Maandag 18/11/2019

Lunchtip

Deze perfect belegde sandwich maakt je lunch zoveel beter

Beeld Hannes Vandenbroucke

Genoeg van zompige en smaakloze broodjes? Geef je weeklunch een upgrade met deze lichtjes verregaande richtlijnen voor dé perfect belegde sandwich.

Zoals je misschien wel doorhebt, heb ik een uitgesproken mening over alles wat met eten te maken heeft. Ook over het ondergewaardeerde belegde broodje. Want er is niets vanzelfsprekend aan een perfecte sandwich. Meer zelfs, het samenstellen van zo'n broodje is een ware kunst. Belegde broodjes hebben - vaak terecht - een bedenkelijke reputatie. Smakeloze plakjes kaas, verlepte rauwkost en dikke lagen mayonaise om de boel enigszins binnen te krijgen. Vaak uren daarvoor belegd en zompig tegen de tijd dat je er je tanden in zet. Een teleurstellende lunch waar je niet bepaald naar uitkijkt. 

En net wanneer je denkt dat het niet erger kan: enter de vegan broodjes. Verder dan fabriekshummus en half-zongedroogde tomaten met enkele sprietjes rucola geraakt de doorsneebroodjeszaak niet. Nochtans hoeft het helemaal niet zo moeilijk te zijn om een heerlijke, plantaardige boterham te maken.

Hier ontdekt u alle recepten en alternatieven voor veganistisch koken.

Sleutel tot succes

Ik bega een moord voor de perfecte sandwich waarbij de ingrediënten in volmaakte harmonie zijn. Laat me je doorheen de deconstructie van dé perfecte sandwich loodsen. De sleutel tot succes is gelaagdheid. Iederéén kan wat ingrediënten tussen twee boterhammen gooien, maar wie het verschil wil maken, denkt aan een samenspel van textuur en smaak. 

Frisse, knapperige ijsbergsla, smeuïge avocadocrème, verse kruiden, pittige chutney, krokant artisanaal stokbrood, gegrilde groenten... het is de combinatie van ingrediënten met een verschillende bite en aroma die van één plus één drie maakt.

We beginnen bij het begin: het brood. Ik moet je niet meer uitleggen dat kwaliteitsvolle ingrediënten onontbeerlijk zijn, toch? Doe jezelf een plezier en laat de witte voorbakpiccolo's voor wat ze zijn. Kies liever een zuurdesembaguette of dikke snede boerenbrood van een goede bakker. Hoe verser, hoe liever. 

Vervolgens het beleg: van gegrilde mediterrane groenten en champignonsalade tot notenpaté of eenvoudige plakjes avocado. 

Nu komen we aan de frisse groenten. Fijngesnipperde ijsbergsla of jonge scheutjes zijn altijd een winnaar als het vlug moet gaan, maar heb je een kwartiertje tijd, maak dan eens een snelle pekel op basis van 150 milliliter water, eenzelfde hoeveelheid wittewijnazijn, 2 eetlepels suiker en een flinke snuf zout. Verwarm en giet over de in julienne gesneden wortel, daikon en plakjes radijs en laat tien minuten trekken. Heerlijk zoetzuurtje voor bij hartige smaken zoals miso-aubergine. 

En dan de onontbeerlijke saus. Alles wordt beter met een lepel verse pesto, relish, sriracha-veganaise of zelfs een simpele, milde graanmosterd. De tomatenchutney op de pagina hiernaast moet even op het vuur, maar bewaart weken in de koelkast.

Ik hoor je denken, wie heeft daar 's ochtends tijd voor? Goed punt. Op dagen dat elke minuut telt, is er de geweldige Spaanse uitvinding pan con tomate. Bak eens een dikke snee zuurdesembrood met een klontje gezouten boter of een geut lekkere olijfolie in een gietijzeren pan. Beleg met fijngesneden zomertomaten, gemarineerd in olijfolie, peper en zout. Belachelijk eenvoudig, krankzinnig lekker.

BAGUETTE MET GEGRILDE AUBERGINE EN TOMATENCHUTNEY

Ingrediënten voor 1 broodje
1 ui, gepeld en in grove stukken /
2 tomaten, in grove stukken /
2 teentjes knoflook, gepeld /
1 chilipepertje, in stukken /
1 el rodewijnazijn /
zout / 1 el arachideolie /
1 el gember, geraspt /
1 tl mosterdzaad / 1 aubergine, in dunne plakken gesneden /
1 baguette / handje rucola

Zo maak je het
1. Mix de ui, tomaat, knoflook, chilipepertje, rodewijnazijn en een flinke snuf zout in de blender tot een fijne puree.
2. Verhit de arachideolie in een sauspannetje en voeg de mosterdzaadjes en gember toe. 
3. Roerbak 2 min. en voeg de tomatenpuree toe.
4. Laat op een zacht vuur ongeveer 20-30 min. inkoken tot een dikke chutney.
5. Laat een grillpan gloeiend heet worden en gril de aubergineplakken in enkele minuten gaar.
6. Beleg het stokbrood met een royale laag chutney, aubergine en rucola.

Beeld Hannes Vandenbroucke
Beeld Hannes Vandenbroucke
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234