Culinair
De nieuwste voedingstrends voor de thuiskok
Wat kunt u in 2016 als thuiskok beter achterwege laten en wat is een must? Wij zetten de negen nieuwste trends voor u op een rijtje.
Natuurlijk strooit u geen granaatappelpitten meer over de salade en zegt u nooit meer 'vergeten groente' als u paarse wortels of pastinaak op tafel zet. Het gebruik van pijnboompitten is heel erg jaren negentig.
Eten is een stijlmiddel waarmee thuiskoks vaak willen laten zien hoe bijdetijds ze zijn. Met een 'nieuw ruig' stuk vlees van een raskoe uit de regio, of juist met een goed gerecht van enkel groente, is het daarentegen makkelijk scoren.
Culinaire trends komen en gaan. Waar is de stervrucht bijvoorbeeld gebleven? Vermoedelijk in de categorie 'terecht vergeten fruit'. Trends lopen uiteraard niet parallel aan kalenderjaren, maar we geven graag een paar hints voor amateurkoks die ook dit jaar in de pas willen blijven lopen.
1. Meer noedels, minder pasta
De pastaverkoop in het Westen zucht onder de opkomst van Oosterse keukens. Japanse noedels als ramen en soba zijn in opmars, volgens het internationale kennisinstituut Institute of Food Technologies, dat het afgelopen jaar een groei van 5 procent constateerde.
Ramen is een soort mie. Somen, van tarwedeeg, lijkt op superdunne spaghetti, maar de slierten worden getrokken in plaats van geperst. In soba is boekweit verwerkt. Shiratake is een glasachtige noedel gemaakt uit de wortel van de konnyaku-knol.
Pastaproducenten maken zich nauwelijks zorgen. Zij zetten meer spaghetti en macaroni af in het Verre Oosten: hippe Aziaten willen ook weleens wat anders.
2. Latijns-Amerikaanse keuken
Peruaans eten is neergedaald uit de hogere regionen van de internationale cuisine naar mainstreamrestaurants. Niet dat koks nu massaal de cavia's van hun kinderen de nek omdraaien om cuy à la peruviana te serveren, maar de Latijns-Amerikaanse kooktrend (ook Mexicaans) groeit.
Gerechten als ceviche (in citrussap gegaarde vis), lomo saltado (gemarineerd rundvlees) of adobo (stoofgerecht) zullen we vaker tegenkomen in de horeca. Een nieuwe Peruaanse kruidenlijn met het groene huacatay loopt uitstekend bij restaurants, volgens de firma Verstegen Spices & Sauces, die daarom overweegt de kruiden ook in supermarkten uit te zetten.
3. Gooi het op een hoopje
Als u culinair miniatuurschilderen echt leuk vindt, mag u best met een pincet een bloemetje, blaadje of een steeltje cress (kers) op het bord neervlijen ter garnering. Met oyster leaf dat echt naar oester smaakt, een lobje ijskruid, een sprietje atsina cress (genoemd naar een indianenstam in Noord-Amerika) hebt u er bovendien een verhaal bij. Marktleider Koppert Cress kan ze nauwelijks aanvoeren en komt steeds met nieuwe soorten.
Op welk gerecht u zo'n minuscuul (bloem)blaadje ook positioneert, maak het bord niet op in streepvorm en al helemaal niet in torentjesvorm - in de jaren negentig vaak de oorzaak van vroegtijdig kapseizend eetwerk. Veel koks arrangeren het eten losjes in een halve-maanvorm of maken een mooi rond hoopje met losse ingrediënten erop of ernaast, een trend die we terugzien in kookprogramma's en culibladen. Quasi-nonchalant à la Jamie mag voorlopig ook nog.
4. Nieuwe oude granen en zaden
Moe van de quinoa die een paar jaar geleden niet was aan te slepen? De zaadjes zijn voorlopig niet verdwenen uit de winkelschappen. Supermarktketens moeten nu eenmaal een constante aanvoer hebben. Daarin is veel geïnvesteerd door producenten, want die laten hun marktaandeel niet graag lopen.
