madhloom is een echte fan van groenten. "Ik doe mee aan Dagen Zonder Vlees omdat ik het in de eerste plaats belangrijk vind voor het milieu, maar ook omdat ik sowieso zeer graag groenten eet en dit als een uitdaging zag om creatiever te koken." Haar curry met quinoa is een gemakkelijke manier om groenteoverschotjes te verwerken.

Ingrediënten voor 2 personen:
1 paprika, geschild en in dunne reepjes gesneden
2 wortelen, geschild en in schijfjes gesneden
Enkele roosjes broccoli, ongeveer 2 op 2 cm
Een handvol sojascheuten
1 ajuin, in kleine stukken gesneden
1 of 2 teentjes look, versnipperd
Naar smaak: pompoen, courgette, tomaat, champignons in blokjes, of andere groenten of peulvruchten
300 ml kokosmelk
1 chilipeper, fijngehakt, of twee theelepels cayennepeper
5 theelepels currypoeder
Olijfolie
1 kopje quinoa, grondig gespoeld
Zout
Enkele takjes platte peterselie of koriander

Bereiding:
Verhit nadat alle groenten versneden zijn wat olijfolie in een kookpot of wokpan. Voeg de ajuinen en de look erbij en roerbak enkele minuten op een middelhoog vuur. Vervolgens doe je de broccoli, wortelen, chilipeper of cayennepeper mee in de pan, bestrooi je ze met drie theelepels currypoeder en roerbak je dit gedurende vijf minuten. Op het einde mogen ook de sojascheuten erbij.

Terwijl de groenten worden geroerbakt, zet je een pan met water op het vuur. Per kopje quinoa gebruik je twee kopjes water. Voeg er naar smaak wat zout aan toe. Als het water kookt, doe je de gespoelde quinoa erbij en zet je het vuur lager zodat het nog net suddert.

Na vijf minuten roerbakken mag de kokosmelk samen met de resterende twee theelepels currypoeder bij de groenten. Laat nog even opstaan op een laag vuurtje.

Als de quinoa al het water heeft opgeslorpt, is hij klaar.

Serveer in een diep bord met desgewenst enkele takjes platte peterselie of koriander.

Beeld Sami Tamimi/Yotam Ottolenghi

Salade van spinazie, dadels en amandelen

Jeroen Stouten neemt niet deel aan Dagen Zonder Vlees, maar gaat altijd bewust met zijn voeding om. Vlees staat bij hem zelden op het menu. "Ik voel me gezonder met minder vlees", zegt hij. Een van zijn favoriete recepten is een salade van spinazie, dadels en amandelen van Sami Tamimi en Yotam Ottolenghi.

Ingrediënten:
1 el witte wijnazijn
Een halve rode ui, in dunne ringen
100g ontpitte dadels, overlangs in vieren
30g boter
2 el olijfolie
2 kleine pitabroodjes, ongeveer 100g , in stukjes van 4 cm gescheurd
75g hele ongezouten amandelen, grofgehakt
2 tl sumak
0,5 tl gedroogde chilivlokken
150g jonge spinazie
2 el citroensap
zout

Bereiding:
Doe azijn, ui en dadels in een kleine kom. Meng er met de hand een snufje zout door. Laat ze 20 minuten marineren, giet de azijn eraf en gooi hem weg.

Verhit intussen de boter met de helft van de olijfolie in een middelgrote koekenpan. Roerbak hierin de stukjes pita en de amandelen 4-6 minuten op halfhoog vuur tot de pita knapperig en goudbruin is. Neem de pan van het vuur en meng er sumak, chilivlokken en 1/4 theelepel zout door. Laat ze afkoelen.

Schap vlak voor het opdienen de spinazieblaadjes en het pitamengsel in een grote schaal. Voeg de dadels met rode ui, overgebleven olijfolie, citroensap en nog een snufje zout toe. Proef of de salade goed op smaak is en serveer hem meteen.

Beeld THINKSTOCK

Venkelstoofpotje

Voor Sarah Guilliams en haar vriend Ruben Wieërs is het altijd Dagen Zonder Vlees. Het lievelingsrecept van het vegetarische koppel is dit heerlijke venkelstoofpotje.

Ingrediënten:
1 venkel
1 ui
400 ml lichte room
1 limoen
250g krieltjes (of handvol aardappelschijfjes)
300g witte bonen (reuzenbonen of grotere variant)
half groentenbouillonblokje
300g quorn of vegetarisch gehakt (je kan ook een vegetarische 'steak' in stukjes versnijden)
gehakte peterselie
dille
marjolein/dragon

Bereiding:
Stoof de ajuin lichtjes aan in een grote stoofpot op een middelhoog vuur. Snijd intussen de venkel in kleine blokjes. Doe ze na enkele minuten in de pan, als de ajuin glazig begint te worden.

Bak de krieltjes of aardappelschijfjes en het vegetarisch gehakt of quornblokjes in een andere pan aan. Doe na tien minuten de krieltjes en het vegetarisch gehakt in de stoofpot en kruid het geheel een eerste keer met een snuifje zout, wat peper, wat dille en marjolein of dragon (naar smaak).

Voeg vervolgens de grote witten bonen toe. Als je bonen uit een conservenblik gebruikt, mag je een beetje vocht van het blik mee in de pot doen. Giet er anders een scheut water bij zodat het groentenbouillonblokje kan oplossen.

Haal je stoofpotje na een paar minuten van het vuur en voeg dan pas de room toe. Kruid naar believen af met dille, peper en marjolein/dragon. De dille is een belangrijk ingrediënt, dat smaakt het af.

Voor een frisse toets pers je een halve limoen uit over het stoofpotje. Werk je gerecht af met enkele gifgroene takjes van de venkel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden