Donderdag 12/12/2019

De beste Bruine van Europa

Beeld UNKNOWN

Manu De Landtsheer is met zijn Malheur 12 de trotse winnaar van de gouden medaille in de categorie 'Belgian style dubbel', zopas uitgereikt op de European Beer Star Award in Nürnberg. Hij heeft dus het beste bruine bier van Europa. Reden genoeg voor een goed gesprek in het gezellige proeflokaal van Manu, langs de Mandekensstraat in Buggenhout, een grensbaan die vroeger 'Flandria' van 'Germania' scheidde.

Daar begon hij zowat tien jaar geleden met zijn brouwerijtje, in de voetsporen van zijn grootvader die nog brouwer was. Vader De Landtsheer was bierhandelaar, en geen kleintje. Zijn foto en die van de voorvaderen, allen Lamot- en Pilsner Urquell-verdelers, sieren de muur van het stemmige proeflokaaltje.

Kleinzoon Manu droomde er echter van om terug te brouwen, en dreef zijn zin door. Hij koos meteen voor een lijn blonde en fijngehopte bieren, een beetje tegen de stroom in. Malheur 6 is een pittig blondje met veel Saaz-hop, Malheur 8 is wat zwaarder, de 10 is een stevige tripel. Al deze bieren zijn volgens het Duitse Reinheitsgebot gebrouwen (Germania), met enkel water, mout, hop en gist.

Enkele jaren later kwam er toch wat vraag naar een bruin bier, vooral van dames. Manu wou daar wel op ingaan, maar voor een doordeweeks biertje bedankte hij. Zo ontwikkelde hij de Malheur 12, een bier met 50 procent meer grondstoffen dan een normale 'dubbele', want dat is nodig om van 7 naar 12 graden alcohol te gaan.

Nochtans voelt het bier niet zo zwaar aan. Het is extreem zacht, niet te zoet, krachtig maar toch nog droog op het einde, met pilsmout, karamelmout, kandijsuiker én Duitse hop (Hallertau en Styrian Goldings). Manu doet er ook nog kruiden bij (de 'gruut' van het oude Flandria), maar daar wenst hij het geheim van te bewaren.

Het bier is ook de basis voor de Malheur Dark Brut, dat is dan de 12 die het procedé van remuage en dégorgement ondergaat. Of de methode van Dom Pérignon toegepast op bier. Manu werd er beroemd mee, paste het voor de eerste keer toe op de Malheur 10, wat leidde tot de Malheur Brut Réserve, en de creatie van een nieuwe bierstijl in België bierland. Wijlen Michael Jackson noemde ze terecht 'les bières brutes'.

En dat allemaal in een kleine microbrouwerij, evenwel met state of the art materiaal. Want Manu is een man die alles van in het begin meteen heel professioneel heeft aangepakt. Het legt hem dan ook geen windeieren, men kan momenteel de bestellingen gewoon niet volgen. Of hoe de consument instinctief aanvoelt dat dit nog 'echt bier' is.

En eerlijk gezegd, je krijgt waar voor je geld, al zijn de Malheur-bieren niet bepaald goedkoop te noemen. Manu wint ook de ene prijs na de andere, nu weer deze award in de categorie 'Belgian style dubbel', hoewel zijn bier niet echt een dubbel is. Onder die benaming vallen met name eerder trappisten van om en bij de 7 graden alcohol. Maar ze konden zijn bier in geen andere categorie kwijt.

Vorig jaar won de brouwer goud met de Malheur 10 in Nürnberg, zodat Manu tegenwoordig elk jaar op de Brau-beurs te zien is. Alsof dat nog niet genoeg is, won hij ook al twee medailles op de prestigieuze World Beer Cup, met zijn Malheur Brut Réserve.

Maar Manu is ook een sigarenaficionado. We konden het dus niet helpen: bij het gelauwerde bier Malheur 12 moesten we wel een goede havanna opsteken. We kozen voor een Montecristo Petit Edmundo, een perfect huwelijk. Onderzoek naar de juiste pairings van bier en sigaren toonde aan dat een zwaar donker bier genoeg smaakcomponenten heeft om de intense smaak van havannasigaren aan te kunnen. Bovendien 'blust' het frisse bier de mond, veel beter dan wijn of porto dat doen, de klassieke begeleiders. Voorbeelden zijn Chimay Grande Réserve, Rochefort 10 of... deze Malheur 12 natuurlijk. En hij brengt geen ongeluk! (Ben Vinken)

MALHEUR 12

Herkomst:
Brouwerij Malheur (De Landtsheer), Buggenhout

Alcoholgehalte:
12 vol. % alc

Uitzicht:
Donkerbruin, met mooi en rotsachtig 'caffè latte' lichtbruin schuim.

Aroma:
Moutig en granig, doet aan vers gesneden brood denken.

Smaak en afdronk:
Vol, rond, een zweem van zoet van de alcohol, maar het bier blijft droog en koffiebitter, met toetsen van noten, honing en rum, afkomstig van de bruine kandijsuiker. De afdronk is bitterzoet, lang en verwarmend.

Foodpairing:
Laat een konijn een uur sudderen in de saus met een flesje Malheur 12, en drink er het bier bij: een hemelse combinatie.Maar als je er de Montecristo Petit Edmundo bij rookt, een Cubaanse smaakbom, raak je ook wel in de hemel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234