Maar achter de schermen is een internationale race gaande onder producenten van 'oude' granen en zaden. Gierst, sorghum, teff, en amarant zijn voorlopig nog geen massaproducten, maar worden - al dan niet voorzien van het etiketje superfood - getipt als opkomende concurrenten van quinoa. Een aantal is inmiddels te koop in supermarkten, van het merk Zonnatura bijvoorbeeld. Anders zijn ze te vinden in ecosupermarkten en natuurvoedingswinkels.
Vrij van
De afgelopen vijf jaar nam het aantal nieuwe producten dat 'free from' (-'vrij') op het etiket mag zetten met 20 procent toe. Het gaat hier niet om suikervrij of E-nummer-vrij maar vooral om glutenvrij, vleesvrij of lactosevrij. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Anuga in Keulen, 's werelds grootste levensmiddelenbeurs.
5. Peulvruchten
Peulvruchten zijn al een tijdje aan een opmars bezig. Denk aan kikkererwten die overal opduiken, hetzij in hummusvorm hetzij als vleesvervanger. In 2016 krijgt de consumptie van peulvruchten een extra impuls. Het jaar is door de Wereldvoedselorganisatie van de Verenigde Naties uitgeroepen tot Internationaal Jaar van de Peulvrucht.
In 32 landen, waaronder België, gaan topkoks en cateraars meer bonen, erwten en linzen op de kaart zetten. Enkele grote cateraars besloten een paar jaar geleden al om hun gasten vaker bonen voor te schotelen - en met succes. Bonen en peulvruchten passen in de duurzaamheidstrend, in de regionale-productentrend en in de minder-vleestrend.
6. Zoet wordt hartiger
Een nagerecht van caramelcrème met een wafeltje van zoete-aardappelschil geserveerd op een grote plak verse radijs? Het gerechtje is echt bedacht door een sterrenkok, de Fransman Alexandre Massia. Het illustreert de nog altijd aanzwellende tendens om hartige ingrediënten toe te voegen aan zoete gerechten.
Vrijwel de hele kruidentuin draait mee in de zoete keuken. Basilicumsuiker, dille-ijs, tijm in de vanille, rozemarijn in de appeltaart. Probeer wat splinters krokant gebakken bacon in een zelfgemaakte praline of vijfkruidenpoeder over de chocolademousse.
Gesignaleerd op een levensmiddelenbeurs: Chicken Gelati, ijs met kippenvlees, verkrijgbaar in de smaken dragon, caramel en curry-ananas. Er zijn grenzen.
7. Poedertjes
Schuim en gel worden nog altijd ingezet als begeleiding van hoofdgerechten, maar origineel is het niet meer. En geef maar toe: die spuit voor het parmezaan- of rucolaschuim stond al jaren te verstoffen in de kast.
Overgewaaid uit superfoodlabs zijn poeders, die tot voor kort vooral werden gebruikt in smoothies en shakes. Een snuif groentepoeder naast het gerecht, zoals bieten-, broccoli- of wortelpoeder, geeft een gerecht extra kleur en (een beetje) smaak zonder ingewikkeld gedoe. Ze zijn te koop in winkels voor voedingssupplementen, in ecosupermarkten en te bestellen op internet.
8. Knollen en bieten
Topchefs koken vandaag de dag hun sterren bij elkaar met knollen, kolen en bieten, zoals Michelin onlangs vaststelde. Ze zoeken hun inspiratie dicht bij huis. Met lokale ingrediënten komt u nog altijd goed voor de dag, of het nu vlees, kruiden, groente en fruit is, of gratis wildpluk uit sloot of berm.
9. Borden met kleur
Die rechthoekige borden van een paar jaar geleden kunnen dus ook de vuilnisbak in. Rond en wit is altijd goed. Veel borden van nu zijn rond, soms onregelmatig rond en/of aardewerkachtig dik, een beetje geboetseerd. Bovendien hebben ze kleur. In trendy restaurants zien we aardekleuren op tafel - meegekomen met de nordic kitchen. Met turquoise, blauwig, gelig en zelfs knalrood serviesgoed zit u goed.