Zaterdag 04/04/2020

lust & liefde

"Die yogalerares was een bliksemschicht die mij heeft gezegend, maar mijn vrouw heeft verschroeid"

Beeld Thinkstock

Elke week seks op de yogamat, met een vrouw die niet zijn vrouw was: klinkt als goedkope ontrouw, maar Herman (69) ziet dat niet zo. Die affaire, haast dertig jaar geleden, wijst hem nog altijd de weg.

Bijna dertig jaar geleden is mij iets overkomen waar ik nog dagelijks aan moet denken. Ik zat op een energetische vorm van yoga, een klein klasje met zo’n tien leerlingen. Op een dag vroeg de invallende yogalerares of ik iets met haar wilde drinken na afloop. Het werd een gezellige avond met vrolijk geklets in een café en toen we afscheid namen, zei ze: ik hou van jou. Ik was ook toen al jaren getrouwd, afgezien van mijn vrouw had ik nog nooit een vrouw liefgehad. Als ze nu had gezegd dat ze verliefd op me was, dan had ik kunnen denken dat het een bevlieging was. Maar ze had nota bene haar liefde voor mij uitgesproken. Vervolgens was ze, even kalm als ze haar woorden had doen klinken, omgedraaid en weggelopen. Wat was hier aan de hand? Ik was gevleid, en bovenal van mijn stuk gebracht en nieuwsgierig.

“De volgende ochtend belde ik haar: je woorden ­hebben me verward, kunnen we even praten? En aangekomen in een verder verlaten yogastudio gebeurde het. We gingen samen op een mat liggen en voor het eerst in mijn leven had ik seks met iemand anders dan mijn echtgenote. Toch was het niet eens dat gegeven dat het bijzonder maakte, maar de aard van de seks. Niet geil of wild of gretig, zoals je zou verwachten van een eerste keer seks met iemand, maar juist kalm en vredig. Zij ­vervulde me met een intens voldaan gevoel dat ik niet kende. Het orgasme dat ik kreeg, was dieper dan ooit en het kwam me voor dat die intensiteit slechts ten dele te maken had met deze vrouw zelf. Het was alsof ze liefde doorgaf, niet zelf de liefde was, maar een instrument. Bijna spiritueel. Ik wist niet dat dit bestond. Mijn leven lang had ik, zoals zoveel mannen van mijn generatie, een minderwaardigheidsgevoel gehad. Ik had het vage idee dat ik er niet echt toe deed, niet gezien werd. En ineens werd ik overspoeld door iets geweldigs, iets immens. Alles was goed; ik had het idiote gevoel dat er ergens in het heelal heel sterk van me gehouden werd.

“Die ervaring wilde ik natuurlijk herhalen. Ik wilde weten of ik me die onbekende sensaties allemaal had verbeeld of dat ze echt waren: die euforie en de kalmte en de stilte erna. Maar de keren erop, telkens in die yogastudio, waren opnieuw overweldigend op steeds dezelfde manier. Vrijen was geen neuken meer, maar een belevenis vol van tedere verkenningen en innigheid. Even dacht ik dat ik verliefd aan het worden was op deze vrouw, maar natuurlijk was het niet zij, maar de ­ervaring zelf waarop ik verliefd werd. Niet op de blonde vrouw met haar verleden, haar huwelijk, haar kinderen, maar op de oneindige vredigheid waarmee ze mij iedere keer opnieuw naar huis liet gaan.

“Na elkaar een paar maanden lang iedere week ontmoet te hebben, in die yogastudio, op die mat, is zij bij haar man weggegaan en gaan scheiden – ik wist dat ze een slecht huwelijk had. Daarna is ze verhuisd en heb ik haar nooit meer gezien. En hoewel ik nooit een seconde spijt heb gehad dat ik haar voorbeeld niet gevolgd heb, en haar niet achterna gereisd ben, achtervolgt haar ­verschijning me nog altijd. Ik ben een gelukkig man, het gezamenlijke leven van mijn vrouw en mij met onze ­volwassen kinderen en kleinkinderen zou ik voor geen goud willen missen. En toch knaagt er iets. Dat wat ik mijn geestelijke ontwikkeling ben gaan noemen, dat wil zeggen een persoonlijke ontwikkeling die in gang werd gezet door die serie ontmoetingen met de yogalerares, heeft zich in de jaren erna nooit doorgezet.

“Als ik yoga doe of mediteer, duikt ze voor mijn ogen op. Klein van stuk, blond, gekleed in een wit shirt en een witte broek, zit ze in lotushouding voor me. En als dat gebeurt, is het of er vervolgens ineens iets in me blokkeert. Energie die hoort te stromen, stagneert. Ik voel een knoop die wij yogi ‘granthi’ noemen. Anders kan ik het niet omschrijven. Ik heb wel geprobeerd om die overrompelende ervaringen met seks te herhalen met mijn eigen vrouw, maar dat is me nooit gelukt. Op een of andere manier is mijn vrouw daar te nuchter of te verlegen voor. De ontmoeting met de yogalerares zou je met een bliksemschicht kunnen vergelijken, een bliss, die mij heeft gezegend, maar mijn vrouw heeft verschroeid.

“Want ook zij begreep dat mijn affaire veel meer betekende dan zomaar een paar keer vreemdgaan. Heel concreet houdt dit in dat er in onze kennissenkring maar iemand hoeft te scheiden, en zij nog steeds helemaal stilvalt. Haar pijn is nooit helemaal weggegaan. Wat mijzelf aangaat, ik ben als reactie op die gebeurtenis van vroeger zelf yogaleraar geworden en probeer op die manier alsnog die onderbroken ontwikkeling voort te zetten.

“Het klinkt misschien allemaal nogal ongeloofwaardig, een gebeurtenis uit zo’n ver verleden die van blijvende invloed is op hoe twee echtelieden tot op de dag van vandaag met elkaar omgaan. Soms denk ik, misschien is dit alles door een hogere macht wel bedoeld als leerweg. Het is of ik in mijn leven voortdurend word getest. Of draaf ik nu door? Eén ding weet ik zeker: ­zonder die yogalerares zou ik een doorsneeman zijn gebleven, en zou ik me nooit hebben verdiept in oosterse en Indiase zingeving zoals ik nu heb gedaan, dat weet ik zeker. Geheel naar de leer van Zen probeer ik met meditatie en yoga steeds meer ‘het verlangen’ in bedwang te houden. Tot ik op een dag zelfs niet meer verlang naar een herhaling van die overrompelende ervaring van toen. Ja, ik geloof dat dit mijn opdracht is in het leven: continuïteit en balans. Het liefdevolle huwelijk met mijn vrouw helpt me daarbij.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234