Zaterdag 14/12/2019

Vegan pannekoeken

Deze American pancakes zijn heerlijk luchtig en helemaal plantaardig

Beeld Hannes Vandenbroucke

Soms is er een vergelijkende studie nodig om tot het beste resultaat te komen. Na testen, proeven en beraadslagen, ziehier hét recept voor de luchtigste plantaardige American pancakes!

Als ik één reden nodig heb om op zondag vlot mijn bed uit te komen, dan is het wel het vooruitzicht op een luxueus ontbijt. De gebruikelijke boterhammen en yoghurt met granola ruimen tijdens het weekend plaats voor croissants, een perfect zachtgekookt eitje met soldaatjes, bananenwafels of American pancakes. Die laatste zijn op hun lekkerst als ze fluffy zijn. Stevig opgeklopt eiwit en een gedoseerd schepje bakpoeder zijn normaal de sleutelingrediënten voor luchtigheid, maar daar ben ik voor deze rubriek uiteraard niets mee.

Eieren doen cakes rijzen, vormen een bindmiddel voor gehaktbrood, maken muffins smeuïg en geven een vaste textuur aan quiches. Gelukkig bestaat er voor elk van deze toepassingen een adequaat plantaardig vervangingrediënt. Maar let op, het ene ei-substituut is het andere niet. Je moet goed weten welke eigenschap je precies wil vervangen: binding, luchtigheid, smeuïgheid of textuur? Wanneer je bijvoorbeeld koud water door een kopje lijnzaad mengt, ontstaat een geleiachtige substantie die perfect als binder dienstdoet. Zijden tofu helpt je dan weer om een vegan quiche samen te houden en het juiste mondgevoel te geven. Maar wanneer je op zondagochtend je wederhelft wil verrassen met lichte en luchtige ontbijtpannenkoekjes zonder dierlijke producten, dan zijn er plots veel verschillende meningen. 

Krijg hier meer vegan recepten.

Het 'vegan American pancake-landschap' lijkt haast in twee kampen verdeeld. Zo zijn er de aanhangers van chiazaad, lijnzaad en bananen als ei-substituut. En aan de andere kant staan diegenen die een ei vervangen door simpelweg een eetlepel appelciderazijn in combinatie met een eetlepel bakpoeder door het beslag te mengen. De azijn reageert op het bakpoeder, wat zou resulteren in mooi gerezen pannenkoekjes. Welke aanpak de beste uitkomst geeft, kan alleen via een vergelijkende test achterhaald worden. Dat betekent: twee dagen na elkaar pannenkoeken als ontbijt... Wat een foodie lijden kan!

Luchtbelletjes

Beginnen doe ik met een recept dat chiazaad, havervlokken en bananen combineert. Ik gooi ze samen met een flinke geut plantaardige melk, bakpoeder en een snuf zout (essentieel in zoete gerechten!) in mijn blender. Voorzichtig schep ik het beslag in de hete pan. Meteen valt het volume op dat door het zware beslag gecreëerd wordt, veeleer dan door een mooie rijzing. Het resultaat zijn dan ook lompe en - het moet gezegd - veel te gezond smakende bommetjes van pannenkoeken. Dit lijkt in de verste verte niet op de fluffy American pancakes die ik voor ogen had.

Gelukkig boek ik met het tweede recept meer succes. De combinatie van appelciderazijn en bakpoeder klinkt misschien als een raar wetenschappelijk experiment, en dat is het ook een beetje, want zodra ik beide ingrediënten aan mijn mengkom toevoeg, ontstaat een schuimende reactie die het beslag haast tot leven brengt. Kleine luchtbelletjes! Dáár was ik naar op zoek! Eenmaal in de hete pan gaat het beslag mooi de lucht in en een paar minuten later zet ik mijn tanden in een perfect zondags ontbijt.

***

Luchtige American pancakes

Ingrediënten voor 2 personen
125 g bloem, gezeefd / 2 el suiker / 1 el bakpoeder / flinke snuf zout / 250 ml amandelmelk / 1 tl vanille-extract / 1 el appelciderazijn / kokosolie / om te serveren: esdoornsiroop en fruit

Zo maak je het
1. Meng bloem, suiker, bakpoeder en zout in een kom.

2. Meng in een andere kom melk, vanille-extract en azijn.

3. Voeg nu de vloeibare ingrediënten toe aan de kom met de droge. Meng met een klopper tot je geen klonters meer hebt en laat 5 min. staan.

4. Verhit ondertussen een klontje kokosolie in een antikleefpan over een hoog vuur. Laat de pan goed heet worden. Draai het vuur dan middelhoog en vorm kleine pannenkoekjes in de pan.

5. Het deeg zal lichtjes bubbelen en eens de bovenkant droog is, draai je met behulp van een spatel de pannenkoekjes om.

6.Bak zo al het deeg op, vorm een stapel, beleg met je favoriet fruit en overgiet royaal met esdoornsiroop.

Beeld Hannes Vandenbroucke
Beeld Hannes Vandenbroucke
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234